הנחיות תזונה לפסח
פסח ידוע כחג משמין ביותר, אולם, אם נשים לב להרכב הארוחות ולכמויות ונוסיף עוד שעות אירובי – נעבור אותו בשלום.
הבעיה העיקרית היא במצבור הארוחות הגדולות והעשירות. בחישוב מהיר מדובר על שבוע וחצי עם שמונה, כן שמונה, ארוחות: שישי-שבת, ערב פסח, ארוחה למחרת, שישי-שבת, ערב חג שני, חג שני, וזה בלי לחשב את המימונה.
מי שמכיר אותי יודע שהתפריטים שאני נותנת למטופלים שלי ממש קלים, נוחים ומלאים בשפע של אפשרויות, אבל מצבור כזה של ארוחות גדולות יכול להיות ממש מוגזם.
אז מה לעשות?
1. לדאוג שהארוחות המשפחתיות בשישי-שבת בשבועיים הקרובים יהיו קלות ובריאות, למשל ארוחה של דגים וסלטים עם תפו"א בתנור, ארוחת ברביקיו (מישהו צריך לסיים את הפיתות מהמקפיא, או שלא) עם המון ירקות וחצי פיתה עם חומוס. אפשר גם להגיד למשפוחה לוותר על ארוחה גדולה ולהסתפק בארוחת ערב רגילה בבית.
2. להציע להכין משהו לארוחות שאתן מוזמנות אליהן, ככה תדעו שבטוח יהיה משהו בריא ומזין שתוכלו לאכול ממנו בלי בעיה. אנטיפסטי הורס, סלטים, פשטידות, קדירת עוף וכו’. גם קינוח זה רעיון טוב- ככה תוכלו להתפנק בלי רגשות אשם.
3. לעזור בהגשה, זה ירחיק אתכן מאזור השולחן וימנע ממכן להמשיך ולנשנש מצלחות ההגשה הרבה אחרי ששבעתן. חוץ מזה, יחשבו שאתן נפלאות, אז מה רע?
4. לשתות הרבה מים. היות והמזון בפסח עשיר בקמח מצה ודל בסיבים, זאת תקופה מועדת לפורענות לכל מי שיש לה נטייה לעצירות, לכן חשוב להקפיד לשתות לפחות עשר כוסות מים ביום ולפזר אותן טוב על פני היום. מלבד זאת, הרבה פעמים אנחנו אוכלות יותר מתוך צמא, שתיית כוס מים לפני הארוחה תוודא שתוכלו מתוך רעב ולא מצמא.
5. לא לאכול הרבה מצות ביום. מי שלא אוכלת חמץ כדאי שתאכל מצה, או מזון מקמח מצות רק פעם ביום. קחו בחשבון שמצה קלה = ארבע פרוסות לחם קל, היא דקה ולא ממש משביעה וכדי לאזן אותה צריכים לאכול שתי מנות חלבון: 1/2 קוטג’, 1/2 טונה, מעט חזה עוף, 2 ביצים וכמובן להוסיף הרבה ירקות, בעיקר ירוקים, כדי לקבל כמה שיותר סיבים תזונתיים. זו למעשה ארוחה קטנה, לכן, אני ממליצה לא לאכול יותר ממצה אחת. ביום ובשאר הארוחות לאכול כפחמימות ירקות ופרי לקינוח.
6. עוגות ועוגיות של פסח מאוד משמינות. ברובן יש קרוב ל- 50% שומן, בעוגייה קטנה יותר מ- 100 קלוריות, ובפרוסת עוגה קרוב ל-500 קלוריות.
7. לעשות הרבה פעילות גופנית. גם אם תהיו "קדושות" עדיין תגיעו ליותר קלוריות מהרגיל, לכן אני מציעה לאזן את זה בכמה שיותר פעילות גופנית: הליכה ברגל, נסיעה על אופניים, ריקודים, שחייה, טיולים ברגל, משחקי כדור עם הילדים והכי חשוב – לעשות כייף חיים.
בהצלחה וחג שמח לכולכן!