עוף צלוי של קיץ

מנה של קיץ, הישר מדרום צרפת

כשאתה מסתובב בעיירות של דרום צרפת, עובר מניס היפה והאלגנטית, לקאן הקטנה והשקטה, שפעם בשנה היא זוקפת קומה, פורסת שטיח אדום ומחבקת את כל ההוא וההיא, אתה מגיע לשווקים הקטנים, ושם בפינות קטנות וכמעט נסתרות תמצא את הרוטסרי.

זה שהריחות שבאים ממנו משגעים אותך כבר ב-10 בבוקר.

זה שהעוף הנהדר שלו טבול עכשיו כולו בשמן זית זהוב, והוא ירקרק מעשבי התיבול, שהעטירו עליו מבעוד מועד, שלושה-ארבעה סיבובי מטחנה של פלפל שחור טרי וזהו.

עכשיו יסתובב לו בעצלנות חיננית אנה ואנה, משחים חלק אחר חלק, בונה שכבות טעמים עמוקים, עד להשחמה מלאה וקריספית.

וכל הזהב-ירוק הזה, יטפטף לו אט אט על תפוחי אדמה טריים וקטנים, שסופגים את הזרם העשיר והריחני הזה, מרווים את צימאונם ומתרככים אל מול ריחותיו.

כך ינמנמו להם חרש ברוטב שנצבר בתחתית הכלי, עד שישוו את זהב עורם השזוף לזה של העוף.

IMG_7441_800x533

עוף צלוי ודרום צרפת זה קיץ.

עוף צלוי וקיץ זו חגיגה של חופש.

חופש מפורמליות של סכין ומזלג,

חופש מעבודה קשה במטבח,

חופש מטעמים כבדים ומכבידים של חורף,

והחופש להחזיק בידיים, שוק עסיסי ושחוםֿ, של עוף שתובל כהלכה, נצלה כהלכה ועכשיו

הוא פה להשביע רעב של הבטן ושל הנשמה.

ו״דורות״, שהשכילה כבר מזמן להקל על עקרת הבית הטרודה, משחררת עוד קובייה ועוד אחת, והן טריות וריחניות וזמינות, ויש בכוחן של הקטנות האלה, לצבוע את כל היופי הזה בצבעים עזים של ארוחת קיץ נהדרת.

אני אוהבת להוסיף לו טוויסט קטן: ממרח לימונים כבושים ומצאתי שממרח העגבניות והפסטו מעשיר את הטעם ומעמיק את הצבע הזהוב בצלייה.

וואו. זה משגע ביחד.

IMG_7430_800x533

מה

עוף גדול ושלם (עדיף אורגאני) במשל של 1.5 ק״גֿ

2 אצבעות פסטו של דורות

2 אצבעות עגבניות ופסטו של דורות

3 קוביות שום דורות

¼ כוס שמן זית

2-3 כפות ממרח לימונים כבושים

3-4 סיבובי מטחנה פלפל שחור טרי גרוס

¼ כפית מלח

מעט צ׳ילי (אופציונאלי)

4-5 תפוחי אדמה אדומים, חתוכים לפלחים לאורך

IMG_7413_800x533

איך

בקערה מערבבים את כל החומרים לכדי ממרח עשיר וריחני.

עם האצבעות צובעים את בשר העוף מבפנים וכך גם בין העור לבין הבשר.

אם אפשר, מניחים את העוף ללילה במקרר, כשבאמצע הופכים אותו בתוך הרוטב.

אם אין זמן – מוותרים על שלב זה.

מדליקים את התנור לחום של 220 מעלות. מחממים היטב.

בתבנית, עדיף עם רשת, מניחים את העוף מעל הרשת. החזה מלמטה.

אל הרוטב שנשאר בקערה מוסיפים את תפוחי האדמה, מערבבים ומתקנים תיבול.

מפזרים את תפוחי האדמה מסביב.

אופים בחום גבוה כ-25 דקות.

מנמיכים ל-180, הופכים את העוף בזהירות עם החזה למעלה וממשיכים לאפות עוד כ-30-40 דקות.

מוציאים מהתנור, מכסים בנייר כסף למנוחה של כחצי שעה

טורפים.

בידיים.

קיץ נפלא שיהיה לנו.