עונג שבת מתחיל מסנדרום יום א

הכוהנת הגדולה טליה שניידר , שהיתה המורה הראשונה שלי לפרמקאלצ'ר , פרשה בפנינו באחד מן השיעורים את המשנה הגדולה על איך להגיע מוכנים לעונג שבת בשישה שלבים : רמז- ההכנות מתחילות כבר ביום א ' .

מעולם לא הייתי מתוכננת  כמו  כוהנת הפרמקאלצ'ר שלי , טליה שניידר , שהדגישה ואמרה שוב ושוב : ״אם אתם לא מתכוננים ליישם את ״התורה״ הלכה למעשה אין צורך שתבזבזו את הזמן אצלי״ . ״תגדירי זמן״ , אמרתי.

15621903_10211522309120436_1876984883324690248_n

שיעור ראשון : הקומפוסט מקבל הכל

בוקר שבת מתחיל אצלי ביום ראשון אני קוראת לאלברט מהגז להשאיר אצלי שני בלונים . הוא שוב פעם ירים גבה ולא יבין איך זה יכול להיות שכל כך מהר רק לפני חודש החלפתי ? אני לא אספר לו כמובן איך שניסיתי ללכת הפעם על מרק אפונה יבשה . שעברה 3 שעות על הגז ועוד שעתיים על הגחלים ועוד קצת על אש קטנה עד שנשרפה והובלה בהדרת כבוד אל הקומפוסט.  מסקנה : לשוטט מדי פעם בסלונה אוכל.

IMG_2736
עמדת האכלת נשרים במכתש רמון

שיעור שני : איך זה שאצלי בגינה פרי  הארטישוק צומח אך ורק באפריל ובשוק כבר בתחילת השנה?

ביום שני  זה יום השוק . אני ויהושוע מתווכחים כמה יקר הארטישוק.  הערמונים השנה לא עוברים את מבחן השיניים שלי (או ההפך ) . הדודה המרוקאית מהבלוק ממול נעצרת באמצע הליקוט, שולפת את הסכין הגדולה שנעוצה על הדלעת ומקלפת לי ערמון טורבו : ״האק- תטעמי״ . armon

15697439_10211604462094209_446427620121686688_n

שיעור שלישי: מתי הזמן לזרוע ? (רמז:תמיד)

IMG_2712
תערובת זעתר : קצת אזוב מיובש , קצת סומק, קצת שומשום , קצת מלח ים

ביום השלישי אני מתעוררת מפורקת מעומס העבודה של תחילת השבוע ועל כל היתר שבהמתנה . רואה החשבון מגלה לי שיש דבר כזה ״מס הכנסה שלילי ״ – שפירושו – בקרוב  אכסה את המינוס. דקה לפני תחילת סבב הטלפונים למס הכנסה אני עוברת בגינה להרגיש שאני חיה ולבדוק מה שרד את הקור העז עד כה מה לא.  הCalendula מפתיעה בבוהק הכתום שלה פונקט בדיוק בתאריך הנכון   ומממשת את הקרמה הלטינית שהעניקה לו את שמו בביטוי :    "kalendaee" שמשמעותו היום הראשון בחודש על שום  פריחתו ברוב חודשי השנה או בשל הדיוק המופתי שלו מול הדרת הטבע -לסגור ולפתוח את הקרקפת בהתאם לשעות היום.   לאזוב קצת קשה  . אבל הוא  לא יתחמק  מהיעוד האמיתי שלו -בעיני הילדים : להפוך לתערובת זעתר על הטוסט בבוקר שבת.

שיעור רביעי: הדובה הגדולה הלכה לישון

ברגע של הארה בזמן הנקיונות אני מחליטה  לשמור את שאריות העיתון של יום שישי לערמת העצים שייכנסו לאח. בין לבין מסיימת הכנות לשתי תערוכות שאני מעורבת בהן  ושסחטו ממני את השעות הקטנות של  לילות נטולי כוכבים . בודקת בוואצאפ אם נשארו לי עוד חברים. עושה ספירת מלאי לקטניות. מחפשת מתכון ברשת להסרת חלודה מסיר הפוייקה לחם  שמונח ב ליד הכיור  עוד מהסתיו  ( לקרצף עם ברזלית לימון , חומץ,סודה לשתיה . לשמן היטב ושוב מהתחלה. ) מוותרת על לחם קומורובסקי ומתקשרת לאמא לקבל את המתכון הפשוט  ה-לא -סודי שעובר בתוניס מדור לדור. IMG_6349

