מעתה אימרו: מחלות כרוניות המבוססות על השמנה

בחורה עם מחשב נייד

המילה שמן לא רק שהיא נשמעת עולבת באדם אשר מולך, אלא אינה משקפת את הסיבה האמיתית בגללה נגרמה השמנת היתר.

ד"ר אסנת רזיאל עם הטרמינולוגיה החדשה בכל מה שקשור לשיח הלשוני אודות מגפת השמנת היתר – מדובר במגוון מחלות כרוניות המבוססות על השמנה

דיאטה: שומנים vs פחמימות

מגפת השמנת היתר מושכת את אור הזרקורים מכל בחינה אפשרית, הפעם הרשו לנו לתת לכם זווית מעט אחרת – הסמנטיקה של ההשמנה. מתוך הצורך להביא את המודעות הציבורית לסיכונים הבריאותיים שהשמנה טומנת בחובה ולפתח מודעות גדולה ככל שניתן לנושאפורום מומחים נדרש אל הנושא והחליט לשנות את הטרמינולוגיה בכל מה שקשור לשיח בנושא ההשמנה. שכחו מכל מה שידעתם על שמנים, הם לא סתם שמנים, הם לוקים במחלה. השמנה הינה מחלה כרונית, ממש כמו מחלות אחרות, סוכרת לדוגמא ויש לה תסמינים רבים ומחלות נלוות שפוגעות בבריאות ובאיכות החיים.

האגודה האמריקנית של האנדוקרינולוגים הקליניים (AACE) והקולג' האמריקאי לאנדוקרינולוגיה (ACE) החליפו את המילה "השמנה" (Obesity) בביטוי "מחלות כרוניות המבוססות על השמנה" (ABCD – Adiposity-Based Chronic Disease) ובאנגלית זה הרבה יותר מדליק כי הקיצור הוא לפי האלפבית: ABCD.

המיתוג החדש להשמנת היתר

גם אם "המיתוג" החדש של השמנת יתר קיצונית נראה מגושם מעט, הרי שיש לו מטרה ברורה והיא לציין את הסיבוכים הממוקדים הייחודיים הטמונים בהשמנת היתר הקיצונית בשמה הפנומולוגי הבסיסי. יתכן שזהו בדיוק הזמן לשקול גישה חדשה גם אם היא לשונית.

על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, השמנת יתר משפיעה על יותר משליש (36.5%) מהמבוגרים בארה"ב.  מספר זה הוא יותר מכפול מזה שהיה בשנת 1990 (15%). סיבוכים הנובעים מהשמנת יתר קיצונית הם אלו שאחראים באופן ישיר לעלות רפואית שנתית מוערכת של 147 מיליארד דולר בארצות הברית לבדה. ההוצאה הרפואית השנתית עבור אנשים הסובלים מהשמנת יתר מוערכת בכ-1,429$  יותר מאשר עבור חולים אחרים.

עם זאת, כאשר אנו חושבים על המילה "השמנה", התמונה שעולה בדעתנו קשורה לעתים קרובות בעיקר עם גודל ומראה ולא בהקשר של מחלות נלוות וסיבוכים תכופים, כגון מחלות לב, סוכרת עודף שומנים. במילים אחרות, השמנה היא מחלה בפני עצמה ויש לה תסמינים בריאותיים רבים. יש להגדירה כמחלה לכל דבר ואז המאמץ יהיה למנעה ולטפל בה בדרכים הטובות ביותר.

המינוח הרפואי החדש להשמנת היתר באנגלית נועד כדי להתרחק מהתמונות המקושרות עם המילה "שמן", אשר נוטה להתמקד יותר על מראה ועל קבלה חברתית, ולהציב את ההשלכות הבריאותיות במרכז, זאת כמובן באמצעות מונח אשר שיש בו דגש רב יותר על המחלות הכרוניות הנובעות מעודף שומן בגוף.

BMI אאוט, פיזור שומן אין

המחברים לא מסתפקים בשינוי קוסמטי בלבד, אלא מציעים לדון ברלוונטיות של מדד מסת הגוף (BMI) להגדרת סוגיית ההשמנה. לטענתם יש להרחיב את ההגדרה לשלושה מאפיינים משמעותיים: כמות השומן בגוף, פיזור השומן בגוף וההשפעה של שומן הגוף.

לשאלתכם, מה לא בסדר עם הגדרת ה-BMI הבסיסית, יטענו AACE ו-ACE כי ההגדרה הנוכחית של השמנת יתר (BMI של 30 kg/m2 ומעלה) היא חד-ממדית ומעורפלת מדי. לדוגמה, לאדם המתויג בתור מי שסובל מ"עודף משקל" על ידי BMI לבד, עשוי להיות פרופיל מטבולי בריא יותר מאשר למישהו עם BMI נמוך יותר, שכן הגדרת ה-BMI הנוכחית אינה מבדילה בין שומן ושריר או מצב הבריאות הבסיסי.

