הבית שלך עוד רגע מוכן לחג, הקניות אוטוטו הושלמו וכבר אפשר להתחיל להריח את הבישולים של החג, אבל מה עם הגוף שלך ומה עם הגוף של כל אחד מבני המשפחה שלך, האם יש בהם סדר?
ההכנות לחג וערב ליל הסדר עצמו, הם זמן מצוין לעשות סדר גם בגוף שלנו. למה אני מתכוונת? אני מתכוונת לסדר במשפחה – סדר בצרכים האנושיים שיש לכל בן משפחה, צרכים פיזיים, נפשיים ורגשיים.
נעזר במודל שפיתחתי, 'מודל גוף המשפחה' כדי לעשות סדר מכף רגל ועד ראש במשפחה. במודל, איברי הגוף מבטאים את הצרכים האנושיים שלנו, כמו למשל: הקיבה המבטאת את הצורך בתזונה, הרגליים את הצורך להיות בתנועה, הריאות את הצורך להיות נחוץ ועוד.
5 צעדים שיבטיחו שליל הסדר יהיה באמת בסדר
1. רגליים-פעילות גופנית
הרגליים שלנו נועדו להניע אותנו ממקום למקום וזהו צורך פיזי בסיסי שלנו להוציא אנרגיה. ילדים (הקטנים בעיקר), עדיין מרגישים בצורך הזה, בצורך להוציא אנרגיה. אבל מה לעשות כשצריך לשבת 2-4 שעות בליל הסדר?
יוזמים הפסקות פעילות אחת לחצי שעה במהלך הסדר. אפשר לתת משימות קשורות לחג, כמו: לעלות ולרדת במדרגות כדי לחפש את אליהו הנביא או להמציא תנועות ל"מה נשתנה" ול"אחד מי יודע". העיקר שישחררו קצת אנרגיה. אבל רגע – מה אתנו? כאמור פעילות גופנית חשובה בכל גיל, לכן אני ממליצה להתחיל את בוקר החג בפעילות כלשהי (אפילו חצי שעה בלבד של הליכה), זה ימריץ את הדם, ייתן לך כוח ויעלה חיוך גדול על הפנים.
2. קיבה-תזונה
הקיבה היא ה'סמן' לצורך שלנו בתזונה. לרוב אנחנו לא שוכחים את הצורך הפיזי הזה, בטח לא בחג כזה המאופיין במאכלים מיוחדים וטעימים. אבל מרוב העיסוק באוכל שיהיה בערב החג, אנו לעיתים לא שמים לב שפספסנו את הארוחות במהלך כל היום (בוקר, צהריים, נשנוש אחה"צ) – ואז מה קורה? "הרעב" נותן את אותותיו. ילדים ו/או הורים רעבים בבית, זה מתכון מנצח לעימותים, חוסר שיתוף פעולה, צעקות ומריבות בין הילדים.
יש לדאוג לאכול ארוחות מסודרות במהלך היום, ולהימנע מלהגיע לערב החג מורעבים, כי זה כבר יוביל להתנפלות על האוכל לתחושת הכבדות ולייסורי המצפון המוכרים.
3. ריאות-נחוץ
הריאות הן דוגמא טבעית ומופלאה של מערכת יחסים המבוססת על הצורך לתת ולקבל. הן מכניסות אוויר ומוציאות אוויר, ואי אפשר רק להכניס או רק להוציא אוויר. בדומה להתנהלות הבית – אם יש בבית מישהו שמרבית הנטל נופל עליו – בסוף ייגמר לו האוויר. בפסח יש הרבה מטלות, תדאגו לחלק תפקידים ומשימות בין כל בני הבית, בהתאם לגיל וליכולת.
אשת חיל – תנסי לשחרר את המטלות לאחרים, כך תצליחי להגיע עם יותר אנרגיות לערב החג וגם תלמדי את יתר בני הבית ערכים חשובים של עזרה לזולת, שיתוף פעולה ועוד. בדרך זו כל אחד ירגיש נחוץ, בעל ערך ואחריות – יתרום למשפחתו וייתרם ממנה.
4. לב-אהוב
הלב מספק דם לכל תא ותא בגופינו, כי תא ללא אספקת דם חדל להתקיים. בדיוק באותו האופן, כל אחד מאתנו זקוק להרגיש אהוב בכל רגע בחייו בסביבתו. ילד שלא מרגיש אהוב, שלא מרגיש שרואים אותו ויש לו תשומת לב, ימצא דרך מקורית ובדרך-כלל פחות חיובית, כדי לקבל את הצורך הזה. בשגרת היומיום שלנו, אנחנו מנסים לתת תשומת לב לכל אחד מבני הבית, אבל לא תמיד מצליחים, בערב ליל הסדר יש הזדמנות לעשות זאת.
אני פונה אלינו, המבוגרים שבשולחן, לקחת את ההזדמנות בשתי ידיים ולהעניק מבט, חיבוק, חיוך, מחמאות וחיזוקים שיעשו את העבודה. במיוחד אני רוצה לבקש שתזכרו לציין לטובה את המתבגרים שהצליחו להתנתק מהנייד שלהם במשך כל הערב!! זה באמת קשה, ולא רק להםJ.
5. עיניים-שינה
העיניים וודאי כבר מראות סימנים ראשונים של עייפות מרב הניקיונות, ההכנות, הקניות והבישולים של החג. האם התייחסת לצורך זה? העיניים שלנו מסמנות לנו על מצב העייפות / ערנות בו אנו נמצאים. ערב ליל הסדר ידוע כערב ארוך ואינטנסיבי במרבית המשפחות, העיניים בערב הזה פעילות מאוד ומוצפות בגירויים. הילדים הצעירים מהר מאוד מתעייפים – מה שגורם להם להיות פחות משתפי פעולה, חסרי סבלנות ועצבניים יותר. ילד עייף ללא ספק יכול לשבש את האווירה הנעימה בשולחן החג.
כל שעלינו לעשות זה לכבד את הצורך הפיזי הבסיסי והאנושי הזה – ולישון. תדאגו אתם ובעיקר הילדים הצעירים לשנת צהריים בערב החג, כך גם אתם וגם הם תהנו מערב חג נעים ומשפחתי. ובמהלך ליל הסדר, ברגע שזיהיתם שהילד שלכם עייף– מצאו לו פינה שקטנה ושילך לישון.
לסיכום
אם נבחר ולו רק באיבר-צורך אחד ונתייחס אליו – הסדר כבר יראה אחרת.
כדי להצליח לעשות שינוי באווירה המשפחתית חשוב להעמיק את ההבנה במודל, ולהכיר איברים-צרכים נוספים הקיימים בו. אמשיך לפרט על 'מודל גוף המשפחה' ולתת דוגמאות נוספות מחיי היומיום בפוסטים הבאים בבלוג, מוזמנים להמשיך לעקוב אחריי וגם ליצור קשר לייעוץ אישי.
חג פסח שמח!
שלכם, דנה