בראש השנה בראש השנה.. יש לזוגתי שתחיה מנהג קבוע. היא נכנסת למטבח בלילה שלפני החג, בוחרת את הסיר הכי גדול שיש בארון הסירים ומתחילה לקלף תפוחים לריבה. הריבות שלה הן שם דבר והריח הנפלא שלהן, הוא הריח הראשון של השנה החדשה והסמל הכי מובהק לכניסתה מבחינתי. ואז אני מגיעה ועושה מהריבה.. חיתוכיות.

המנהג החל כמתנה נוספת שאנו מביאות לאורחים/ות שלנו או למי שאנחנו מתארחות אצלם/ן בחג,היא מכינה ריבות כל השנה, תותים, תאנים ועוד, אך הפייבוריט ומזוהה כמובן עם פתיחת השנה, ריבת תפוחים וקינמון. היא מכינה תמיד ריבות מופחתות סוכר והן יוצאות טעימות ומתוקות לא פחות. אני אמונה על קניית הצנצנות היפות והדבקת המדבקות עם השם והחג שמח עליהן. אישית, אני לא בן אדם חובב ריבות, אבל אני לגמרי חובבת מתנות לאנשים שאנחנו אוהבות, בטח אם הן הום מייד.

אחרי ארוחת החג שאירחנו השנה אצלנו, כשראיתי את כמות הריבה שהכינה השנה, הלכנו לישון מותשות ועם כאבי גב בעיקר שלה (ניקיונות ובישולים עד הרגע האחרון), החלטתי להתעורר בבוקר ולהכין חיתוכיות ריבה (זה מה זה מהיר וקל להכנה, בחיי וטעים שזה למות), עם הריבה המדוברת שלה, למרות שלרוב הייתי בוחרת להכין חיתוכיות עם ריבת תותים קלאסית, החלטתי לנסות, יצא כמובן מפתיע וטעים למדי ובא לנו בול מתאים לקינוח של ארוחת החג השנייה, שתתרחש ממש עוד רגע, כמה קומות מתחתינו, אצל השכנים הנחמדים מהקומה השנייה, הוריי היקרים 🙂
אז לרגל החג, קבלו את שתינו הפעם: שני מתכונים שלנו, במחיר של אחד. ריבה משובחת ועשירה שטעימה על לחם טרי אך לא פחות כמלית לבצקים או במקרה הזה בתוך החיתוכיות שלי!! יותר דביק מזה (תרתי משמע), לא יכולתי לסדר לכם/ן..

מתכון לריבת תפוחים וקינמון של עמית
כ-7 צנצנות בינוניות
המרכיבים:
20 תפוחים מסוג "גרני סמית" (ירוקים חמוצים)
חצי קילו סוכר לבן
6 מקלות קינמון
מיץ מחצי לימון
אופן ההכנה:
לוקחים סיר רחב וגבוה, מקלפים את התפוחים, מוציאים את הליבה (יש לשמור כמה ליבות ולבשל איתן- בליבה ישנו חומר שנקרא פקטין שעוזר לייצב את הריבה), חותכים את התפוחים לקוביות ממש קטנות או שעדיף לגרד בפומפיה/ מנדולינה (מצ"ב תמונה של גודל מומלץ). שמים בסיר, מוסיפים כ-5 ליבות תפוח, מוסיפים את הסוכר ואת מקלות הקינמון על אש בינונית, מביאים לרתיחה. לאחר הרתיחה, מנמיכים לאש קטנה ומשאירים על הגז עוד כשעה. לאחר שסוגרים את האש, מוסיפים מיץ מחצי לימון ומערבבים היטב. מוציאים את הליבות מתוך הסיר וזורקים לפח. מניחים לסיר מעט להתקרר ומעבירים בזהירות את הריבה המדהימה לצנצנות נקיות (רצוי אפילו לכאלה שעברו עיקור- חפשו עיקור צנצנות בגוגל). מומלץ בכל צנצנת לשים גם מקל קינמון, לארומה וליופי.

חיתוכיות ריבה- כרמל
תבנית מרובעת/ מלבנית בינונית
המרכיבים:
כוס וחצי קמח לבן
רבע כוס סוכר לבן
2 כפות קוקוס
125 גרם חמאה חתוכה לקוביות
1 כפית תמצית וניל איכותית
קורט מלח
3 כפות חלב קר (למי שאלרגי/ת- ניתן להמיר לחלב שקדים/ קוקוס)
2 כפות קוקוס לפיזור מעל
למלית:
ריבת תפוחים וקינמון של עמית שלי כמובן..
(כמובן שמוזמנים/ות להכין עם כל ריבה שרק תרצו).

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל175 מעלות ומשמנים תבנית.
2. הכנת הבצק: במעבד מזון עם להב סכין, מכניסים את הקמח, הסוכר, הקוקוס, החמאה, הווניל והמלח ומעבדים עד לתערובת פירורית.
3. מוסיפים את החלב וממשיכים לעבד עוד כמה שניות עד להיווצרות פירורים גדולים.
4. משטחים 2/3 מכמות הבצק על התבנית ומהדקים לשכבה אחידה.
5. מורחים את הריבה ומשטחים.
6. מפזרים מעל את יתרת הפירורים ומעליהם מפזרים מעט קוקוס.
7. אופים בתנור במשך כחצי שעה עד שהעוגה מתייצבת והפירורים מזהיבים.
8. מצננים בטמפרטורת החדר ומגישים.
9. יש לחתוך את החיתוכיות רק לאחר שהן התקררו לחלוטין ולשמור אותן בקופסה אטומה לאחר החיתוך כ-4 הימים בטמפרטורת החדר (או יותר במקרר).

תיהנו מהחופש, מהמשפחתיות ומהאוכל המשובח בחגים האלה.
הרי אמרו חז"ל: הנאה עכשיו,קלוריות אחר כך.. 🙂
בתיאבון,
כרמל.