בדרך כלל ניתן לחלק אנשים לשלוש קבוצות: המצטיינים, המתקשים והשורדים. הראשונים מסתדרים בעצמם. השניים מקבלים עזרה. אבל, השלישיים, שחווים גם הם קשיים, נופלים בין הכסאות ונאלצים לשרוד לב.
כך גם בעולם מתמודדי הנפש. יש את אלו שאובחנו בשלב מספיק מוקדם' עם אישיות מספיק חזקה וסביבה תומכת. הם מצאו את הדרך לנהל אורח חיים עצמאי ונורמטיבי באופן שמי שלא יודע לא ינחש שיש להם הפרעה או מחלת נפש. מהצד השני יש את אלו שמזלם לא שפר עליהם. אחד או יותר מהתנאים הנ"ל לא התקיים והם לא הצליחו לחזור ולנהל אורח חיים מאוזן (אם בכלל זכו לנהל כאלו לפני שהמחלה פרצה). אלו הם האנשים שחיים בשולי החברה. הם נכנסים ויוצאים מאישפוזים, הם גרים בהוסטלים ולפעמים חיים לבד בתנאים עלובים. הבעיה המרכזית של אותם אנשים היא שהם לא לקחו אחריות על המחלה ולמעשה התכחשו לקיומה ולכן לא למדו לנהל אותה. בדר"כ משפחותיהם הרימו ידיים ולא מהווים עבורם סביבה תומכת, כך שגם אין יותר מי שיוכל למשוך אותם בחזרה למעלה. זו האוכלוסיה שהלב נצבט מעצם המחשבה על מה שהם עוברים, והלוואי והייתי יודעת איך אפשר לעזור להם לעזור לעצמם.
ואחרונים הם השורדים. מדובר באנשים שלוקחים אחריות על מצבם ודואגים לקבל טיפול רציף ולפחות אחד התנאים מתקיים אצלהם ובכל זאת הם לא מצליחים לחיות חיים נורמטיבים. הם נופלים וקמים וחוזר חלילה. בדר"כ הם לא מצליחים לשמור על מקום עבודה רציף בגלל התקופות הלא מואזנות שמגיעות אליהם בלי הודעה מוקדמת.
Photo by Logan Fisher on Unsplash
זו הקבוצה שמשוועת לעזרה, למישהו שיושיע אותם מהתהומות שמדי פעם משחירות את חייהם. ואז, כשיוצאים מתהום, הם נמלאים בפחד מפני הפעם הבאה. בשביל אותם אנשים החלטתי להקים קבוצת תמיכה. לקבוצה יש כוח אדיר! בראש ובראשונה חבריה חווים תחושת שייכות מתוך ידיעה שישנם אנשים שמבינים אותם, אוהבים ודואגים אליהם מתוך חברות כנה. בנוסף, מפגש של חברי הקבוצה מאפשר שיח פתוח. שיתוף בקשיים מזמין את החברים לעזור למצוא יחד דרכים להתמודדות עם הקשיים שצצים לאורך הדרך העקלקלה של חייהם.
Photo by George Hiles on Unsplash
הכוח של קבוצה
את עצמי אני מגדירה בקבוצה הראשונה. בין ברי המזל שזכו לחזור ולנהל חיים נורמטיבים אפילו טובים יותר מאלו שחיו לפני שאובחנו. ההבנה שאני כזו הולידה בתוכי את הרצון לפעול עבור האחרים. השלב הראשון היו ההרצאות. בעזרתן אני מצליחה להגיע לקהל הרחב. הפידבקים מחזקים אותי שלאט, לאט נצליח לשנות את דעת הקהל ולשבור את הסטיגמה. בזכות ההרצאות התוודעתי לאוכלוסית מתמודדי הנפש השורדים. שוב ושוב נשאלתי "מה הסוד שלך? איך את מצליחה לחיות חיים נורמטיבים נטולי פחד מהתפרצות המחלה?". כל פעם מחדש ניסיתי להבין יחד איתם מה יש לי שלהם אין ובדר"כ לא הצלחתי ולכן כל שנותר לי הוא להודות על מזלי ולאחל להם בהצלחה בהמשך ההתמודדות ושמירה על אופטימיות, עד כמה שניתן. לאחר מספר פניות להקמת קבוצת תמיכה, החלטתי להרים את הכפפה.
Photo by Melissa Askew on Unsplash
בכדי שקבוצה תחזיק מעמד לאורך זמן נדרשת מחויבות של חבריה. אבל, לא פחות חשוב, נדרש מנחה מחויב. מהיותי מנהיגה מלידה אני מאמינה שאני יכולה להוביל קבוצה כזו. יחד עם זאת, היות ואני לא מגיעה מהעולם הטיפולי, אני מחפשת שותף או שותפה מתאימים שישלימו אותי.
אם אתם חושבים שאתם מתאימים אל תהססו לפנות אלי. וכמובן, אם גם אתם אובחנתם עם הפרעה דו-קוטבית (כרגע אני מתכוונת להתמקד באנשים המתמודדים עם ההפרעה שאני בכל זאת מכירה מניסיון אישי) ומרגישים שאתם חלק מ"השורדים", אתם מוזמנים להצטרף לקבוצה (להצטרפות לחצו כאן).
Photo by Logan Fisher on Unsplash