מאז שהייתי עצמאית בדעתי (סביב גיל ההתבגרות) והתחלתי לרכוש את בגדיי לבד נמשכתי דווקא לבגדים שנמכרו בשווקים ובבאזרים למיניהם. זה לא שלא אהבתי מותגים כמו שכולם רכשו, פשוט לא הרגשתי שהמותגים מספיק מגדירים אותי.
הבגדים שמצאתי בשווקי הפשפשים ובצלאל בת"א היו עבורי חגיגה של סטייל אישי שבלט על הרקע של כל מי שלבש את "התלבושת האחידה" של שנות ה- 80 – ג'ינס, חולצה משובצת ונעלי קיפי, ושיקף את הסטייל האישי שלי. לימים את האמירה הוינטג'ית הזו תרגמתי לאיסוף פרטיי עיצוב מיוחדים ברחבי הארץ והעולם איתם ריהטתי ובניתי את אחד המותגים שהיה המוביל בתחום האירועים, אבל זה כבר שייך לסיפור אחר…
היה זה אך טבעי לי, בעקבות אינספור התזכורות לציון יום המחזור, שאסע לירושלים כדי לבלות כמה שעות בפנינה הייחודית הזו שנקראת "המציאון".
רגע לפניי שיצאתי מהבית שוחחתי טלפונית עם אבי אביקר שיזם את הרעיון כדי להבין מה עבר לו בראש, ובכלל מה זה בעצם "המציאון"? בהתלהבות של ילד מתבגר סיפר לי אבי על המיזם שהוקם בשנת 2013 כעסק חברתי סביבתי יחד עם עמותת שק"ל – שילוב קהילתי לאנשים עם מוגבלויות. הבסיס הרעיוני של עמותת שק"ל הוא לשלב בקהילה ובמקומות עבודה אנשים עם לקויות פיזיות, שכליות ועל הרצף האוטיסטי תוך לימודם מקצוע עצמאי עם תשלום של שכר הוגן ורכישת כלים לחיים עצמאים במידת האפשר.
"המציאון" הינו חנות שמוכרת דברים יד שניה שמקבלים גם הם הזדמנות נוספת להיות בשימוש במקום להיזרק ולהוות עוד נדבך בזיהום הסביבתי והשילוב הזה בין קידום אנשים עם צרכים מיוחדים וחווית הקניה של פרטי וינטאג' קסמו לי.
שאלתי את אבי הרבה שאלות, רציתי להבין מה אני הולכת לראות וכל מה שהוא סיפר לי בהתלהבות יתרה לא היה אפילו קצה קצהו של הריגוש והחוויה שחוויתי כשהגעתי לחנות עצמה – חנות המציאון ברחוב פייר קניג 39 ירושלים.
אמצע היום, 40 דק נסיעה מנס ציונה ואני בחניון של קניון הדר בתלפיות (שעתיים ראשונות חינם) אני יוצאת מהקניון לרחוב ההומה, ומולי שלט שמכוון לחנות המציאון. אני נכנסת לחנות והדבר הראשון שתופס את עיניי זו צבעוניות נפלאה ו.. סדר.
אני מחפשת את רחל ניר מנהלת החנות ומוצאת אותה מאחורי הקופה, אורזת עם חיוך ענק את הבגדים והכלים שהלקוחות מולה אספו בחנות, אני מציגה את עצמי ומתחילה להסתובב בחנות. לחובבי הוינטאג' כמוני, זהו גן עדן! בגדים יד שנייה תלויים על קולבים ומסודרים לפי צבעים.
חולצות, סריגים, מכנסיים, כובעים, שמלות, בגדי ילדים ובגדי נוער. פינה עם ספרייה גדולה מלאה בספרים למכירה, דיסקים, פינת קריאה, בפינה אחרת נעליים ותיקים. פינה נוספת מוקדשת לתכשיטים, צעיפים, עניבות ואקססוריז ופינה נוספת לפיאות נוכריות. ברחבי החנות כולה מוצגים גם כלי בית, צעצועים ומוצרי נוי שונים.
רחל מנהלת החנות מתפנה מהקופה וניגשת אליי, החיוך שלה נעים והיא מספרת לי כיצד היא מתחברת למקום, כמה היא מרגישה שהאהבה שלה הפכה לסוג של שליחות, כמה חשוב לה שהחנות תהיה נעימה למסתובבים בה ולכן הכל מסודר וממוין עפ"י סוג וצבע, כמה חשוב לה שהלקוחות ירגישו נעים וירצו לחזור ולכן שירות הוא בראש סדר העדיפויות שלה ואותו היא מלמדת את העובדים.
