ספרים רבותי,ספרים, המלצות הקריאה שלי-את.

אני אוהבת מאד ספרות מקור. יש ספרות ישראלית נהדרת. יש לנו כותבים רבים ומגוונים. את חלקם אספתי לחיקי לאורך שנים, וכל ספר חדש שלהם, אני בין הראשונות לרכוש. חלקם התווספו רק בשנים האחרונות ממש, וגרמו לי להתאהב. השנה במקום לבחור לדרג את מצעד הפיזמונים, אני אבחר במצעד הספרים שקראתי השנה. אבל הולכת להמליץ לכם על המבחר המצומצם שלי, מבלי לדרג אף אחד מהמלצותיי, כי אהבתי את כל מה שאניח כאן לפניכם. ועל כולם ממליצה. + המלצה נוספת אחת בסוף שלא על ספר.

המלצות הספרים של לי-את

המלצות הספרים של לי-את
המלצות הספרים של לי-את

השנה 1978, בוקר ראש השנה, את החג אנחנו עושים אצל סבתא, בני דודים, משפחה, ארוחת חג.

אני בת 10, כבר מרגישה גדולה אבל בין בני דודים שלי גדולים יותר, עסוקים בשלהם, אז נכנסת לחדר של סבתא,  רדיו פתוח, ומאזינה לדירוג ההולך ומתגלגל של מצעד הפיזמונים. מקום חמישי, רביעי, והנה שיר שלישי ושני ובמקום הראשון…שלמה ארצי. (פתאם עכשיו פתאם היום – אהבתיה),
to make a long story short, התמכרתי…

למצעדים. לדרוגים.

ארבעים שנים עברו – (בני ישראל הספיקו במשך זמן שכזה לעבור מדבר שלם בדרכם אל הארץ המובטחת), הארץ המובטחת שלי היא ארץ האותיות, המילים והספרים, השנה כעת 2018, לי יש בלוג, כבר שלוש שנים, שאני כותבת בו, מסקרת ספרים. קוראת בפרטי ובוחרת בציבורי לספר את דעתי על חלקם.

אז השנה במקום לבחור לדרג את מצעד הפיזמונים, שכבר מזמן הצליחו לאבד אותי בין מילים לא ברורות, שפה דלה ומנגינות שלא מדברות אלי, אני אבחר במצעד הספרים שקראתי השנה. אבל הולכת להמליץ לכם על המבחר המצומצם שלי, מבלי לדרג אף אחד מהמלצותיי, כי אהבתי את כל מה שאניח כאן לפניכם. ועל כולם ממליצה.

ראשית אתחיל בזאת שאני אוהבת מאד ספרות מקור, יש ספרות ישראלית נהדרת, יש לנו כותבים רבים ומגוונים. את חלקם אספתי לחיקי לאורך שנים, וכל ספר חדש שלהם אני בין הראשונות לרכוש. וחלקם התווספו רק בשנים האחרונות ממש, וגרמו לי להתאהב. חושבת שאין על ספרות מקור שממוקמת בשפה שלי על כל הניואנסים, שלעיתים בתרגום הולכים לאיבוד. שמתמקמת במקומות בארץ שאני מכירה, לעיתים האופן אישי, רחובות בהם טיילתי, גרתי. (יש לא מעט כאלה בספרים שאכתוב עליהם להלן)

הראשונה הפעם ברשימה:

איריס אליה כהןגבר אישה ציפור.

גבר אישה ציפור-איריס אליה כהן
גבר אישה ציפור-איריס אליה כהן

 

את איריס הכרתי בקהילת הקוראים המשפיעים של ידיעות ב 2014, עת יצא ספרה גלבי, שגנב את ליבי ועורר סקרנות סביב הנושא שבו עסק – חטיפת ילדי תימן.

אח"כ נחשפתי גם להיותה של אליה-כהן גם משוררת מחוננת, ושירתה דגדגה את נימי נשמתי, הרטיטה את ליבי וריגשה עד מאד.

הפעם שוב הוציאה אליה כהן ספר פרוזה. אבל בהיותה מכשפת של מילים, בסיפור האהבה הנוגע ללב, שפורסת אליה כהן לנגד הקורא שלה, היא מצליחה לשורר אותו במילותיה וממש להגיש לנו שירה.

