מתכונים יפנים עם אצות היז'יקי

ליפנים יש פתגם האומר שמזון ותרופה מגיעים מאותו מקור.
הם מובילים בעולם בתוחלת חיים ובעור חלק וקטיפתי. האצות הם אחד המרכיבים הסודיים בתזונתו של היפני הנחשבים לאנטי אייג'ינג טבעי ולמזון מרפא גוף ונפש.
על נפלאות ההיזי'קי, הוא מלך האצות, ושני מתכוני-על בריאים, משובחים ואותנטיים מהמטבח היפני הביתי שלמדתי מאימהות יפניות אלופות.
תאכלו יפני-תחיו יותר!

סלט היז'יקי

 

photo עותק 3

אצות ההיז'יקי מכילות שפע של סיבים תזונתיים, סידן וברזל. אך הברזל בהן לא נספג בקלות, אלא אם כן צורכים אותו עם ויטמין סי ולכן מומלץ לאכול אותו עם ירקות. ההיז'יקי מסייע במקרים של השמנה, אנמיה וטרשת עורקים. הוא מעולה לבעיות נשירה ושיער מאפיר. בקיצור, אנטי אייג'ינג נדיר. יש לו גם השפעה מרגיעה על מערכת העצבים והוא מצויין לעיכול.

 

אבל מה עושים עם האצות המוזרות האלו, איך משלבים אותם אצלנו במטבח, אתם בטח שואלים.

מלבד אצת הנורי הידועה כמעטפת של הסושי, ישנם סוגים נוספים של אצות כמו ווקמה, קומבו והיז'יקי. את כולן ניתן להשיג בארץ בסופרים האורגנים ובמכולות האסיאתיות. היום נעשה הכרה עם אצות ההיז'יקי. אצות קטנטנות ושחורות ומיובשות. כדי לבשל אותן עלינו קודם להשרותן במים עד לריכוך. את המתכונים שאביא לפניכם הכנתי יחד עם ישראליות בסדנאות הבישול שלי וגם במפגשים עם חברים בארץ. המנות התגלו כהצלחה מסחררת וחוסלו כליל. ביקשו מתכונים, אז החלטתי לפרגן לכל קוראי בשני מתכוני-על מהמטבח היפני.

 

סלט היז'יקי
סלט היז'יקי

סלט אצות היז'יקי

שם המנה ביפנית: Hijiki no nimono

(מתכון יפני ביתי מסורתי)

 

סלט ההיז'יקי הוא מנה יפנית ביתית נפוצה. ביפן מכינים אותו בבית או שקונים אותו מוכן בסופר מרקט. כל אחד מהמרכיבים העיקריים במנה הזו נחשב למזון-על ויש לו סגולות בריאותיות מיוחדות. למדתי להכין את המנה מאימהות יפניות איתן הייתי מבשלת יחד בימים שבכורי היה תינוק ואני הייתי אם טרייה בארץ זרה. הן לקחו אותי תחת חסותן ולימדו אותי מנות יפניות מסורתיות רבות ומזינות שבעלים וילדים אוהבים ביפן ואני בתמורה לימדתי אותן איך להכין פלאפל וקוסקוס.

photo 1

חומרים: (ל-4 סועדים)

 

30 ג' היזיקי יבש

½ גזר גדול

4 פטריות שיטקה מיובשות אחרי שהושרו במים והתרככו

חתיכה אחת של אבורגה (טופו מיובש) או טופו רגיל חתוך לקוביות קטנות (ייבשו את הטופו בנייר מגבת לפני השימוש)

40 ג' אדממה או אפונת גינה רתוחה ומסוננת

½ 1 כפות שמן

½ 1 כוסות דשי (מתכוני דשי בפוסט איך להכין מרק מיסו)

1 כף סוכר

2 כפות סאקה לבישול (אם אין סאקה משתמשים רק במירין או להיפך)

2 כפות מירין

4 כפות סויה

¼ כפית מלח

 

אופן ההכנה:

 

1. מעבירים את ההיז'יקי לתוך רשת מסננת ושוטפים במים קרים.

2. משרים את ההיז'יקי בקערה מלאה מים כ-15 דקות עד לריכוך.

3. מקלפים את הגזר וחותכים לרצועות דקות או מגרדים רצועות בפומפיה. חותכים את השיטקה לרצועות.