עמימות זו היא אחת הסיבות כי ספקי שירותי הבריאות חסרים מטרות ספציפיות להתערבות מעבר להגדרה מספרית מצומצמת בתוך סולם. ככזה, הגישה הוכחה כבלתי יעילה במידה רבה. בעוד BMI הוא כלי שימושי עבור תיאור כללי של מצב של השמנה, הוא לא באמת יכול לשמש ככלי עצמאי לאבחון אדם שמן או מתן טיפול מבחינות אחרות.

על חשיבות שיעור השומן בגוף

שיעור שומן הגוף הוא כלי שימושי לזיהוי נטייה למחלה, כמו כן למיקום השומן בגוף ישנה הכרעה בריאותית. כך למשל, אנשים עם השמנה בטנית בצורת תפוח נוטים יותר לעמידות לאינסולין ולפתח סוכרת מסוג 2 וכולסטרול גבוה, וכן לפתח מחלות לב וכלי דם. הדבר נכון גם כאשר השומן מצטבר בתאי הכבד והשרירים. לעומת זאת, זה מכבר הוכח כי להצטברות שומן בישבן או בירכיים, מה שנקרא השמנת אגס, ישנה השפעה מגנה על רמת הסוכר בדם וכולסטרול הקשורים במחלות לב וכלי דם.

השלכות בריאותיות של שומן הגוף הן חשובות ואף קריטיות לבריאותנו, שכן השמנה מזוהה עם השלכות בריאותיות רבות, כגון פיתוח סוכרת סוג 2 תנגודת לאינסולין, כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה, אשר עלולים לגרום לאירועים קרדיווסקולריים כמו התקף לב או שבץ מוחי.

פרוטוקול השמנה

כאשר ההשמנה מזוהה מוקדם יש לנקוט באמצעי מניעה. מעבר לירידה במשקל, יש לבצע מעקב ולפקח על השומן בגוף ופיזורו ובמקביל לשלוט בלחץ הדם, כולסטרול, סוכר בדם וכדומה. ישנה חשיבות לפיתוח פרוטוקולים של טיפול המבוססים על בחינת פרמטרים רבים של השמנת היתר.

פרוטוקולים אלו הם הבסיס לשינוי אורח חיים המבוסס על ראיות, בדרך זו ספקי שירותי בריאות יכולים להשתמש בהם כדי לעזור למטופלים שלהם לצלוח את המלחמה בהשמנה ולמנוע מחלות כרוניות קשות.

ובהקשר של שם קליט הנתפס בתודעה הציבורית ומייצר משמעויות רחבות יותר, נדמה כי הצעד של האגודה האמריקאית הוא חשוב מאוד. השם: מחלות כרוניות המבוססות על השמנה, או באנגלית ABCD, מבהיר כי מדובר במחלה עם מגוון תסמינים בריאותיים.  נשאלת השאלה כעת האם ארגוני רפואה בישראל ירימו את הכפפה, והאם גם האקדמיה ללשון העברית תיתן על כך את הדעת, תוך הבנת החשיבות של הסמנטיקה של מגפת השמנת היתר הקיצונית. אין ספק כי השם מייצר משמעויות רחבות יותר ומספק מודעות לסוגיה בריאותית חשובה זו.

ד"ר אסנת רזיאל
שנים רבות ואלפי ניתוחים בריאטריים לימדו אותי שלא די בניתוח עצמו. חשוב מאד להעזר באנשי מקצוע מתחומים רבים כדי לנצח את ההשמנה ולשמור על משקל תקין ואורח חיים בריא לאחר הניתוח. במקביל לצוות רב תחומי הכולל דיאטנית בריאטרית, פסיכולוג קוגניטיבי התנהגותי וקבוצות תמיכה חשוב מאד לאמץ אורח חיים פעיל עם פעילות גופנית סדירה. כמו כן חשוב לטפל בהפרעות אכילה, לאמץ טכניקות להפגת מתחים ותסכולים, ולהיעזר ברפואה משלימה כל אחד לפי בחירתו: שיאצו, רפלקסולוגיה, דיקור, אירובדה, נטורופתיה, תטא הילינג, יוגה. הניתוח מביא לירידה במשקל אך אינו פותר את הקשיים שהולידו את ההשמנה ולפיכך יש צורך ממשי לטיפול הכולל גוף ונפש.