תודו שאי שם לפני כחודשיים, היה נדמה כאילו הוא לא ייגמר ה"חופש הגדול" (או שמא אנחנו נגמר לפניו), מסתבר שהזמן טס כשאנחנו מזיעים, מקטרים ומבלים. השנה אוטוטו מתחילה ועם כל ההתרגשות הגדולה, מגיע השלב של הכנת הסנדוויצ'ים. אצלנו מצטרפת עוד גוזלה לבית הספר – עולה לכיתה א' לראשונה, בת נוספת לכיתה ה'. עם ביתי הגדולה יש אתגר מיוחד. היא מתחילה את עולם המתבגרים רשמית ועולה לתיכון.
אתגר הסנדוויצ'ים לא פשוט, בטח כשיש מתבגרת בבית,שאוכל קנוי נראה לה אטרקטיבי בהרבה מסנדוויץ' של אמא. המתבגרת כבר נחשפה לעובדה שיש אפשרות לקנות אוכל בבית הספר, והציעה לפרוש ממערך הסנדוויצ'ים בבית… אני כמובן מעדיפה שתאכל סנדוויץ' שאני יודעת מה נכנס אליו (במיוחד לאור כל החדשות לאחרונה) אז מה עושים? אני כאן כדי לתת לכם קצת מהסודות כיצד אפשר את האתגר בקלות, בהצלחה ואפילו בבריאות (כן, גם עם מתבגר בבית). ובבית של בנים – פשוט תכפילו כמויות.
אני יכולה להעיד שעדיין לא יצא לי לזרוק סנדוויץ' שחזר לו כפי שהוא הביתה.
ראשית, מספר כללים פשוטים – לגזור ולשמור:
- הכינו לבד בבית כמה שיותר מהתכולה של הסנדוויץ' (ראו ממרחים ביתיים מטה) ושתפו את הילדים בהכנה.
. - הקפידו על הניראות של הסנדוויץ' – מתבגרים, כמו מבוגרים ויותר, אוכלים עם העיניים.
. - בחרו את הלחם בקפידה – שיראה יפה וגם בריא.
. - שימרו על פשטות! – אל תנסו להרכיב מגדלים.
. - אל תפחדו להציע ולנסות – סנדוויץ' עם משהו חדש אפשר ורצוי לנסות קודם כארוחת ערב.
. - בייחוד עם מתבגרים כדאי להתחיל את ניסיונות הסנדוויץ' בחופש: בארוחת הערב, ולעיתים בבוקר אני משתעשעת יחד עם המתבגרת בהכנת סנוויצ'ים נסיוניים וצילחות מעניין שלהם.
והנה הצעה למתכוני סנדוויץ' מנצחים שאפילו מתבגרים לא יוכלו לעמוד בפניהם:
שלב ראשון – הלחם:
בחופש גיליתי את הלחם המושלם לסנדוויצ'ים, הלחם הפשוט מלא לילדים של מאפיית אנג'ל – יתרונותיו הבולטים שהוא בהיר וקליל, כמו לחם לבן, ובכל זאת מכיל 100% חיטה מלאה, בנוסף הוא ללא גרעינים ותוספות שילדים פחות מתחברים אליהן ולכן הוא בדיוק מה שהילדים, ומניסיון גם ילדות, אוהבים.
שלב שני – סלטי הבית:
המבוקשים אצלנו (ללא חשש לסלמונלה):
לבנה ביתית – ההכנה 5 דקות והמתנה של עד – 24 שעות, תלוי במרקם שאתם רוצים. לכל 1 ליטר יוגורט – כף שטוחה מלח גס, מערבבים, מניחים חיתול בד בקערה, שופכים את הלבנה לחיתול, קושרים מעל כיור או קערה. זהירות: ממכר!!!
סלט ביצים – ביצים קשות, בצל ירוק קצוץ דק – רק הגבעול הירוק (אפשר כל ירק אהוב ואפשר גם בלי), קורט מלח+פלפל, כף מיונז.
סלט טונה עשיר – קופסת טונה בשמן זית או קנולה, לסנן את השמן ולהוסיף: חצי גמבה קצוצה קטן, מלפפון חמוץ קצוץ קטן, סלרי (אפשרי לא חובה), אפשרי להוסיף כל ירק קצוץ אהוב אחר, מיץ מחצי לימון וכף מיונז.
שלב שלישי– הממרחים:
הידוע בכינויו שלב "הכינותי מראש". אני מכינה קבוע שני ממרחים קלים, מהירים (5 דקות הכנה) ובריאים שנשמרים במקרר זמן רב: פסטו וממרח עגבניות מיובשות:
פסטו:
במג'ימיקס, צרור עלי בזיליקום, 5-4 שיני שום (אפשר פחות), קורט מלח+ פלפל, חופן אגוזי מלך ושמן זית בהדרגה עד למרקם של ממרח (לא יותר מידי), תעבדו בפולסים קצרים בכדי להימנע מרוטב נוזלי במקום ממרח.
ממרח עגבניות:
במג'ימיקס, צנצנת עגבניות מיובשות (בשמן) או 200 גרם יבשות (ללא שמן) מחנויות תבלינים, 3-4 שיני שום, קורט מלח+פלפל ושמן זית בהדרגה תוך כדי עיבוד במג'ימיקס עד לממרח, שוב בפולסים קצרים.
***היתרון הענק מלבד הבריאות, הטעם ומהירות ההכנה של הממרחים, שהם באים טוב עם כל שילוב: גבינה, נקניק, בתוך החביתה או לצידה וכמובן גם עם הסלטים הבאים.
ואחרון- הרכבת הסנדוויץ':
המון יצירתיות וירקות פרוסים דק וכפי שכבר הצעתי, אם ניתן: עדיף כמובן לשלב את הילדים בהכנת הסנדוויץ', כל המתכונים פשוטים להכנה על ידי הילדים, אמנם לא עשיתי 5 יח' בגרות המתמטיקה אבל אני יודעת מהניסיון שלי שהמשוואה: ילדים מכינים = ילדים אוכלים, עובדת נהדר.
שיהיה בהצלחה לכל המתחילים שנה חדשה של למידה וחוויה ובעיקר שנה טעימה ובריאה.
"עוד תראה, עוד תראה
כמה טוב יהיה
בשנה, בשנה הבאה."