טור שלי שפורסם בקבוצת הפייסבוק בוחרים בחינוך ב-11/9/2019
חזרנו לארץ בספטמבר 2014, אחרי שש שנים בארה"ב ובנותיי היו בנות שנתיים ושלוש וחצי. חינוך כבר אז היה בראש מעייני ובחרנו את מגורינו אחרי בדיקות קפדניות של מגוון גורמים, הראשי שבהם, היה החינוך.
בשלב הזה של חיי כאמא צעירה, אני מודה, התנדבות ומעורבות חברתית לא היו מנת חלקי. שנים רציתי לקחת חלק בהתנדבות בקהילה אבל אף פעם "לא מצאתי זמן". כאשר בנותיי נכנסו לגן בישראל התנדבתי לראשונה לוועד הורים. כשבתי הבכורה, היום בג', החלה כיתה א' התנדבתי לראשונה להנהגת ההורים של ביה"ס.
בתחילת הדרך החלטתי להצטרף להנהגת הורים כי הרגשתי שזאת תהיה דרכי להישאר בעניינים ולהשפיע על אף שאני עובדת שעות ארוכות ורואה את בנותיי מעט שעות כל יום. עם הזמן, גיליתי כמה התרגשות גורמת לבנות שלי העובדה שאני לוקחת חלק בפגישות ופעילויות בביה"ס. לא חלף זמן רב ואפילו הפסיק להעציב אותן כשאני יוצאת בשעות הערב פעם בחודש לפגישות הנהגה בביה"ס על חשבון זמן בילוי איתן. במקביל, נוכחתי לגלות כי תחושת הקהילתיות אצלי הולכת ומתחזקת, ולקראת סוף שנה שעברה נדהמתי לראות כמה כל הכיתה ואף בית הספר כולו יצאו נשכרים בזכות ההתנדבות שלי ושל הורים רבים נוספים כמוני.
אחלק אותנו ההורים לשתי קבוצות קיצון מרכזיות. האחת, של אלו שרוצים מאד להשפיע עד כדי כך שמתערבים התערבות מוגזמת בעבודת המורים. התערבות שלא רק שאינה מועילה, אלא עשויה להזיק שכן אם נעשית במפגין, מפחיתה מסמכותם של המורים בעיני ילדינו ולא תורמת כלל לתוכן הלימוד. הקבוצה השנייה, קבוצת ההורים שהיו רוצים להשפיע אבל חושבים שאין ביכולתם לעשות זאת ועל כן אפילו אינם טורחים. בין שתי הקבוצות האלה נמצא לדעתי האיזון האידיאלי. אותם הורים שתורמים מזמנם ומרצם על מנת לקחת חלק בפעילויות בית הספר. אלה שחושבים בשיתוף פעולה עם הצוות החינוכי כיצד ניתן לשפר ומלמדים את ילדיהם ערכים חשובים של נתינה וחברות. דרך שיתוף הפעולה וההירתמות לפעילויות ביה"ס הם מצליחים ליצוק לתכנית הלימודים הרגילה את אותם נושאים שהם רואים את חסרונם בבית הספר.
מי שאומר שחינוך טוב הוא בהכרח יקר, טועה. צריך יוזמה, הצבת מטרות ברורות, יכולת חקירה ויצירתיות, המון מוטיבציה ומתן חופש למורים לפתח מערכי שיעור מגוונים. כמו כן, יש חשיבות עצומה לשמירה על שיח פתוח בין ההורים, המורים והילדים.
לשם ההמחשה אספר על אירוע שהתקיים לקראת סוף השנה שעברה שאחת ממטרותיו הייתה גיוס כסף לביה"ס.
אחד מהנושאים הבוערים ביותר בעיניי הם קידום שוויון מגדרי ועידוד נשים לעסוק במקצועות ה- STEM – מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה. היום כבר ידוע שיש חשיבות עצומה לחשיפה של בנות בגיל צעיר, לנשים שתהוונה מודל לחיקוי עבורן, על מנת לעודד נשים לעסוק במקצועות אלה. החלטתי שהמטרה שלי באירוע הזה הוא להוות מודל נשי ולמצוא פעילות שתהיה משחק מהנה שמאחוריו עומדים עקרונות מעולמות ה- STEM. חיפוש קצר ופשוט בפינטרסט העלה פעילות בהשראת ספרו של ד"ר סוס, חתול תעלול, אשר במסגרתה נדרשים הילדים לבנות מגדל גבוה מכוסות אדומות אשר ביניהן גזרי נייר בצורת ריבוע על מנת לשפר את יכולת האיזון של הכוסות. לשמחתי הרבה, באופן טבעי בנות רבות נמשכו לדוכן שלי, ובאמצעות חומרי גלם שעלו פחות מ-50 ש"ח, העברנו שעתיים שלמות מהנות שהכילו נוסף על כל האמור גם עבודת צוות, יכולת תכנון והכי חשוב, הרבה צחוק.
בעת כתיבת הטור הזה, תהיתי אם יש מחקרים המוכיחים את יתרונות ההתנדבות ומעורבות חברתית. אז אם העדות האישית שלי לתרומה העצומה שיש למעורבות הורים בחינוך עבור הילדים, הקהילה ולעצמנו אינה מספיקה לכם, תשמחו לגלות כי מחקרים מעידים שהתנדבות מובילה להפחתה בלחץ דם, מורידה את הסיכוי לדיכאון, מסייעת לעלייה בתוחלת החיים ועוד.
אז עכשיו, כששנת הלימודים החדשה החלה ואתם אחרי "חופשת" קיץ, איספו את כל המרץ שאגרתם והשקיעו את זמנכם הפנוי, גם אם מועט, בהתנדבות בביה"ס או בכיתה של ילדתכם. מבטיחה לכם שאם תעשו את זה עם כוונה ורצון טוב כולם יצאו נשכרים. ילדיכם, הקהילה שלכם ואתם.