"מקבת" האופרה השייקספירית הראשונה של ורדי בבית האופרה הישראלית

שקספיר נחשב למקור הפורה ביותר לעלילות האופרות מהמאה ה-17 ועד ימינו. לאחר שעלתה בבית האופרה הישראלית האופרה "רומיאו ויוליה" בחודש שעבר, עולה אופרה נוספת שלו- "מקבת", אופרה קודרת ודרמטית, הסוחפת אותנו למערבולת דמים וכוחות אפלים.

מקבת צלום יוסי צבקר (13)
צילום: יוסי צבקר

אמש עלתה על במת האופרה הישראלית הבכורה של "מקבת", האופרה הראשונה שכתב ג'וזפה ורדי בהשראת המחזה של שייקספיר.
האופרה 'מקבת' של ורדי היתה הניסיון הראשון שלו להלחין את שקספיר לליברית של פרנצ'סקו מריה פיאווה והיא הועלתה לראשונה בפירנצה ב-1847. התוצאה היתה אופרה בארבע מערכות, קודרת ומרתקת לא פחות מהמחזה.
"מקבת" הינו הטרגדיה הקצרה ביותר של שייקספיר והיא מגוללת היא סיפורו של מקבת, שהיה עריץ סקוטי, שהשליט יחד אשתו, ליידי מקבת, טרור בממלכה. תאוות הכוח והתשוקה לשלוט גורמים להם לבגוד אף בחבריהם וכל העומד בדרכם מוצא להורג. השנים זורים פחד ואימה בממלכה. עד לסופם הטראגי.

מקבת צלום יוסי צבקר (2)
צילום: יוסי צבקר

את האופרה פותחות המכשפות, בעלות הכוח השחור, עם ריקודן וזמרתן האפלים. לבמה עולים מקבת ובנקו, מפקדים בצבאו של דנקן, מלך סקוטלנד.
המכשפות מברכות לשלום את מקבת ובנקו ומשמיעות בפניהם נבואות. למקבת הן נבאו שלוש נבואות: מקבת' שליט של גלמיס , מקבת יהיה השליט של קודור, והשלישית מנבאת שמקבת' יהיה למלך סקוטלנד. לבנקו המכשפות מבשרות שצאצאיו יהיו מלכים. בעוד מקבת' ובנקו מהרהרים במשמעות הנבואות המכשפות נעלמות, ושליח מאת המלך מבשר למקבת' כי מעתה הוא נהייה שליטה של קודור. בכך מתגשמת הנבואה הראשונה (מכיוון שמקבת' כבר נושא בתואר השליט של גלמיס). כמעט מיד מקבת' נושא עיניו לכס המלוכה הסקוטי.
מקבת כותב לאשתו ומספר לה על הנבואות. ליידי מקבת הנרגשת להפוך לשליטת סקוטלנד משכנעת את בעלה לרצוח את דנקן, מלך סקולנד, הצפוי להתארח אצלם. מקבת ברגשות מעורבים ופחד מקבל על עצמו את המשימה ובכך מתחיל מסע הרציחות של בני הזוג מקבת על מנת לזכות בכתר.
כוחות האופל,נבואות, הרג ומלחמות ממלאים את הבמה. התשוקה לדם מביאה את בני הזוג לידי טירוף ולמותם הטראגי.

ומי יזכה לבסוף בכתר?

מוזמנים לצפות באופרה ולגלות :-)

מקבת צלום יוסי צבקר (33)
צילום: יוסי צבקר

המוזיקה של ורדי, ללא מילים מספרת בעצמה את הסיפור. כשהתזמורת פתחה את המופע והמסך עלה, המוזיקה התחילה לספר את הסיפור ולקחה אותנו איתה למחוזות רחוקים. כלי הנשיפה בשרו על בואם של האנשים רמי המעלה, החלילים לקחו אותנו ליער והתופים הגבירו את הדרמתיות וקדמו את פניה של הטרגדיה הממשמשת ובאה…

ורדי מציג בפנינו את מקבת ואת אשתו דרך המוזיקה. האריות של ליידי מקבת הן מלאות כוח ומקרינות החלטיות, לעומתה מקבת, אשר נקרע בין הרצון לשלוט לבין המעשים שיש לעשותם כדי להשיג מטרה זו, חושף את חששותיו באריות מקוטעות ומגומגמות, לא עצמאיות ובהחלט לא החלטיות.