פגשתי גם את העובדים, ראיתי כמה הם שמחים לעזור, מכירים כל פריט שנמצא בחנות כך שאם בא לי משהו ספציפי אני יכולה לשאול אותם והם ידעו מיד אם יש או אין (לא מובן מאלין בחנות שמכילה למעלה מ- 20,000 פריטים). הסתובבתי בחנות והחלטתי "לראיין" את הלקוחות, הראשונה, קרן, תלמידת י"א שגרה בירושלים וכל הארון שלה נקנה כאן במציאון, למה? שאלתי והתשובות שלה הזכירו לי את עצמי בגילה. אח"כ פגשתי את אופק, חייל משוחרר שגר במודיעין והגיע עם אחותו וסבא וסבתא שלו שחיבקה את רחל ברגע שנכנסה והם כל המשפחה חוזרים לחנות פעם אחר פעם לחפש מציאות מיוחדות, פעם זה תיק, ופעם כובע מגניב סטייל דון קורלאונה ולפעמים סוודר ש"יצא מהאופנה" בקניון ממול אבל יושב מגניב ובול על אחד מהם.
אז מי הקהל שבא שאלתי?
כולם! ענו לי שניהם: צעירים ומבוגרים, בעלי אמצעים וכאלו שפחות, סטודנטים לעיצוב, סטודנטים לקולנוע, סטלייסטיות, יהודים, ערבים, חילוניים, דתיים בעצם כל מי שאוהב וינטג' ומבין את המשמעות והקסם של צריכת מוצרי יד שנייה, מגיע לחנות ובעיניי זה קסום. כדי למשוך לקוחות חדשים כל יום יש מבצע על מחלקה מסוימת ויש גם מבצעים קבועים (אפילו שהמחירים מלכתחילה נמוכים) בימי שלישי יש 10% הנחה במסגרת "שלישי בשלייקס" יש ימים בהם ניתנת הנחה לסטודנטים ויש ימים שניתנת הנחה גורפת למחלקה כזו או אחרת בקיצור חגיגה ולאו דווקא יקרה.
כמו כן לקראת פורים כל שנה מוצעות למכירה תחפושות שנאספות במשך כל השנה לילדים ומבוגרים והמקום לובש צורה חגיגית מיוחדת.
למי שקרא עד כאן ולא מצליח להבין מה ההבדל בין וינטג' לרטרו ומה מייחד את הוינטג' אני אסביר בקצרה, שהמושג וינטג' מקורו בענף היין והוא מתייחס להתיישנות הענבים, כולנו יודעים שיין מבציר מוקדם נחשב לאיכותי יותר, כך גם בגדים, רהיטים וכלים. מדובר בפריטים ש"יצאו מהאופנה" העכשווית ושייכים לאופנה של עשור אחד או יותר אחורה, מה שמייחד את פריטי הוינטג' הוא העובדה שלמרות גילם והשימוש בהם בעבר, הם נשמרו בצורה מיטבית מה שמעיד על איכות החומרים מהם הם עשויים.
אז מה זה רטרו? רטרו אלו בגדים ומוצרים חדשים (שיוצרו ממש לאחרונה) אך מחקים בצורתם דברים ישנים יותר – למעשה רטרו הוא חיקוי, והוא לא נושא הפוסט הזה.
שעתיים הסתובבתי בחנות והחיוך לא ירד לי מהפנים וכמובן שלא יכולתי לצאת משם בידיים ריקות אז בחרתי לי ארבעה פריטים מיוחדים שלפחות שניים מהם חיפשתי בעבר "בנרות", וכאן ממש חיכו לי תלויים על קולב ולא פחות מחוויית השוטטות בחנות היתה חווית התשלום הקופה, ארבעה פריטי לבוש מיוחדים בשקית במחיר שהשאיר לי עודף משטר של 100 ₪. תתבוננו בתמונה מטה ותשפטו בעצמכם אם לא הבאתי כאן לוק בסטייל ייחודי.
איך מגיעים לגן העדן הזה?
סניפים:
ירושלים – פייר קנינג -39 תלפיות
ירושלים – דורות ראשונים 5 – מרכז העיר
רמת גן – ז'בוטינסקי 82
www.hamezion.co.il וברשתות החברתיות