משירות חכם לעובד, לשירות חכם לתושב

בחורה עם מחשב נייד

                 

לאחרונה התקיים כנס השלטון המקומי בנושא טכנולוגיה וחדשנות. אמנם ברור וידוע שהקדמה והחדשנות שלובות בטכנולוגיה מתקדמת המאפשרת לכולנו לתת שרות טוב יותר, מידע זמין יותר, נוחות רבה יותר איכות חיים ועוד סופרלטיבים שאנחנו נוהגים לחבר עם טכנולוגיה . בפועל הטכנולוגיה הרחיקה אותנו מהמגע האישי והפכה רבים מן הפקידות העירונית לשבויים בידי הטפסים המקוונים, הדיווחים המובנים, לוח הזמנים המחייב, המרדף אחרי תהליכים ממוחשבים. איבדנו את אותו יחס שנתנו לתושב בעת מצוקה ,שכחנו שהצד מקבל השרות מצפה לחמלה ולאהדה לאמינות בשרות.

על אף זאת קיימת חשיבות רבה שהמערכות ישתכללו ויתנו לנו כלים טובים יותר לתת שרות טוב יותר. ניתוב הטכנולוגיה למטרות שרות לתושב ולא לנותן השרות הוא המפתח להצלחתן של  הערים השואפות להיות חכמות.

יזם שמבקש לפתוח עסק במבנה מסוים , אם הטכנולוגיה תיתן לו את כל המידע המקדמי הנדרש  לגבי ההיסטוריה של המבנה ,מדוע בעלי עסקים קודמים עזבו אותו, מהי תנועת הולכי הרגל בסביבת העסק העתידי, מי האוכלוסיה  המתגוררת ברדיוס של קילומטר מהמבנה? אם מדובר על עסקי מזון או ביגוד לדוגמא ,מה הרגלי הצריכה שלהם בתחומים אלה ?

איך להפוך את תהליך רישוי עסקים מתהליך מייגע  רב טפסים ואישורים לתהליך מפרה ומעודד יזמות ומשמש כיועץ ומקדם לכך הטכנולוגיה צריכה לשאוף. זה לא מונע מהתהליך להיות מסודר ועומד בתנאי החוק אלא להיפך הטכנולוגיה הופכת לידידותית ומשמעותית ליזמות עסקית .

כך גם לגבי הוצאת היתרי בניה ,אמנם עברנו למערכות מקוונות וניתן היום להגיש את הבקשה ונספחיה באינטרנט אבל חסרה אותה תמיכה ומילת הייעוץ  שהייתה נחלת העבר. היום הגשת בדיוק על פי ההנחיות הנדרשות בטפסים המקוונים התהליך ימשך זמן קצר יותר רצית להיות יצירתי ,לא בעירנו.

תשלומי הארנונה גם הם מקוונים שנים רבות ואינם דורשים ממך להגיע לבניין העירייה כדי לשלם כמו בעבר ,אז מדוע לא הצטמצם מספר העובדים בגזברות העירייה כפי שקורה בבנקים או נבנתה מערכת גמישה בשעות קבלת הקהל כך שיש תורנות 12 שעות של קבלת קהל לאלה הזקוקים להכוונה ?

מדוע אם תהליכי התשלום דיגיטליים אין אפשרות לקבל תכניות שונות לתשלומים  כדי להקל על מי שידו אינה משגת החודש לשלם אולם בחודש הבא יוכל לשלם כפליים? הרי התשלום השנתי המלא הוא המשמעותי לעירייה הרבה עוגמת נפש הייתה  נחסכת מהתושב כאשר הוא יודע שהוא בונה את תכנית התשלומים שלו .כל זאת בידיעה שהמחויבות לא משתנה לתשלום כפי שנקבעה לו עד סוף השנה .

ברישום גני הילדים השתכללנו מאד הבקשות מקוונות והשיבוצים מדווחים להורים בצורה מקוונת אבל אולי בעידן הדיגיטלי להורים גם מגיע לקבל מידע יותר מקיף על הגן העתידי של ילדם כמו מי הגננת? כמה ילדים צפויים לשהות בגן בשנה הבאה ? מהו החזון של הגננת ותכניות העבודה שלה? כל אלה ועוד יקטינו חרדות ויאפשרו להורים להיות חלק מבחינת התאמת הילד למסגרת העתידית

ומה לגבי אימות השרות ?מתי יסתיים אותו אבסורד של פניה למוקד עירוני בתלונה אשר מביאה בעקבותיה הודעה המאשרת את קיומה באמצעות מספר תלונה ,ואחרי מספר ימים הודעה על כך שהתלונה טופלה ואף מבקשים חוות דעת על איכות הביצוע אך בפועל לא בוצע דבר וכל ניסיון להסביר זאת פעם נוספת למוקד נתקל בהסברים מלומדים על כך שנעשתה בדיקה והמפגע הוסר או התלונה בוצעה.

השרות החכם בעירייה צריך לשנות כיוון מחשבה ומשיח על התייעלות בשרות העירוני לדבר על טיוב ,שקיפות, מידע נגיש ואפקטיביות בתוצאות לתושב .כל אלה ועוד ,יפנו גם זמן פנוי לשיתוף התושבים בקבלת החלטות ולגישה יותר  ידידותית לתושב ואמפתית לצרכיו ורצונותיו.

חנה הרצמן
מנכ"לית עיריית חולון לשעבר. יועצת אסטרטגית לניהול עיר חכמה . מוזיאולוגית.