מחמיצים בבית (או: מלפפונים חמוצים – המתכון הסודי של סבתא)

עדי קאופמן שכנעה את סבתה, הבשלנית ההונגריה מספר אחת בישראל לתת לה את ה-מתכון למלפפונים החמוצים הביתיים שלה.
עדי הכינה לגימל שהשתכנע שהם הטובים ביותר, אולי תכינו גם אתם?

אומרים שלכל בית יש ריח, ריח הוא זיכרון שמחזיר אותנו לרגעים מאוד עמוקים בעבר שלנו. כשהייתי ילדה קטנה (אפילו מאוד קטנה) הייתי הרבה אצל הסבא הרשל'ה ע"ה ואצל סבתי פנינה שתזכה לחיים ארוכים, הסבא והסבתא שלי עלו לארץ מטרנסילבניה (חבל ארץ ברומניה, אז לפני המלחמה חלק מהונגריה), אזור הידוע במטעמיו המופלאים ובאנשים החמים ומלאי שמחת החיים. שנים רבות גדלתי בביתם של הסבא והסבתא, כשהוריי היו עסוקים בעבודתם מבוקר ועד שעות הערב המאוחרות, לבית שלהם היה (ועודנו) מקום מאוד משמעותי בחיי. הריחות של הבית היו ריחות של בישולים הונגריים אותנטיים, ריח הטשולנט, הקיגל, מרק העוף האחד והיחיד של סבתא וריח המלפפונים החמוצים העומדים בשורות שורות במרפסת שלצד המטבח. צנצנות המלפפונים היו צנצנות ענק של ממתקים (שנראו לאחרונה בשנות השבעים בקיוסקים), צנצנות פשוטות העשויות פלסטיק. למרפסת ההחמצה הזו היה ריח מופלא, הריח המרכזי של הבית. (אחרי ריח סיגריות הטיים של סבא וסיגריות האירופה של סבתא – שני מעשנים כבדים…) אני זוכרת שכולם התמוגגו מהמעדנים שסבתא – הבשלנית ההונגריה הטובה בארץ (ככה היו שכינו אותה) אך החמוצים שלה גרפו את כל הקופה – כולם היו מוכנים להתחנף אליה רק בכדי לקבל צנצנת מלאה במלפפונים חמוצים מתוצרת פירי שלומוביץ האגדית. סבתא, אם אתם שואלים, עדיין מכינה צנצנות מלפפונים, והיום אחרי שמלאו לה 86 היא גם מוכנה לחשוף את הסודות הקטנים בדרך אל המלפפונים החמוצים המושלמים שלה. בפעם הראשונה שניסיתי את המתכון גימל הסתובב בבית בחרדת קודש……. הוא חלם על המלפפונים הנהדרים האלה ואכן, הוא לא רק פילל הוא גם טרף בתאוות אין קץ. ומאז וגם היום גימל מצפה בכל תחילת שבוע שאכין את החמוצים שלו לסופהשבוע 🙂 המלפפונים החמוצים הביתיים שונים מאוד מהמלפפונים המשומרים בקופסאות שאנחנו קונים בשווקים, יש להם טעם אחר (לא ממוסחר), הם לא מלאים בחומרים משמרים שונים ומשונים (חומרי השימור שלנו הם טבעיים בלבד), המלפפונים לא בחומץ ולא במלח אלא בטעם שונה, מלא, עשיר ובייתי. ובכדי להבין את הטעם החדש הזה – חייבים לנסות 🙂 מלפפונים חמוצים של סבתא פירי שלומוביץ (לבית פוגל) חומרים לצנצנת בינונית רגילה 7-8 מלפפונים ירוקים בינוניים – קטנים (קשים!!!) 6-8 שיני שום חצויות לאורכן (סבתא אומרת שזה פותח את הטעם) ענף סלרי בינוני (הסוד ההונגרי הגאוני – ככה לא תהיה מרירות למלפפונים) חצי צרור שמיר (טרי ויפה) 2 וחצי כפות מלח שולחן 1 פלפל אנגלי (לא חובה) 2 פרוסות לחם (כן כן – לחם ) מי ברז לכיסוי מה עושים? שוטפים היטב ומייבשים את המלפפונים, מכניסים אותם לצנצנת (עדיף בעמידה אחד ליד השני – ככה יש יותר מקום לדחוף כמות) מעבירים את שיני השום החצויות לצנצנת ואת גבעול הסלרי. שופכים את המלח, מוסיפים פלפל אנגלי (אם רוצים טעם מעט חריף),שופכים מים עד כ- 2/3 מהגובה לכיסוי. מוסיפים צרור שמיר טרי ושטוף ותוחבים פנימה. וסוגרים את הכל עם שתי פרוסות לחם רגילות לגמרי מלמעלה (אם חסרים נוזלים להוסיף לפני הכנסת הלחם). מה בעצם הלחם עושה?  הוא לא רק אוטם את הכלי בצורה הרמטית אלא גם סופג אל תוכו טעמים וריחות שאנחנו לא רוצים, הוא בעצם משמש אותנו כמסננת למה שאנחנו לא רוצים שיהיה בצנצנת שלנו. סבתא אוהבת לשקשק בעדינות את הצנצנת לאחר אטימתה המוחלטת. מניחים את הצנצנת במקום יבש עם טיפת אור (אדן החלון, מרפסת מקורה, אפילו על השיש במטבח ליד החלון זה עושה יופי את העבודה – מניסיון). בחורף אנחנו מחכים כחמישה ימים. בקיץ – שלושה – ארבעה. אנחנו אוהבים את המלפפונים שלנו עשויים ועסיסיים מאוד ולכן, לפעמים שווה לחכות עוד יום… אפשר לבדוק! כלומר אחרי ארבעה ימים אתם ממש סקרנים ורוצים לבדוק מה קורה? אפשר! תפתחו בעדינות, תוציאו מלפפון, חתכו אותו לשניים, טוב לכם? תאכלו, לא טוב תשאירו לעוד יום – יומיים. (יש כל מיני סוגים וגדלים של מלפפונים, וכל מיני עונות ולכן שום דבר לא מדוייק – רק לשים לב ולבדוק אם נראה לכם שמוכן). לאחר הפתיחה אנחנו זורקים את הלחם, את השמיר ואת הסלרי. מעבירים את המלפפונים לכלי פלסטיק עם חלק מהנוזלים ועם השום (שיש אומרים שהם שומרים על המלפפונים טעימים…) ולשמור במקרר. וכמו בפרסומות הקוסמטיקה לפני ואחרי עם הצעת הגשה של גימל שלי ועד כאן כל התורה 🙂 תודה לסבתא על המתכון הנפלא ועוד הרבה שנים של בריאות! אמן! שבוע טוב! שלכם, עדי קאופמן בואו לפטפט איתי בין פוסט אחד לשני בדף הפייסבוק שלי – פיטפוטים על אוכל  ואם מתחשק לכם משלוח של אוכל בריאותי, צמחוני ואורגני עד הבית – כנסו לאתר שלי  או – פשוט לעקוב אחרי בסלונה 🙂

עדי קאופמן
עדי קאופמן, בת 37, בלוגרית האוכל והלייף סטייל המובילה (וגם ליידי קלאסית בחייה), בעלת הטור היומי המצליח "הבלבוסטע במטבח", מפטפטת וכותבת על החיים (המצחיקים, לרוב) ועל אוכל, מתכונים, אופנה, טיפוח ועיצוב בסטייל.