עוגיות שוקולד בריאות בקלי קלות

ילדים יכולים להיות סרבני מזון עקשנים במיוחד. מה עושים? מחביאים. פאולה רוזנברג מסבירה איך. וגם מתכון לעוגיות שוקולד שבתוכן מסתתרים רק דברים טובים

עוגיות שוקולד

עוגיות שוקולד בריאות של פאולה (צילום: עדי הלמן)

לפעמים אנחנו שוברים את הראש איך לגרום לילד לאכול את סלט הירקות, את התבשיל שכל כך טרחנו עליו או את המרק הבריא והעשיר בכל טוב.

הורים משקיעים מזמנם ומרצם ונוחלים לא פעם מפח נפש מייאש. יש דרכים רבות ואפקטיביות להניע את הילדים לשנות את ההרגלים בשמחה וללא מאבקי כוח. אבל על כך נדבר בפעם אחרת. הפעם לא נדבר על הדרכים להניע את הילדים לאכילת מאכלים חדשים. הפעם נתמקד דווקא באופנים בהם ניתן לשפר את הערך התזונתי של מאכלים שהם ממילא אוהבים. אפשר בקלות לשלב את המזונות הכי בריאים שיש בתוך עוגיות, עוגיות ושלל מאכלים שילדים אוהבים.

אולי חלק מכם ירימו גבה ויאמרו לעצמם: "את רוצה לרמות את הילדים?" אז לפני שתיכנסו לדילמות מוסריות, אני חייבת להביע את דעתי: זה לא שקר וממש לא רמאות. בעיני, ילדים בגילאים מסוימים עדיין לא מודעים באופן מלא להשלכות התזונה על גופם ובריאותם, אנחנו כהורים וכמחנכים אמונים על הרווחה שלהם ועל המשימה להאכיל אותם בצורה מאוזנת. ובדיוק בגלל זה, "הגנבת" רכיבי מזון לתוך מנה ללא ידיעתם היא מבחינתי לגיטימית לגמרי.

תכסיס החבאת רכיבי מזון בריא במתכונים שונים, הפך לטרנד בארצות הברית (ג'סיקה סיינפלד, אשתו של ג'רי, עשתה מזה קריירה והוציאה ספר בישול שעוסק בנושא).מסתבר שאפשר להחביא הכל, החל ממחיות של ירקות או פירות לתוך ציפוי של שניצל ועד להכנת מאפים אהובים שבהם מסתתרים דברים טובים. זה בדיוק התכסיס שלי לעוגיות שוקולד ושעועית אזוקי.

כן שעועית (למי שלא בקיא, שעועיית אזוקי היא אחת ממיני הקטניות. משפחת הקטניות מכילה את סוגי השעועית השונים: שעועית לבנה/שחורה/ אדומה, שעועית לוביה, שעועית מאש, שעועית אזוקי, גרגרי חומוס, תורמוס, עדשים מכל הסוגים וגם אפונה- וכולן עשירות במגוון ויטמנים וחומרים חיוניים). סוף סוף עוגיות שתוכלו להעניק לילדים שלכם ללא שום ייסורי מצפון. להיפך. אתם מוזמנים להתענג על העובדה שהם אוכלים מנה סופר מזינה.

בטח עכשיו צצות החששות: אבל הם לא ירגישו? מניסיוני הרב במטבח ובהכנת עוגיות שכאלו בבית ובהרצאות וסדנאות שונות – אף אחד לא מצליח לעלות על הסוד! באחריות. זה יישאר בינינו. ויש עוד משהו שחשוב לזכור: אם תציגו לילד או אפילו מבוגר את השאלה: "רוצה עוגייה עם שעועית אזוקי?" הסיכויים לקבל תשובה חיובית יהיו אפסיים עד אפסיים מאוד. לעומת זאת, אם פשוט תגישו בארוחת הבוקר בשבת את העוגיות הנהדרות האלו, יש סיכוי גדול שהצלחת תתרוקן מהר. כמו שאומרים אצלנו, לא תמיד צריך "לחפור", אין צורך לפרט בפני הילדים את כל המרכיבים. אפשר פשוט להגיד: "הנה עוגיות טעימות שאפיתי בשבילכם. בתיאבון!". והן גם מושלמות בתור תוספת לתיק האוכל לבית הספר. או גם כנשנוש שמבוגרים יוכלו לקחת איתם לעבודה. כי אחת הדרכים לשפר את התזונה שלנו היא להפסיק את הנשנושים הבלתי צפויים במשרד, בישיבות ארוכות, לא להתפתות לשוקולדים שהביא אחד העובדים מחול וכו'. אם תחזיקו תמיד בתיק משהו מתוק ומזין, יפחתו הסיכויים שתיכנעו לחטיפים ומתוקים שיעברו מולכם במהלך היום.