מי שהפליא בזמרתו והפתיע את הקהל היה דווקא מקדף, שגולם על ידי גסטון ריברו.

על האופרה בבימויו של ז'אן קלוד אוברה מנצחים לסירוגין עמנואל ז'ואל הורנק ו-יובל צורן ומשתתפים תזמורת האופרה – התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון, מקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתן שמייסר וסולנים מהארץ והעולם. כוריאוגרפיה: יורם כרמי.

צוות סולנים ישראלי ובינלאומי יובילו את ההפקה:
בתפקיד מקבת יופיעו לסירוגין הבריטונים האיטלקיים: לוצ'ו גאלו ו- ויטוריו ויטלי (הידוע מתפקידו ב'לה טרוויאטה' באופרה הישראלית).בתפקיד ליידי מקבת יופיעו לסרוגין הסופרניות מריה פיה פישיטלי האיטלקיה ו- אירה ברטמן הישראלית (הידועה מתפקידיה הרבים באופרה הישראלית) .
בתפקיד באנקו יופיעו לסירוגין ריקרדו זנלאטו האיטלקי ו-גוצ'ה דטוסאני הגאורגייני . בתפקיד מקדף יופיעו לסירוגין הטנורים גסטון ריברו האורגוואי (ידוע מתפקידיו ב'לה בוהם' ו'שלושת הטנורים בעכו)ו – סלבטורה קורדלה האיטלקי. בתפקיד מלקולם יופיעו לסרוגין הטנורים הישראליים איתן דרורי (הידוע מתפקידיו הרבים באופרה הישראלית)ו- גיתאי פישר. בתפקיד הרופא
יופיע הבריטון הישראלי יאיר פולישוק (הידוע מתפקידיו הרבים באופרה הישראלית) בתפקיד בת הלוויה של ליידי מקבת זמרת המצו-סופרן הישראלית ענת צ'רני (הידועה מתפקידיה הרבים באופרה הישראלית) וזמרת הסופרן הישראלית אפרת וולפסון. בתפקיד הרוצח והמשרת של מקבת הבריטון הישראלי גבריאל לובנהיים (הידוע בתפקידיו הרבים באופרה הישראלית). בתפקיד ההתגלויות זמר הבס-בריטון אנטולי קרסיק, זמרות הסופרן הישראליות טלי קצף ,טל גנור וגלינה חליזוב.

מקבת צלום יוסי צבקר (9)
צילום: יוסי צבקר

תאריכי מופעים:
יום ה' 19.520:00 | יום ו' 20.513:00 | מוצ"ש 21.521:00 | יום א'22.520:00 | יום ב' 23.520:00 |יום ד' 25.520:00 | יום ה' 26.520:00 | יום ו'27.513:00 | מוצ"ש 28.521:00 .
מחירי כרטיסים: א'-ו' 190, 252, 319, 388, 438 ₪, מוצ"ש 207, 269, 334, 404, 453 ש"ח
הפקה חדשה | שירה באיטלקית – תרגום מוקרן בעברית ובאנגלית |
משך המופע: שעתיים ו-45 דקות (כולל הפסקה)
להזמנת כרטיסים:
03-692777, www.israel-opera.co.il
בית האופרה – המשכן לאמנויות הבמה, שד' שאול המלך 19 ת"א

מקבת צלום יוסי צבקר (1)
צילום: יוסי צבקר

קרין מילשטיין
סטייליסטית, מאמנת כושר ובוגרת תואר שני לתקשורת ועיתונאות. זה מה שיוצר את הבלוג על תרבות, סגנון חיים, טיולים, ביקורת ספרותית, שירה ועוד... מוזמנים לקרוא, להגיב ובעיקר להנות... XOXO אחת שיודעת ;-)