'מיתוג מחדש' הוא מושג שגור בעולמות האסטרטגיה השיווקית, זהו מהלך שמטרתו לשנות ערכי מותג של חברה, ארגון, מוצר או אדם. מיתוג מחדש כולל בדרך כלל שינוי של עיצוב, נראות ושם, מה שנקרא בעגה המקצועית – look & feel.
ואתן דוגמה שהקונספט שלה הכי מתאים עבור מושא המיתוג שלפנינו – פארק אריאל שרון. עד לפני קצת יותר מעשור היה מוכר יותר בשם "חירייה", אתר הפסולת והאשפה של המדינה, על שם הכפר הערבי אל-ח'ירייה, ששכן על חורבותיה של בני ברק הקדומה (ויקיפדיה). היום הפארק מוכר כריאה ירוקה, מרכז מבקרים עם פעילויות לילדים וכבמה להופעות חיות ע"ש ראש ממשלה אהוד.
יש דוגמאות רבות אחרות של תהליכי מיתוג מחדש, שיותר מזוהות עם עולם השיווק, אבל הן פחות תיאוריות; כשחושבים על חירייה, עולה צחנה באף ומדמיינים ערימות של זבל ואוכלי נבלות חגים מעל – בדיוק כמו שחושבים על האנס המורשע יניב נחמן. אני לא רוצה שתפלו בפח. אז שימו לב שגם הוא עבר תהליך של מיתוג מחדש מרגע שיצא מהביקור הקצרצר שלו בכלא, וכיום הוא מוכר בשם יניב רובינשטיין או רובין.
האנס יניב נחמן, עבר "מיתוג מחדש" (צילום מסך)
תקציר הפרקים הקודמים מפוסט שכתבתי בנושא לפני כשלוש שנים וחצי: "האנס המנוול נהג למזוג לנשים שאיתן יצא אלכוהול, ואז, כשהיו מעורפלות חושים וללא יכולת להתנגד, הוא צילם אותן על פי החשד בתנוחות אינטימיות ובעל אותן שלא בהסכמתן. צוות החקירה סיפר כי נחמן פעל כך עם נשים רבות, שהתעוררו עירומות לצדו ולא זכרו מה קרה מרגע השתייה ועד שהתעוררו… בפסק הדין פורסם כי האנס יניב נחמן, הודה והורשע באונס ובמעשה מגונה בצעירה. במהלך החקירה המשטרה אף בדקה 3 תלונות של נשים נוספות שטענו שהוא טשטש אותן באמצעות סם אונס, אך בשל קושי בהוכחות הוסר הסעיף מכתב האישום. על כך הוא נענש על ידי בית המשפט בגזר דין קל של חצי שנה של עבודות שירות, בטענה כי הפרסומים הנרחבים והמקיפים על אודות פרטי החקירה וחשיפת זהותו פגעו פגיעה הרסנית ושלא לצורך בשמו הטוב".
רק זעקה חברתית ופעילות ברשתות וברחובות החמירו את עונשו של האנס המורשע משישה חודשי עבודות שירות לשנה וחצי מאסר, כאשר בפועל ישב שנה וברגע שהשתחרר חזר לאתרי ההיכרויות.
הפרופיל של יניב נחמן, אנס מורשע, בטינדר (צילום מסך)
את הפוסט ההוא כתבתי במה שהיום מרגיש עבורי כ"חיים אחרים"; רווקה, תל אביבית חוגגת שיוצאת לדייטים, גם דרך אתרי הכרויות. כתבתי מתוך הזדהות מוחלטת עם הקלות שבה יכולתי להיות אחת מאותן נשים שאת נפשן הוא רצח. גם היום אני חוגגת, אבל במקום אחר; כבר לא בתל אביב, לא באתרי הכרויות וגם לא בדייטים. אבל הסיפור הזה של האנס יניב נחמן-רובינשטיין-רובין-הנבלה ממשיך לקומם אותי גם היום, עם כל התפתחות ופרט מידע חדש שמתווסף למפלצת.
כשצפיתי הערב בכתבתה של ורד פלמן בחדשות תאגיד השידור "כאן", שחשפה שהאנס המתועב שינה את שמו, התחלחלתי מהקלות שבה ה'מערכת' מאפשרת לחלאות אדם לחזור לחייהם כאילו כלום, לעשות מיתוג מחדש ולהמשיך הלאה. ובמערכת אני מתכוונת למערכת הענישה כשופטת ולמשרד הפנים כמסייע, ולא בסיוע של קיצור התור לחידוש דרכון בחודש יולי.
[youtube t1Le4qcSGow nolink]
בנובמבר האחרון (2018), ועדת החוקה חוק ומשפט אישרה לקריאות שנייה ושלישית את הצעת חוק השמות התשע"ח-2018 – שיזמו הח"כים מרדכי יוגב ומיכל רוזין אליה מוזגה הצעת חוק הגנה על הציבור מפני ביצוע עבירות מין (תיקון – מגבלה על שינוי שם), התשע"ה-2015 שיזמה חה"כ אורלי לוי אבקסיס (שאותה פספסנו ובגדול (!) בבחירות האחרונות…). תחילת החוק – 6 חודשים מיום פרסומו. לאנס שקורא – יש לך עוד זמן למתג עצמך מחדש… החוק יחול על בקשות שהוגשו לאחר תחילת החוק. החוק לא יחול על קטינים שהורשעו.
תודה לורד פלמן על החשיפה החשובה, ובכלל על שהיא דואגת להשמיע גם את הקול של אלו שמנוולים כדוגמת האנס המורשע יניב נחמן-רובינשטיין היו מעדיפים שיושתק. בראיון ב"סדר יום" עם פלמן ואור סרי, ממובילות המאבק להחמרת עונשו, הן שיתפו כי הוא מעולם לא השתקם ומעולם לא הכיר בחומרת מעשיו או הביע חרטה. לא אתפלא אם בבדיקה פסיכיאטרית יתגלה כסוציופת. מהכתבה נראה כי ניתוח פלסטי הוא עדיין לא עשה כך שתהליך המיתוג מבחינת look טרם הושלם, את ה-feel אני לא מאחלת לאף אחת לבדוק. נראה שהסיפור הזה על האנס המורשע יניב נחמן-רובינשטיין-רובין עוד רחוק מלהסתיים, אבל ככה זה עם פרשות שהסוף שלהן לא מוחלט והחלטי, תמיד תישאר תחושת חוסר סיפוק של החמצה ואי מיצוי הדין.