רגע, מה זה בכלל שעועית אזוקי?

היא מגיעה אלינו מהמזרח, היא אדמדמה עם עין לבנה קטנה במרכזה. עשירה מאוד בחלבון מן הצומח. שעועית האזוקי מכילה סיבים תזונתיים ודלה בשומן ולכן היא נחשבת מזון מצוין לאיזון רמות השומנים בדם ולמניעת התפתחות כולסטרול גבוה ולשמירה על העורקים. בעולם שבו הילדים אוכלים המון מזונות מעובדים שאינם מכילים סיבים תזונתיים, השעועית עשויה לתרום גם לעיכול סדיר ויציאות טובות. היא מכילה גם את החומר מוליבדן, חומר כימי שהכרחי לתהליכי סילוק רעלים מן הגוף. מורכבת מכמויות יפות של סידן, אבץ ומגנזיום. בהחלט שילוב מנצח! לשעועית אזוקי יש טעם מעט מתקתק, ולכן היא משתלבת כל כך טוב בקינוחים ומאכלים מתוקים. ביפן, ממנה היא מגיעה, נוהגים להכין מגוון רחב של קינוחים עם שעועית אזוקי. השעועית זקוקה להשריה של שמונה שעות לפחות לפני הבישול. לאחר מכן יש לבשל אותה בסיר ביחס של כוס שעועית על ארבע כוסות מים חמים, כ-30-40 דקות עד שהיא רכה לאכילה. ניתן בהחלט להכין כמות גדולה יותר, להקפיא ולהשתמש לפי הצורך.

עוגיות שוקולד ושיבולת שועל עם שעועית אזוקי

המצרכים:

המצרכים לעוגיות (צילום: עדי הלמן)

• 100 גרם שוקולד מריר 70% מוצקי קקאו לפחות

• 2 כוסות שיבולת שועל מסוג "קוואקר"

• 1/2 כוס שעועית אזוקי, מושרית ומבושלת

• 1 בננה בשלה מאוד

• 50 גרם אבקת קקאו טהור, רצוי אורגנית

• 1 כף טחינה גולמית

• 150 מ"ל סילאן

• 1/2 כוס חלב אורז/ חלב שקדים

• 1/2 כפית אבקת קינמון

• 100 גרם קוקוס טחון

• 1 כף זרעי צ'יה, מושרית בחצי כוס מים לחצי שעה לפחות

ההכנה:

כך מכינים את העוגיות (צילום: עדי הלמן) 1. טוחנים את השוקולד לפירורים קטנים (אבל לא לאבקה), במעבד המזון.

2. מוסיפים את השעועית ומעבדים למחית חלקה.

3. מוסיפים את שיבולת השועל, הקקאו, הבננה, הסילאן, הטחינה וזרעי והצ'יה, הקינמון והקוקוס. מערבלים לתערובת חלקה.

4. מוסיפים בהדרגה את חלב האורז עד שהתערובת מקבלת מרקם קרמי (היזהרו שלא תהפוך לדלילה מדי).

5. על תבנית התנור המשומנת (עדיף נייר אפייה או משטח סיליקון) לסדר במרווחים שווים כף מן התערובת.

מכניסים לתנור לחצי שעה (צילום: עדי הלמן)

6. לאפות בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כעשרים דקות, עד שמזהיב.

7. להניח להתקרר. אפשר לפזר מעט קוקוס טחון מעל. העוגיות נשמרות עד כשבוע בכלי אטום, אבל מניסיוני הן יזללו הרבה לפני.

עוגיות שוקולד ושעועית טעימות בטירוף (צילום: עדי הלמן)

>> צילומים: עדי הלמן

>> רוצים מתכונים נוספים עם קוואקר? כנסו לאתר