הסיפור מלווה בתיאורים ארוטיים מופלאים ומרגשים של מעשי האהבים של גיבורתה ואהובה, בלי גלישה חלילה לשום דבר שיוכל להצטייר כפולשני, פונוגרפי או פוגעני.

הגיבורה שלה מאהבת בגבר של חייה יואל, ואנחנו נחשפים בהסטורית אהבתם עת נפגשו בגיל שש בפעם הראשונה וגן הילדים, ולאורך כל היסטורית חייהם.

דמעתי, חייכתי. ננגעתי.

רוצו לקרוא.

~~~~~~~~~~~

השני ברשימה הוא סופר מוכר ובעל קבלות מוכחות. איש רוח ששמו נישא בפי כל כסופר מצליח, שכל ספר שלו שיוצא מדי מס שנים, מעורר דיון, עניין וזוכה לקהל קוראים רחב.

א.ב. יהושע – המנהרה.

המנהרה-א.ב.יהושע
המנהרה-א.ב.יהושע

 

אודה, בשנים האחרונות קצת זנחתי את קריאתי את יהושע. משהו לא עבד לי והעדפתי לבחור לקרוא, דברים של אחרים. הפעם הבחנתי במגמה הולכת וגוברת של חברים שקרוא וסקרו והדעה הרווחת הייתה, יש כאן ספר נהדר.

אז המרתי, וזכיתי בענק.

יהושע בחר לו כגיבור ספרו החדש את צבי לוריא, מהנדס כבישים בפנסיה, שמתגלה כבר בתחילת הסיפור כחולה דימנטי. סצנת הפתיחה של הספר בה ישוב הגיבור בחברת אישתו רופאת הילדים, אצל הרופא ומקבל את ההבחנה שהוא לוקה באטרופיה, שפוגעת במוחו, היא אחת מהסצנות הנוגעות ומכמירות הלב שקראתי בשנים האחרונות. מכאן יתאר יהושע את דרכו של לוריא להיאחז בזיכרונו, במוחו, בשיגרה, על מנת לשרוד ולהיות עוד חיוני. יהושע יעביר אותו במסע בארץ, יפגיש אותו עם דמיות שונות שיאירו את הדימנציה שלו באורות שונים, ויביאו אותו למצבים מעוררי חמלה ויחד עם זאת הומור. כמובן שיכנס גם צד פוליטי, שכן יהושע הוא מאנשי הרוח שהביעו לאורך כל שנות כתיבתם את דעתם ומורת רוחם, אבל החיבורים האנושיים בין הדמיות והמצבים כתובים ביד אמן בעל שאר רוח וגאונות.

ספר מופלא, מרגש מצחיק ונוגע ללב. – חובה

~~~~~~~~~~~

הספר השלישי הוא ספרה של

יעל נאמן – היֹה היתה

היה היתה-יעל נאמן
היה היתה-יעל נאמן

מועדון קוראות תל אביב, ארגן מפגש ספרותי עם נאמן, אז הלכתי לשמוע אותה מבלי שקראתי דבר שכתבה מימי. לעתים רחוקות אני הולכת למפגשים מסוג זה מבלי שקראתי מדברי המחבר אותו אנו פוגשות, אבל הפעם חרגתי ממנהגי.

נאמן הביאה למפגש יותר מספרה הראשון – היינו העתיד, היא סיפרה על עצמה ועל ילדותה בקיבוץ ואף הקריאה בטוב טעם מספרה זה, אז חזרתי הביתה והלכתי לקרוא את ספרה זה.

מחברה קרובה שדעתה הספרותית חשובה בעיניי עד מאד, וטעמה די דומה לטעמי, קיבלתי במתנה את,   היֹה היתה וכשסיימתי את היינו העתיד, שהיה נהדר בעיניי (כן ממליצה מחוץ למניין גם עליו), פתחתי את ספרה החדש.

תקשיבו ותקשיבו לי טוב. הספר הזה הוא אחר מכל מה שתקראו.

נאמן בחרה להתמקד בספרה החדש בדמותה של אשה – פזית (סילביה) פיין – מתרגמת ועורכת ספרותית, אותה פגשה לזמן קצר מאד בעברה.

