בדממת הלילה, קורי שינה בעיניים, עם כוס קפה חם ומעורר בידיים (שלוש וחצי לפנות בוקר), נסעתי בחושך מוחלט לראות גדיד תמרים לילי של המהג'ול המפונק והרגיש שהתבצע במטעים של קבוצת כנרת.
בשטח הגדיד לאור פנסים, גודדו גברים חסונים את תמרי המהג'ול בעזרת מכונות לתוך שקים, שמיד מועברים למיון, טיפול ולקירור, כדי שחלילה לא יתקלקלו או יחמיצו ואיכותו תישמר.
כך נמשך הגדיד בליווי נעים ומרגש של שירי ארץ ישראל, תה וקפה חם וגם טעימות של תמרים טריים ותמרים ממולאים בכל טוב, שאי אפשר להפסיק לנשנש, ובצפייה קסומה לשלבי הזריחה המרהיבה ביופייה המבשרת את בואו של יום
ואני אומרת: שלא יגמר כל הטוב והיופי הזה לעולם…
המטעמים המתוקים על טהרת התמרים הטריים שאי אפשר היה להפסיק לנשנש…
לדף המתכונים של תמר כנרת http://www.tamarkinere t.co.il
אז איך וכיצד הגיע התמר לארץ ישראל – לקיבוץ כנרת?
למעלה מ- 80 שנים חלפו מאז יצאו חברי קבוצת כנרת למבצע סודי ומסוכן – מבצע השבת התמר לישראל. בן ציון ישראלי ועמרם רבר פילסו את דרכם בין ביירות, דמש ואירן, בין נהרות הפרת והחידקל אל תוך עירק בין סכנות ודרכים עקלקלות עד שהגיעו אל החוטרים הנכספים, אותם הבריחו בדרך לא דרך על גבי גמלים ומשאיות, בין גבולות אויב, כשרק דבר אחד אוחז בליבותיהם – החלום להצמיח היסטוריה בארץ ישראל – להשיב מגלות בבל אל ארץ התנ"ך את התמר.
החוטרים נטעו בגנה של רחל המשוררת והחלו לצמוח, כשאט-אט הם מצמיחים איתם את העמק שעל גדות הכנרת, פושטים אל מרחבי ערבות הירדן ומפריחים את השממה עד לסדום – התמר שב הביתה.
80 שנה אחרי ובחצר כנרת ממשיכים להגשים מדי יום בעקשנות את הניסיון, והתבונה שהביאו איתם החלוצים ממסעם. אותו חזון ממשיך ונקטף בגבעה שמעל הכנרת ממטעי התמרים, נארז בקופסאות, נמזג אל צנצנות המכילות בתוכן את טעמה של האגדה הציונית שהתגשמה בחצר של קבוצת כנרת ועדיין מפעמת בלבבות אנשיה.
תמרים מכל קשת הזנים, עשירים ברכיבים תזונתיים בריאים וממריצים, סילאן טבעי וממרחים המערבבים טעמים נפלאים של חלבה, אגוזים ושוקולד בדבש תמרים טהור – כל אלו הם התמצית של אותו חלום שהתחיל בליבם של חלוצים עם אמונה תמימה וממשיך להתגשם מדי יום בחצר כנרת.
בחצר כנרת גדלים זני התמרים הבאים: חלאווי, דרי, אמרי, חדראווי, זהידי, ברהי, חיאני, והמהג'ול-מלך התמרים.
הסילאן של תמר כנרת – סילאן טבעי, ללא חומר משמר וללא תוספת סוכרים בצנצנת או בבקבוק לחיץ.
מדובר בסירופ תמרים טבעי ללא חומר משמר . הסילאן הטבעי מכיל סיבים תזונתיים, מינראלים ואפס שומן. עשיר בטעמו וללא תוספת סוכרים. מתאים כתחליף לסוכר בקינוחים ושלל תבשילים. טעמו המעושן טיפה מעשיר כל תבשיל וקינוחים.
על אף שהסילאן – רוטב התמרים הוא אחד ממוצרי המזון הותיקים במזרח התיכון ונמצא בשימוש כבר אלפי שנים הוא נחשב כחדש במטבח הישראלי המודרני בשנים האחרונות התרחב השימוש בסילאן בבישול, אולם עדיין יש פוטנציאל רב לגידול בצריכת הסילאן כתחליף בריא וטעים לסוכר וממתיקים אחרים בקרב מי שעדיין אינם מכירים לעומק את סגולותיו.
מקור הסילאן הוא בעיראק והוא הובא לארץ על ידי עולים מעיראק בשנות הארבעים. מכינים אותו על ידי בישול של תמרים וסינונם. המרקם שלו נוזלי וטעמו עדין ומתוק יותר מדבש. הסילאן, להבדיל ממתיקים אחרים, ייחודי בכך שהוא מכיל כמות ניכרת של סיבים תזונתיים.
בנוסף על כך מכיוון שהתמרים הם מקור עשיר וזמין למינרלים רבים, כגון אשלגן, מגנזיום וברזל, גם הסילאן מהווה מקור עשיר וזמין למינרלים אלו.
בסדרת הסילאן של תמר כנרת ניתן למצוא גם סילאן בטעמים מעניינים:
- רוטב סילאן חמוץ מתוק – שילוב של טעמים ייצר רוטב עשיר בארומה וטעמים מומלץ לשימוש בתבשילים למיניהם מוקפצים ושלל מנות מיוחדות מרינדה לעוף בקר וירקות וכו' סילאן בארבע טעמים שונים לשימוש כרטביי בישול מיוחדים לתבשילים טעימים וקלים לשימוש.
- רוטב סילאן גריל – מרינדה ייחודית מלאה בטעם וארומה מומלץ להכנת פרגיות עוף וירקות על האש יעשיר לכם את המנגל של החגים.
- סילאן שום צ'ילי – בבקבוק לחיץ לשימוש בייתי נקי ונוח, מרינדה ייחודית מורכבת מרוטב סילאן של תמר כנרת בשילוב של שום וצ'ילי יצרו מרינדה עשירה בטעמים מומלץ לשימוש במגוון מאכלים תבשלי עוף ועוד.
- סילאן חריף מתוק – בבקבוק לחיץ לשימוש בייתי קל ונוח יעשיר כל ארוחה בניחוחות וטעם נהדרים. סילאן בארבע טעמים שונים לשימוש כרטביי בישול מיוחדים לתבשילים טעימים וקלים לשימוש.
אתם מוזמנים לבקר בחנות המפעל ובמרכז המבקרים החדש של תמר כנרת וליהנות מסיורים לא שיגרתיים. הסיורים בתיאום מראש ולרגל הפתיחה הם יוצעו חינם למבקרים וזאת לתקופה מוגבלת של תקופת ההרצה.
איך מגיעים?
מומלץ פשוט לכתוב ב־ Waze תמר כנרת. מרכז המבקרים נמצא בסמוך לכניסה לקיבוץ כנרת, כחמש דקות נסיעה מטבריה ומצומת צמח.
שעות פתיחה:
ימים א-ה: 09:00 – 19:00
ימי שישי וערבי חג: 09:00 – 16:00
ימי שבת וחג: 9:00 – 21:00
לאתר הבית של תמר כנרת http://www.tamarkineret.co.il/
להתראות במרכז המבקרים של תמר כנרת (קבוצת כנרת)
ערכה וצילמה: נדיה היבא