4. חותכים את הטופו לריבועים קטנים.

5. מחממים את השמן במחבת, מטגנים בסדר הבא את הגזר, השיטקה, ההיז'יקי והטופו.

7. מוסיפים את הדשי ומבשלים כ-8 דקות. מוסיפים את הסאקה, מירין, סוכר, סויה ומלח בסדר זה

  ומבשלים על אש בינונית עוד מספר דקות. כשהנוזלים התמעטו לפחות בחצי מכבים את האש

  ומוסיפים את האדממה או את האפונה.

8. את הסלט ניתן להגיש חם או קר. ביפן מגישים אותו בדרך כלל כתוספת לאורז.

photo עותק 2

קציצות טופו ואצות היזיקי

 

גם את המנה הזו לימדה אותי חברה יפנית. ניתן ל'טבען' את המתכון בהורדת הביצה או ל'קנבר' אותו בהוספת עוף טחון. זו מנה סופר טעימה ובריאה והיא אהובה מאד על ילדים ביפן.

חומרים: 4-6 סועדים

לקציצות

גוש טופו 200-300 ג'

בצל קצוץ דק מאד (בצל קטן אחד או חצי גדול)

2 /1 גזר מגורד או קצוץ דק

5-10 ג' אצות היזיקי שהושרו ורוככו במים כ-20 דקות

ביצה

פאנקו (פירורי לחם יפנים) או פירורי לחם רגילים, כחצי כוס

מלח ופלפל, מעט ג'ינג'ר מגורד. (אפשר להוסיף פטרוזיליה קצוצה או תבלין מועדף.)

 

לרוטב

1/3 כוס ציר דשי (או ציר מרק עוף)

3-4 כפות רוטב סויה

2 כפות סוכר

2 כפות מירין

כפית עמילן תפו"א מומסת במעט מים

אופן ההכנה

1. משרים את אצות ההיזיקי בקערה עם מים עד לריכוך.

2. מטגנים מעט את הבצל.

3. מנקזים את המים מהטופו (הטופו היפני רווי במים. ולכן חשוב לנקז את המים לפני. כפי שאני זוכרת ויודעת, הטופו בארץ  יבש יחסית אך רצוי לנקז מתוכו את המים. הניקוז יכול להעשות בשתי דרכים: 1. יבשו אותו עם נייר מגבת . 2. הניחו אותו בין שתי צלחות ונקזו את המים כעבור 10 דקות )

4. מועכים בקערה את הטופו, מוסיפים ומערבבים היטב עם שאר המרכיבים לפי סדר כתיבתם כשאת פירורי הלחם מוסיפים לקראת הסוף כדי למצק את העיסה  ולעשותה פחות דביקה.  מניחים במקרר לחצי שעה.

4. מערבבים את חומרי הרוטב ומחממים על אש קטנה, מוסיפים את עמילן תפו"א המעורבב עם המים

  כדי להסמיך את הרוטב.

5. יוצרים קציצות מהתערובת ומטגנים בשמן קנולה או שומשום על אש נמוכה (אפשר גם לאפות על 180 מעלות כ-10-15 דקות).

6. יוצקים את הרוטב על הקציצות ומגישים. ביפן נהוג לאכול את המנה בתוספת אורז.

photo 2 עותק 2

לבריאות ואריכות ימים,

 

שלכם תמיד,

ישראפנית

 

 מגיעים ליפן ותהיו מעוניינים בסדנת בישול פרטית? סדנה הכוללת סיור בסופרמרקט המקומי, הכנת ארוחת צהריים וקבלת חוברת מתכונים, אתם מוזמנים לפנות אלי.

לפרטים נוספים:

liatluftmorito@gmail.com

מגיעים לטיול עצמאי ביפן? מעוניינים בסיורים פרטיים בטוקיו ובסביבתה?  כתבו לי למייל או בדקו באתר שלי: http://heb.israpanit.com/home

 

אימא ובת בסדנת בישול פרטית אצלי בבית.
אימא ובת בסדנת בישול פרטית אצלי בבית.

 

סדנת בישול 'מהמטבח היפני הביתי' לישראליות בטוקיו
סדנת בישול 'מהמטבח היפני הביתי' לישראליות בטוקיו