נאמן החליטה בניגוד לבקשתה של אותה פזית – שביקשה לא להשאיר שום זכר אחרי מותה ואף טרחה למחוק כל דבר שהיתה לה נגיעה בו כולל תמונות (חיבור שבמוחי מיד לקח אותי לסיפורה של אלנה פרנטה על החברה הגאונה – עוד המלצה שכבר הכרזתי בכל מקום אפשרי עליה)  – אבל מה שעושה נאמן איננו מה שעשתה פרנטה.

נאמן יוצרת ספר שהוא מעיין ממואר שנוצר לא מזיכרונותיה שלה, שלא היו באמת, ולא מזיכרונותיה של פזית, שלא נשתמרו, כי אם מזיכרונות מכרים, עמיתים, ידידים, שכנים, חברים, שהכירו את פזית לאורך כל חייה. והם המגוללים את קורותיה, מהיותה ילדה, בת יחידה לזוג פולנים יוצאי שואה בחולון הבורגנית של שנות ה50 ועד למותה ממחלת הסרטן בשנת 2002, אנשים אותם ראיינה נאמן ושמעה מהם כל אחד מזיכרונו ומזוית ראיותיו על הדמות שנרקמת לעיניי הקורא. דמות עצובה שסבלה מדיכאון וחיה חיי תרבות ענפים לצד ייאוש וחוסר תקוה, ואם זאת אהבת בריות עוטפת שהגיע מכל מי שאפילו רק עבר ליד חייה. סיפורה של אשה שדרך חייה היא סיפורה של המדינה האשכנזית הבורגנית של הארץ הזו שלנו בשנות ה 50 ועד סוף שנות ה 90

אחד הספרים האחרים והמרתקים ביותר שקראתי. כתוב ביד אמן עם דמות נפלא ומרתקת. – עוד קריאת חובה.

~~~~~~~~~~~

מאחר והרשימה הזו הלכה והתארכה מעבר ליכולת קריאה ממוצעת אוסיף עוד מספר ספרים שאהבתי, לצד מס מילים, ואת השאר אשלח אתכם לקרוא:

אז לכו לקרוא את

מאירה ברנע-גולדברג – מסעותי עם חמותי

מסעותי עם חמותי-מאירה ברנע גולדברג
מסעותי עם חמותי-מאירה ברנע גולדברג

על קורותיה של גיבורת הספר, עם חמתה, שמעלה לה את חמתה. אשה מהגיהינום. שאף דמותה כתובה כך שניתן למצוא רגעים של חמלה ואהבה אליה.

ספר שיעורר בכם פרצי צחוק וישאיר אתכם עם שמחה בלב. ואף עתיד להפוך ולהיות סדרה טלוויזיונית, בהמשך, לאחר שברנע גולדברג מכרה את זכותיותיה על הספר וכנראה תהיה שותפה לעיבודו לדרמה. (אני בטוחה שהצלחה צפויה, גם כאן)

~~~~~~~~~~~

מיכל שלו סדקים בזהב

סדקים בזהב-מיכל שלו
סדקים בזהב-מיכל שלו

שלו היא עוד אחת מהסופרות שמאז שקראתי את ספרה שבועת רחל אני תמיד רצה לרכוש את ספריה –

הפעם שוב סיפור אהבה שמשלב הווה ועבר ומצליח לסחוף את הקורא מרגע שמתחיל ועד תומו.

~~~~~~~~~~~

מירה מגן – מיכאלה

מיכאלה-מירה מגן
מיכאלה-מירה מגן

מודה אל מגן נחשפתי רק בספרה הקודם – אחותו של הנגר (עוד המלצה). והתאהבתי עד כדי כך שהשלמתי את הרפרטואר הנכבד שלה עד שיצא הספר הנוכחי.

מגן יודעת לאסוף לחיקה דמיות שולים שחיות מחוץ לנורמטיביות החברתית ושבחרו לחיות שם, בלי רצון או יכולת להשתלב בחברה.

הפעם זהו סיפרה של רונה, אלכוהולסטית בגמילה שנאספת לביתה של אחותה המוצלחת מיכאלה. ומספרת את סיפור שתיהן

סיפור על שתי אחיות שלא קיבלו את אותן ההזדמנות בחיים.

החיים מוליכים אותן זו לצד זו בכאב גדול. הקורא נחשף לסיפור עבר הווה ותקווה לעתיד, ומבין שלא כל הנוצץ זהב, ולא כל מה שנגלה לעין ומפורש על ידינו הוא האמת בחיי האדם. ספר מקסים ונוגע.

