אנו עומדים בשבוע המשמעותי ביותר בזהותה של מדינת ישראל .השבוע בין יום הזיכרון לשואה ולגבורה ליום הזיכרון לחללי צה"ל ויום העצמאות . בשבוע זה נוסף סבב לחימה נוסף מול החמאס והג'יהאד האסלאמי בעזה . שבוע מהיום מדינת ישראל מארחת את אירוע האירוויזיון והיו כבר כאלו שכינו את סבב הלחימה הנוכחי "מבצע שלום האירוויזיון " (בהתאמה למבצע שלום הגליל ) .
שבוע זה פורט על כל הנימים האפשריים המגדירים את הישראלי והיהודי ,מאדם בגטו ובמשרפה דרך החייל שהפך חלל במלחמה . ואף על פי ולמרות הכל אפשר וצריך לדבר על מושג האושר, שלכאורה מנותק ולא קשור .
ישראל מדורגת במקום ה-13 במדד האושר העולמי לשנת 2019 שפרסם האו"ם. מדובר בירידה של שני שלבים עבור ישראל, שבשנתיים הקודמות דורגה במקום ה-11.
נתון זה מצליח להפתיע רבים מאתנו , איך מדינת ישראל רוויות סבבי הלחימה ,מדינה בעלת זיכרון הקולקטיבי בלתי אפשרי של חללי מלחמות ושואה מדורגת בעשירון העליון של הטבלה ?
ד"ר טל בן שחר, מרצה הפופולרי לפסיכולוגיה חיובית מאוניברסיטת הרווארד, מצא את הנוסחה שכולנו מחפשים: הנאה + משמעות = אושר.
נוסחה זאת מתארת במילה אחת את ההסבר לפרדוקס האושר הישראלי: המשמעות, המשמעות בכל דבר היא שעושה את אפקט האושר.
מדינת ישראל קמה כחלק ממשמעות השואה והיא צריכה להמשיך להיות ראויה לטובת מגש הכסף של חללי המלחמה .
פרופ' ריצ'רד לאיארד, מעורכי סקר מדד האושר העולמי מציין את מדד התמיכה החברתית בישראל,שהינו גבוה במיוחד. ההסבר המפתיע לכך הוא בין היתר כי בישראל יש תחושה כללית של סולידריות והזדהות עם הכלל. על אף העוינות הבולטת בין קבוצות ומגזרים בציבור הישראלי, יש סולידריות ניכרת בין כלל הישראלים, הזדהות גבוהה עם המדינה ונטייה להתלכדות. "ככל הנראה זו התלכדות שקשורה במצב המלחמה הממושך והיא התלכדות אינסטינקטיבית כנגד אויב משותף", אמר הלורד לאיארד, "ועדיין, היא מעצימה את התחושה הכללית של שייכות, ואת חוויית האושר, או שביעות הרצון, שקשורה בהוויה הישראלית".
פרופ' דניאל כהנמן ייחס זאת לתופעה כללית שהוא כינה "אפקט המיקוד" או "אשליית המיקוד" (focusing illusion): התפיסה שלנו את האושר ברגע מסוים תלויה בהתמקדות תשומת הלב שלנו באותו רגע.
הזיכרון הקולקטיבי של השואה וחללי צה"ל מעצים את המשמעות לחיינו כאן במדינה. ערכים כמו שייכות, לכידות חברתית, רעות ,דבקות במשימה ,נתינה נלמדים כבר משלב הכיתות הנמוכות בבית הספר ומעצבים את התודעה הישראלית . ערכים אלו עוזרים בגיבוש משמעות התורמת לתחושת האושר. מחקרים על אלטרואיזם ונתינה הוכחו כמקדמי תחושת אושר ושביעות רצון .(על פי מרטין זליגמן אבי תורת הפסיכולוגיה החיובית).
לטענת ד"ר סליגמן לכל אחד ואחת מאיתנו יש טווח אושר קבוע אישי,רמה קבועה ותורשתית שאליה אנחנו חוזרים תמיד. התרמוסטט הזה תמיד חוזר לנקודת האיזון שלו.
בסבבי הלחימה כפי שחווינו השבוע, עם ישראל מתאחד וישנה ערבות הדדית כל אלו בזיכרון העתידי ישפיעו על מדד האושר והמשמעות . ראה תמונה
מתיה ריקאר ,נזיר בודיהיסטי (צרפתי במקורו ) מוגדר האיש המאושר באדם , על פי ריקאר, המפתח לאושר הוא באלטרואיזם. זאת משום שהתמקדות בעצמי וניסיון בלתי פוסק לשפר את החיים שלנו עצמנו הוא עיסוק מעייף, מלחיץ ומוביל בסופו של דבר לאומללות ההתעסקות ב'אני, אני, אני' כל היום מאוד מחניקה ואומללה.
זיכרון, מלחמה ועצמאות מובילים אותנו למשמעות לחיינו כאן ונתינה לאחר , משמעות היא האושר .