שיעור חמישי : המדבר היום קר ויבש  הבוקר נלקט  בחנות התבלינים (או בגינה של השכנים ) צמחים לחליטה

 6 מעלות בחוץ . הבנים מלקטים חולצות טי שירט לבית הספר . אמא צורחת שקר בחוץ הם אומרים שהתה מחמם.  הבוקר זה יהיה פלח לימון על קליפתו , רוזמרין, ג'ינג'ר , ורדים ואזוב .אני מכינה את הערכה למסיבת התה -של -אליסה הבאה  אשר מקור ההשראה שלה היה בביקור חטוף  אצל צביה  המכונה 'סבתא של שמעון' , שהכינה לקראת בואי תה מחוזק בתוך כלי הפורצלאן בני מאה שנה שהביאה כל הדרך מלננינגרד. את הסיפור שלה אשמור ליום אחר.

14925605_10211079984302592_1155994262266486668_n

שיעור שישי – ההתלבטות הקבועה של סוף השבוע- לצאת לקפה  עם חברים שעוד נשארו לי ולא הספקתי לסנן לטובת דוחות מע״מ או לשים  על האש את מה שיהפוך לארוחת ערב שבת.

בסוף בחרתי במדבר.בנחלים שטרם התמלאו. חשבתי על ארוחת שבת ותכלית מעשי בחיים. נרטבתי מהגשם . המדבר לא נותן תשובות במיידי. אבל ״יש לנו סבלנות״ – נזכרתי בכל המורות  הפולניות שהיו לי, שמשום מה תמיד נהגו לדבר בגוף ראשון ברבים.

irus_hayoun art.036

לקראת החשכה תנור העצים מגשים את היעוד שלו להיות לנו מדורה בתוך הבית . אל תוך האש התגלגלו כבר תפוחי אדמה ובטטה ( בטטה במדורה זה סטארט אפ .רישמו לפניכם . ) בחוץ הגשם ב 8 מעלות מכין לנו שטפונות למחר . בתנור התפוצצ לו בזה הרגע ערמון ששכחתי לבקע . ״ לא נורא העוזרת תנקה״ . בתוך סיר קטן מלא במים שיושב על האח צף לו שמן אתרי ברגמוט , שתפקידו לשמח אותנו ולהשרות אוירה של פרדס קטן במדבר . היום פגשתי בלובי של המלון שתי נשים יפות שמחליפות שביעון . ואיך שהיקום מסדר לנו תמיד כפה קטנה על הדרך בשביל להקפיץ אותנו לשביעון הבא . על הגז מרק עדשים עם כמון לימון שום ובצל מזכיר לי שאם עוד רגע אני לא מתרוממת נסיים את הערב בסטארטאפ גחלים .IMG_289015894720_10211735726895747_8238121464774328856_n

שעור שביעי : עונג שבת ושערוריה חורפית
כמדי שבת שעון הגוף האסרטיבי מעיר אותי בין חמש לשש. אני מרחרחת בפייסבוק לבדוק אם יש שטפונות. 200 ק״מ מכאן- אכן יש.  קפה ראשון והחלטות מהירות מה להתחיל מהרשימה בת 50 העמוד : במיטה עם קפה ועיתון, להוסיף תמונה לספר סקיצות, לזרוע את האפונה הריחנית באיחור, לדחוף עוד גזיר עץ לקמין, לקרוא ספרות  מופת מדכאת או שירה שחוצה את מרחבי הזמן , להעיר את הילדים (בשום אופן לא) , לתפור עוד עמוד בספר , לאנפרנד בפייסבוק אחד , להוסיף שלושה….
״עונג הבחירה״- מישהו יכנה את זה . לא הספקתי כלום. כרגיל. אבל,  היי  , סינדרום יום א מחכה מעבר לפינה 🙂
טיפות גשם בחלון
IMG_2716 ויסלבה שימבורסקה: בשבח החלומות
ויסלבה שימבורסקה/ בשבח החלומות
אירוס
צלמת & הרבליסטית. כותבת . אמנית רב תחומית מפתחת מוצרים אגדיים מצמחי מרפא . חפרפרת ארכיונים. עושה פרמה קאלצ'ר .גרה על שפת המכתש. חיה slow. מגדלת שני בנים שובבים וארטישוק.