כשאנחנו מתקדמים לאורח חיים טבעוני נפקחות לנו העיניים לגבי הרבה דברים שמעולם לא חשבנו עליהם קודם, והחגים מאתגרים במיוחד: כל חג ומאכליו.
המסקנה שהגעתי אליה די מתחילת הדרך חד-משמעית: אפשר לחגוג את כל החגים בצורה נפלאה מבלי שיחסר משהו, כשהאוכל המוגש צמחי לחלוטין.
זה מצריך הסתגלות ראשונית אבל מעבר לזה הכל כל כך פשוט ובהמשך אנחנו לא מבינים איך חשבנו אחרת אי-פעם…
ישנם מאכלי חג שכדי לעשותם בגרסה טבעונית זה מורכב יותר, וישנם כאלה שזה מאד פשוט.
וכבכל שנה הגיע חנוכה ואיתו הרצון לטעום את המאכל העיקרי שמאפיין אותו: סופגניות. הנה עובדה שלא ידעתי עד שהתקדמתי לטבעונות: בבצק של הסופגנייה לא חובה לשים ביצים. יהיה לזה את אותו טעם בדיוק גם אם הבצק יהיה עשוי מקמח, מים ושמרים, ולא רק זה: ישנן לא מעט קונדיטוריות ומאפיות שמכינות סופגניות שבבצק שלהן אין ביצים, מטעמי חסכון – זה פשוט יותר זול.
יש כאלה שעקב מהפכת הטבעונות הפכו את הסופגניות שלהם לטבעוניות, יש כאלה שהסופגניות הבסיסיות שלהם טבעוניות אבל חלק מהקישוטים והתוספות לא, אבל מה שמשותף כמעט לכולם הוא הרצון הטוב וההשתדלות.
וכמובן שיש את היוצאים מן הכלל, כאלה ששמם הולך לפניהם, ומה שחשוב להם זה שהסופגניות יהיו מעוצבות ויפות, הרבה כסף הולך על פרסום אבל חמלה אינה משהו שבא בחשבון, וכל הבקשות להתחשב בתרנגולות, בפלנטה, בבריאות, נופלות על אוזן ערלה.
לגבי אלה, אני באופן אישי מאמינה שההתנהלות הזו מגיעה ממקומות לא חיוביים והיא לחלוטין חוסמת שפע, ויש ביקום שלנו חוק סיבה ומסובב. מדובר במיעוט קשה ואטום שיכל להצליח ולשגשג הרבה יותר אילו רק פתח אפילו פתח קטן, סדק באטימות.
אבל אני לא רוצה לבזבז מילים על אלה, אלא דווקא לתת דוגמא של מה זה רצון טוב והשתדלות, ופרגון בתוך עולם שהולך ומשתנה:
מסתובבת בדרום תל-אביב בערב חנוכה קר ועוברת ליד סניף רחוב הרצל של "מתוקה" (הרצל 18) – בית-קפה ומעדנייה, חלק מרשת מתפתחת וצומחת שיש לה כיום חמישה סניפים, בתל-אביב וכפר-סבא ושירותי קייטרינג. זהו עסק שמציע לא מעט אופציות טבעוניות מגוונות. בחלון הראווה ראיתי סופגניות יפהפהיות ומעוצבות בכמה עיצובים מרשימים.
נכנסת ושואלת: "יש סופגניות טבעוניות?"
השעה היתה שש בערב, נעניתי שבשעה זו יש רק "סופגניות טורטית", הביאו לי אחת כזו – היא ללא ספק סופגניית מעצבים: היא אפויה ומעוטרת בשוקולד עם קרם אגוזים. ובחלקה העליון נעוץ הוופל האהוב והטבעוני – טורטית.
כשנוגסים בה יש במרכזה את קרם האגוזים שממלא את החללים שבין שכבות הוופל. בקיצור: סופגניה חומלת וחלומית. לא זולה: 11 ש"ח, אבל שווה כל שקל.
- סופגנית "טורטית" טבעונית אפויה של "מתוקה"
"שואלת: האם יש לכם אופציות טבעוניות נוספות?" בחור ממש נחמד שהיה שם עונה לי: יש לנו גם סופגניות ספינג', שהן סופגניות בסגנון מרוקאי, אבל נגמר להיום.
"אוקיי, אבל מה עם סופגניות רגילות? עם או בלי ריבה? אלה שעולות פחות ורוב האנשים קונים אותן". הבחור אמר שאלה אינן טבעוניות, יש ביצים בבצק, אבל אם בשנה הבאה אתקשר מראש הוא ידאג לי לסופגניות פשוטות טבעוניות.
הסברתי לו שאני לא שואלת עבור עצמי, ושמבחינתי פחות חשוב "לדאוג לי" וחשוב יותר לדאוג לתרנגולות המטילות האומללות, לבריאות שלנו, וכמובן: לשמור על הפלנטה, ואם ממילא אפשר לעשות בצק טעים שאינו מכיל ביצים, וזה בסופון של דבר יכול להוזיל את הסופגניות, הרי זה Win-win, לא?
הבחור חשב על זה לרגע, ואמר לי שהוא חושב שאני צודקת. נתן לי כרטיס ביקור ואמר לי: בבקשה צרי איתי קשר לקראת חנוכה 2019, אנחנו נדאג לזה.
שאלתי אותו איך קוראים לו והוא אמר ששמו אנג'ל (מלאך באנגלית).
אז אנג'ל היקר, אני רוצה לנצל את ההזדמנות להודות לך על המחשבה, הגישה, הפתיחות והחמלה. העיניים והתודעות מתחילות להפתח ושיחות כאלה מסמנות את זה יותר מכל.
ונכון שרשת מתוקה עדין צנועה מבחינת מספר הסניפים שלה יחסית לרשת אחרת שיש לה המון סניפים וידועה בסופגניות היצירתיות שלה, אבל אין ספק שהגישה של "מתוקה" היא זו שמצמיחה שפע, היא זו שתמשוך אליה את אלה שרוצים לקדם את העולם למקום טוב יותר, וכשבונים עסק מצליח, חמלה ואהבה לאחר ולחלש הוא חומר בנייה הרבה יותר חזק מתעלמות, אטימות וכוחניות.
בהחלט אהיה בקשר עם הרשת המקסימה הזו בשנה הבאה ואעדכן, משתפת בסוף הפוסט בתמונות של סופגניות טבעוניות ממקורות שונים (ביניהם סופגניית הטורטית המהממת של "מתוקה").
אני קוראת לכל מי חשוב לו לאכול סופגניות בחנוכה ושיהיו לא רק טעימות, אלא גם חומלות ומצפוניות, לשאול ולבדוק, ולא להסתנוור מעיצוב ותקציבי פרסום, יש כל כך הרבה אפשרויות. חבריי בפייסבוק שלחו לי לא מעט תמונות נהדרות ואני משתפת כאן את חלקן, חיפוש בגוגל יניב הרבה אפשרויות, ואתם יכולים גם למצוא אופציות לסופגניות טבעוניות שהולכות ומתרבות, בין היתר בקישור הזה, מאתר "תיאבון":
אופציות לסופגניות טבעוניות מאתר "תיאבון" – קישור