פאי ענבי קיץ ואגוזי לוז

IMG_7629_800x533

לפני כל מילה חשוב שתדעו :

הטארט הזה ייקח לכם פחות מ-10 דקות. אם לא – תפטרו אותי !!!

 

לפני כעשרים וחמש שנים קיבלתי מתנה מחברתי ספר.  הספר שינה את כל תפיסת עולמי בכל הנוגע לאיכות הסביבה והכדור שאנחנו חיים עליו.

בספר ״ישמעאל״ חילק הסופר האמריקאי , דניאל קווין, את האוכלוסיה האנושית לשתי קבוצות עיקריות:

הלקחנים והעוזבים.

העוזבים – הם הקבוצה שלוקחת מהטבע רק מה שהיא צריכה למחייתה ואת היתר עוזבת.

התנהגות שנובעת מכבוד והערכה לטבע ובאה מצורך ולא מתוך שליטה או מקום לשנות אותו.

אין צורך להסביר מי מהם הלקחנים.

הספר השפיע עליי עמוקות כבר אז , שמיד אצתי רצתי לאמא שלי וביקשתי שתתפור לי תיקים חד פעמיים מבד, איתם הלכתי לחנויות ולשווקים.

הילדות שלי מדווחות על טראומת ילדות, עת הייתי מגיעה לסופרים, חנויות ואפילו חנויות נעליים ובגדים בקניונים (שהיו חידוש מפעים) וסירבתי לקחת שקית.

הכל הוכנס לשקיות הבד התפורות.

לא פעם יצאתי מחנות נעליים או ספרים כשאני אוחזת אותם בידיי .

ולמה אני מייגעת אתכם בכל הפרטים הללו ?

כיוון שכל הנושא של הכדור כל כך נוגע בי, שאני מסרבת סירוב עמוק ועקשני להשתמש בפירות וירקות שאינם בעונתם.

והעקשנות מתחזקת בפרט כשמדובר בכאלה שמוטסים לכאן מכל קצוות הגלובוס.

ו…שלא בעונתם.

את המתכון לפאי המופלא הזה ראיתי במגזין צרפתי עוד בנובמבר שנה שעברה.

השתגעתי כבר לאפות אותו.

אבל בכל פעם – מאז נובמבר ועד עכשיו – בכל פעם שהגעתי לסופר או לשוק וראיתי את אשכולות הענבים האדומים , הסבתי את פניי בעקשנות יתירה והתעלמתי מהם במופגן.

הענבים ההם, הגיעו לפה ,

בטיסה!

מדרום אפריקה !!

בחורף !!!

לא אוכלת ענבים בחורף, גם לא תאנים.

בפרט אם הוטסו במיוחד לכאן.

ובכלל ,

מה רע להתגעגע מדי פעם לפרי בעונתו?

טוב, חדל ברברת ברשת , אתם , הקשיבו לי היטב :  טוסו להכין את הפאי המופלא הזה וקבלו ממני הנחה: אפשר לקנות בצק פריך מוכן.

  • אגב , ישמעאל הוא גורילה ענקית וחכמה שכלואה בכלוב ומסבירה לגיבור הספר איך השתנה העולם בעקבות התנהגותם של הלקחנים בעקר.
  • IMG_7695 2_800x533

הנה המתכון :

1 חבילת בצק פריך , על בסיס חמאה , מופשר במקרר ללילה (מתכון לבצק פריך ביתי בהמשך)

4 כפות אגוזי לוז טחונים, אפשר שקדים ואפשר גם פירורי עוגיות או פירורי לחם.

600 גרם ענבים שחורים ללא גרעינים מתוקים ויפים, שטופים ומיובשלים

קרמבל (מתכון בהמשך)

IMG_7608_800x533

איך?

חותכים את הבצק ומתאימים אותו לתבנית הפאי  כולל שוליים.

מהדקים  הבצק היטב לתחתית ולשוליים.

חותכים את הקצוות.

מנקבים את הבצק היטב עם מזלג ומכניסים למקרר למשך חצי שעה בערך.

בינתיים מכינים את הקרמבל.

לקרמבל

50 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות

1/4 כוס סוכר

1/3 כוס קמח לבן

IMG_7604_800x533

איך?

הקרמבל בקערה או צלחת גדולה יש למעוך בידיים את החמאה תוך שמגלגלים אותה בתוך הקמח והסוכר.

מערבבים ומגלגלים לגרגרים קטנים עד שמקבל סוג של חול גס.

אפשרי להכין גם במיקסר

אפיית הפאי 

 מחממים תנור ל- 170 מעלות .

מוציאית את הבצק מהמקרר, מפזרים על תחתיתו את אגוזי הלוז ומעליהם את הענבים.

מעל הענבים מפזרים את הקרמבל בצורה שווה.

אופים כארבעים דקות ועד שמזהיב.

מעבירים את התנור למצב של גריל.

מוציאים את הפאי מפזרים מעליו אבקת סוכר ומכניסים מתחת לגריל לעוד 2 דקות.

תהנו.

IMG_7616_800x533

בצק פריך מנצח

125 גרם חמאה רכה בחום החדר

2 כפות  סוכר לבן

1/3 כוס אבקת סוכר

מעט מלח

ביצה  בינונית

1/2 כוס שקדים טחונים

כוס + 2/3 קמח לבן

בקערת מקסר מקציפים את החמאה 3-4 דקות יחד עם הסוכר.

מוסיפים את הביצה וממשיכים לערבל עד שנטמעת בחמאה.

מוסיפים את יתר החומרים ומערבלים רק עד שהבצק מתאחד ולא יותר מידי.

אוספים בקלף או במרית את הבצק לתוך ניילון נצמד לכדי כדור אחד עגול ואת הכדור משטחים לעובי של כ2 ס״מ, וזאת במטרה

להקל על הרידוד אחר כך.

משאירים במקרר לפחות שעה, עדיף שעתיים .

IMG_7741 2_800x533

מרדדים בין שני ניירות אפייה לעיגול דק בעובי של 4 מ״מ ומעבירים לתבנית הפאי, חותכים את הקצוות ודואגים להדק היטב את התתחתית ואת השוליים.

מנקבים עם מזלג היטב ומצננים חצי עשה.

IMG_7639_800x410