מסעודה

קיראו מה חשבתי על סיפרו החדש של יקיר אלקריב, מסעודה.

לסבתא של יקיר אלקריב, עיתונאי וסופר ותיק, יש סיפור חיים מעניין. אז הוא כתב על זה ספר.
עטיפה_-_מסעודה(2)

עטיפת הספר מסעודה, מתוך אתר האינטרנט הרשמי של הוצאת עם עובד

הסיפור מתחיל לפני המון שנים, כמה דורות טובים לפני שנולד המחבר עצמו.
הספר כתוב בצורה מאוד שוטפת וקריאה, ובהחלט אפשר לומר שחלק מכם לא תוכלו להניח ממנו את היד עד שלא תסיימו את כל הסיפור.
הספר מסעודה מגולל סיפור ארוך טווח שנפרש על פני שנים, ארצות, נהרות ואוקייאנוסים ושזור בסיפור המשפחתי של המחבר.
מסעודה בהיותה ילדה בלבד במרוקו של פעם, נלקחת לנישואים במקנס כשהיא עדיין ילדה, בת 12 בלבד.
היא לא ממש מודעת למוצא היהודי שלה ולכל ההשלכות של העניין הזה. הספר בעצם מגולל את סיפור חייה דרך רקע של מלחמות עולם ושינויים רבים שהיא עצמה עוברת כמו העולם כולו.
כקוראים אנחנו נחשפים לכל מה שהיא עברה במסע המפותל של העלייה לישראל, וגם כשהגיעה לכאן כבר היו ימים לא פשוטים של התמודדות עם זוועות מלחמת השחרור והקשיים בחיי היומיום בישראל בכלל וביפו בפרט בימים שבאו לאחר הקמת המדינה.
נדמה שהשינוי במסעודה קורה במעמד הנישואין השניים שלה, שבעצם שם מגיע הספר לסופו עם קתרזיס קרנבלי וקירקסי בנופי יפו העתיקה.
אהבתי את הספר, את הכתיבה הקולחת ואת המעברים הלכאורה טבעיים בין תקופות והתמודדויות.

איך זה מתחיל?

מֶקנֶס, 1924
טְפִי עַלֶיכּ יַא מסעוּד,
אינשאללה תמות אמן
ברגע שראתה את מסעוד אלבז נדרה נדר בליבה שתשנא אותו עד יומו האחרון. לא מפני שהיה מבוגר ממנה ביותר מחמישים שנה, ולא משום שנמסרה לו כחבילה על ידי משפחתה. היו אלה מבטו וגיחוכו חסר השיניים שהבעירו את חמתה; מהם הבינה שהוא רק מחכה שיהיו לבד כדי שיוכל להתעלל בה ולהשפילה. וכשהובאה בפעם הראשונה למחסן שלו מאחורי בית הכנסת באֵווינְדָה דה מלאח במקנס, עוד לפני שהחליפה איתו מילה, נשבעה חְסִיבָּה אֶלקְריאַף בחיי אבא זיכרונו לברכה ובחיי התורה הקדושה שמעתה תתפלל כל יום במלוא הכוונה עד למותו בייסורים.
תלאותיה החלו שלוש שנים קודם לכן, כשהייתה בת שתים עשרה. אז נמסרה לבעלה הראשון מַחְ'לוּף חַדַאד מיד אחרי המחזור הראשון שקיבלה, ואהבה אותו כבן דוד שהופיע בחייה ודאג לכל מחסורה. בחלוף שנה, כשהתברר לאימו המרשעת שהייתה מגזימה באיפורה עד שנראתה כתוכי, שכלתה הצעירה אינה מתעברת, גירשה אותה בחזרה לבית אימה. ורק משום שאהבה את מח'לוף נשבעה לנצור בליבה לנצח את סודו, שהתגלה לה פעם במקרה כשעברה ליד דלת שהושארה פתוחה. היא ראתה אותו ואת חברו הטוב סאלח עירומים וכרוכים זה בזה כאילו הם מתאבקים, ועל פניהם הבעה של ייסורים ועונג שלא ישוערו. רק אז הבינה למה היה מחבק ומנשק אותה כמו אח גדול, אך בכל פעם שנשימתה החלה להיחטף וסומק הלהיט את לחייה, היה קם ונמלט מפניה ומבלה את כל שעותיו הפנויות עם סאלח.

מסעודה, יקיר אלקריב,  תש"ף / ינואר 2020, 324 עמודים.