~~~~~~~~~~~

ואחרונה –

מאיה ערד- המורה לעברית

המורה לעברית-מאיה ארד
המורה לעברית-מאיה ערד

הפעם טווה ערד, שגם הספיקה להציג קבלות בספריה הקודמים, שלושה סיפורים על חיי ישראלים בארה"ב. שלוש נובלות נוגעות ללב, שבסיומן ניסיתי לדרג לעצמי מי מהן טובה יותר ולא יכולתי. כולן היו נהדרות.


~~~~~~~~~~~

המלצה אחרונה וחביבה להשנה, היא לא המלצה על ספר אלה דווקא על אפליקציה: iCAST

https://books.icast.co.il/

זו אפליקציה נפלאה שגילתי השנה כשקיבלתי מנוי אליה מחברות לכבוד יום הולדתי ה 50, והתמכרתי.

אפליקציה לשמיעת ספרים.
ספרות מכל סוג שהוא שמוקלטת לחווית שמע נהדרת.

ספרי קריאה בשמע: פרוזה, עיון, נוער, ילדים, מקור ותרגום, שמוקראים ע"י טובי הקריינים, שחקנים, סופרים עצמם, ומביאה את הספרות אלינו לרגעים שלא ניתן לאחוז ספר ביד.

אחת החוויות הכי כפיות שלי השנה. אני מנצלת את זמני בכבישי הארץ, או בעת נקיונות ובישולים על מנת להנות מספרים גם בזמנים שלא ניתן לאחוז בספר.

חברים, שנה חדשה בפתח, במדפי ה'רכשתי אך טרם הספיקוטני'  נצטברו ספרים חדשים של יוצרי מקור שאני מתה כבר להתחיל ועוד לא הגעתי אליהם (אשכול נבו, שהרה בלאו, ליעד שהם, יוכי ברנדס… ומי יודע את מי עוד צופנת בחובה השנה שתבוא)

בנתיים אתם לכו לקרוא את מה שאני כבר קראתי.

מבטיחה שתהנו – מאד.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

גֶּבֶר אִשָּׁה צִפּוֹר – אִירִיס אֵלֶיהָ כֹּהֵן, הוצאת ידיעות ספרים, שנת הוצאה 2018
http://www.ybook.co.il/book/7281

הַמִּנְהָרָה-א.ב. יְהוֹשֻׁעַ, הוצאת הקיבוץ המאוחד|ספרית הפועלים, שנת הוצאה 2018
https://www.kibutz-poalim.co.il/the_tunnel

היֹה הָיְתָה-יָעֵל נֶאֱמָן, הוצאת ידיעות ספרים, שנת הוצאה 2018
http://www.ybook.co.il/book/7283

 

מסעותי עם חמותי – מאירה ברנע-גולדברג, הוצאת כנרת זמורה ביתן, שנת הוצאה 2018

http://www.kinbooks.co.il/page_29807

סדקים בזהב-מיכל שלו, הוצאת כנרת זמורה ביתן, שנת הוצאה 2018

http://www.kinbooks.co.il/page_29731

מיכאלה-מירה מגן, הוצאת כנרת זמורה ביתן, שנת הוצאה 2018
http://www.kinbooks.co.il/page_29809

המורה לעברית-מאיה ערד, הוצאת חרגול (מודן), שנת הוצאה 2018
https://www.modan.co.il/product/12/48383/0/0/%D7%94%D7%9E%D7%95%D7%A8%D7%94-%D7%9C%D7%A2%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%AA-

 

לי-את הלר
אז שלום לכולם, אני לי-את (הלר) אני כבר די גדולה, והנה, גם אני כאן, כותבת בבלוג משלי, ומלהגת על דברים שמעניינים, נוגעים, ומזיזים לי. בחיי המקצועיים אני מתפרנסת מתעשיית הקולנוע והטלוויזיה. תחומי עניין, בגדול – תרבות: - ספרים – על חוויות הקריאה שלי מן הסתם אכתוב בהמשך. - תיאטרון, אבל טוב (אני בוגרת של החוג לתאטרון של אוניברסיטת ת"א, במגמת בימוי). - קולנוע, אחרת לא יכולתי לעבוד במקצוע המופרע הזה שלי. - אמנות - וכל מה שיבוא לי. בפייסבוק אפשר למצוא אותי: @li-at heller