מסעודה / יקיר אלקריב

ספר נפלא! מרגש, נוגע ללב ומחמם לב. סיפורה של מסעודה במקנס שבמרוקו, שבגיל 12 היא מגלה לראשונה את יהדותה ואת משפחתה ומאורסת לבן דודה הטוב והיפה יעקב אלקריאף. על צמיחתה מילדה מרושלת וחסרת ידע לאישה חזקה. לחייך ולדמוע, להתרגש ולשמוח

מסעודה

..

מסעודה

יקיר אלקריב

פרוזה

324 ע'

הוצאת עם עובד

..

קשת מרתקת ונוגעת ללב של דמויות נשים וגברים יפים וטובים, כואבים וחזקים. ניכר שנכתב באהבה רבה לדמויות שבספר. ומה הפלא? זוהי היסטוריה משפחתית ומעוררת אהבה בכולנו.

במאה השנים האחרונות חל שינוי גדול במעמדן של הנשים. נשים שלא ידעו גם קרוא וכתוב, גילו עצמן לאט לאט ועשו נפלאות. כמו מסעודה, בת לחסיבה שנטשה אותה אצל אישה ערבייה ונסעה לאמריקה.

רק בגיל 12 מגלה מסעודה המרושלת והמוזנחת וחסרת השכלה בסיסית, את יהדותה ואת משפחת אמה ונישאת לבן דודה יעקב היפה והטוב ובגיל 14 יולדת את בנה בכורה.

מסעודה רוצה לברוח מכל הקשיים שנחתו עליה כאם/ילדה צעירה, אך כמו נשים רבות מאז ומעולם היא מבינה שהכל בידיה והיא חייבת להתחזק כי בלעדיה הכל יקרוס. היא מחליטה לנוח מעט ואז לקום וללמוד איך ומה לעשות והיא מתגלה בכוחותיה וביכולותיה ומצליחה לעזור לכולם ולהחזיק את הבית.

ברגעים הכי קשים שלה מוצאת מסעודה כוחות מיוחדים וצומחת להפליא.

ובינתיים מדברים הכל על המלחמה הנוראה באירופה, על היהודים הנרדפים, על השואה האיומה, על הנאצים  שגם למרוקו הם מגיעים. יעקב מחליט לעלות לארץ עם אשתו הצעירה ואחותו.

אך ביצוע ההחלטה נדחה ואז קורה אסון.

הם "התביישו להביט זה בזה. כמה פעמים דיברו והבטיחו זה לזה שיקומו ויסעו לארץ ישראל, אבל  העצלנות והנוחות והרגליהם הרעים עיכבו אותם" (ע' 86)

המסע לא קל.

ומסעודה בעיני ילדה סקרניות מביטה סביב ומחליטה ללמוד על גברים, על אהבה, על החיים:

למשל על הגברים: "הם תמיד יגידו שהאהבה הכי חשובה להם. אך בניגוד לנשים, תמיד ימצאו משהו חשוב יותר: כסף או כדורסל או מלחמה" (ע' 132)

היא גם לומדת מילה חדשה "אישכנזים" ושאין בהם אמונה. מסעודה מבטיחה "לעצמה לזכור זאת תמיד – אין אמונה באישכנזים" (ע' 128)

אך כשהיא מכירה אחת כזאת, הן נעשות חברות הכי טובות.

ובארץ לא קל. הם עוברים מסע הישרדות קשה יומיומי.

קושי רודף קושי ומסעודה לומדת על עצמה, על יכולותיה ועל האפשרויות שלה והיא צומחת מכל הקשיים עד לרגע השיא שבו היא נוהגת כאישה חזקה, חכמה וערמומית כפי שלמדה שכזאת היתה קליאופטרה.

ומה זה ערמומיות?

"זה קצת כמו שקרנית, אבל לא רעה, וגם פקחית מאוד" (ע'221)

שני רגעים מכוננים, עוצמתיים-נשיים במיוחד יש בספר:

האחד הוא כאשר מסעודה מבקשת מלוסי העוזרת בביתם שתסביר לה מה קורה בעיתון ולוסי נרעדת מבקשת העזרה הזו ומכאן משתנים חייה והיא מחליטה לעסוק בהוראה.

הרגע השני הוא הרגע בו מסעודה רוצה לשנות את הופעתה – מלבוש בשמלה ארוכה ומטפחת למראה מודרני.

וברקע סיפורה של מסעודה ובני משפחתה, על ההיסטוריה של העם היהודי בגלות, על קשיי העלייה לארץ, על קשיי התאקלמות, על מלחמת השחרור, על פגועי נפש מהגוף מהנאצים, על בורות נשים והתחזקותן, על זוגיות וחברות.

מומלץ מאוד!

..

על המחבר:

יקיר אלקריב נולד ביפו. עיתונאי. נשוי ואב לשניים. תושב תל אביב.

מסעודה הוא ספרו החמישי.

קדמו לו: הוליווד – רומן, תשוקה – רומן, מעביר לשון – שירים, אבאל'ה – מקבץ טורים.