נהר הקרח/ חנה בת שחר

מעורבות הורים למול התערבות, היכן עובר הגבול כשמדובר באלימות במשפחה?
ספר נוקב, עמוק ומעורר מחשבה בימים של חשבון נפש בהם שוב עולה בכאב נושא האלימות במשפחה.

נהר הקרח

מאת : חנה בת שחר

עיצוב הכריכה: אמרי זרטל

302 עמודים

הוצאת כנרת זמורה

2019

nahar_master

הספר מתחיל בחופשתם של מילי וליפא בהרי האלפים השוויצרים. ליפא, למרות בחירתו לנפוש במקום מרוחק ולהתרחק מלחצי היומיום כמנהל מוסד לנערים, מוצא כהרגלו מיד אנשים כלבבו וחברה לתפילה. מילי נשארת בחדרם ובבדידותה עוסקת בחשבון נפש אשר אט אט פורס בפני הקוראים את סיפורה הסבוך עם בני משפחתה ויחסיהם המורכבים.

הסיפור כתוב בארבעה פרקים כאשר במרכזו של כל אחד מהם, בן משפחה אחר חושף בפנינו סיפור אנושי כואב על משפחה. סיפור על יחסים במשפחה רב-דורית, סיפור המעורר מחשבות רבות על ההתנהלות שלנו כהורים ויכולת ההשפעה  על ילידנו וחייהם כבוגרים.

במרכז הסיפור נמצאת מילי, אישה פשוטה שבחייה טיפלה בבעלה ובביתה היחידה. מילי נושאת מועקות מהעבר ונפשה איננה מוצאת מנוח. אהבתה הנכזבת לגבר אחר כאשר כבר היתה נשואה לליפא בעלה ויחסה הקר לאורך השנים לביתה, בתיה'לה, לא מרפים ממנה.

לאחר נישואיה, נולד לבתיה'לה יוסף, ילד עם מוגבלות אשר זקוק לטיפול מיוחד. בנוסף, בעלה של בתיה'לה מתברר במהרה כשתלטן ואלים, הוא מסתבך בחובות אשר מאלצים אותו לברוח לארצות הברית.

מילי וליפא מודעים לאלימות חתנם ואף היו עדים לאלימות שלו כלפי בתיה'לה אך ליפא בוחר להתעלם, כופה על מילי אדישות, מבטל את טענותיה ומשכנע אותה בטעותה. מילי ממשיכה להתייסר ותוהה האם נהגו נכון באדישותם והאם ציפתה ביתם להתערבותם ועזרתם.

בתיה'לה שכועסת על אמה בשל יחסה הקר כלפיה לאורך השנים, בורחת עם בעלה ובנם המוגבל לארצות הברית, שם גם נולדת בת נוספת רוחה'לה. כעבור עשרים שנה מצפונה של מילי לא מרפה ממנה ובניסיון לכפר על "חטאי העבר" המייסרים אותה, מילי מזמינה את יוסף, נכדה, לגור איתה ועם ליפא, תוך שהיא מקווה לתקן בכך את יחסיה עם ביתה וש"הטיפול בו אולי יפשיר את הקרח שבליבה וינחם אותה".

הסיפור הולך ומסתבך עוד יותר כשנכדתם רוחה'לה, אחותו של יוסף, מוזמנת גם היא לביתם, והגעתה חושפת עוד ועוד קשיים, מורכבויות והשלכות שספגה מבית אביה.

נהר הקרח הוא סיפור משפחתי סבוך ונוגע ללב,  סיפור מורכב המעורר שאלות ומחשבות בדבר התנהלות הורית, השפעת המודל הביתי בו גדלים ילדים על אופן התנהגותם כבוגרים ובני משפחה ועל היכולת לעצור את מעגל האלימות.

מומלץ!