אם אתם הורים לילדים, ייתכן ואתם נכנסים לכוננות חורף כשמתקרבת העונה הקרה. עם בוא החורף הוירוסים משתוללים, הילדים נדבקים בקלות רבה, החום עולה ואתם עלולים להפסיד ימי עבודה. מחלות חורף הוא שם כולל למחלות המתפרצות מדי חורף, בתוכן ניתן למנות הצטננות, שפעת, דלקת אוזניים, דלקת ריאות ודלקת סימפונות.
מהם המאפיינים של כל אחת ממחלות החורף?
המחלות השונות גורמות לרוב לעליית חום, חולשה, שיעול ונזלת. ובכל זאת קיימים מספר הבדלים בין המחלות השונות מבחינת חומרת המחלה ומבחינת דרכי הטיפול:
שפעת: שפעת היא מחלה נגיפית (ויראלית). היא כוללת עליית חום, כאבי שרירים, שיעול, נזלת ולפעמים גם כאבי ראש. תסמיני השפעת מופיעים לרוב בבת אחת. שפעת שאינה מטופלת עלולה לגרום לסיבוכים ובהם דלקת ריאות.
הצטטננות: הורים רבים חושבים שילדיהם חולים בשפעת כשלמעשה הם סובלים מהצטננות, שהיא פשוטה יותר. תסמיני הצטטנות מתמקדים באזור האף והפה, ולכן לא יופיעו כאבי שרירים, והם כוללים נזלת ושיעול ולעיתים עליית חום. בשונה מהשפעת, תסמיני ההצטטנות אינם מופיעים בבת אחת.
דלקת אוזניים: דלקת אוזניים אצל תינוקות ופעוטות היא תופעה נפוצה. לעיתים התינוק יגע באוזנו ולרוב הוא יסבול מכאבים חזקים. במקרים רבים התינוק יסבול גם מחום גבוה. האוזן היא חלק מדרכי הנשימה העליונות ולכן דלקת אוזניים עלולה להופיע כחלק ממחלה זיהומית הפוגעת בחלל הפה והאף. דלקות אוזניים היא מחלה נפוצה בחורף ודלקות שאינן מטופלות עלולות לגרום במקרים חמורים לפגיעה בשמיעה.
דלקת ריאות: דלקת ריאות עלולה להופיע כהסתבכות של מחלת השפעת. דלקת ריאות תכלול לרוב עליית חום, שיעול ולעיתים ירידה בתיאבון וכאבים באזור החזה. קיימות דלקות ריאות שהגורם להן הוא נגיף (וירוס) ויש דלקות ריאה שהגורם להן הוא חיידק. בעבר נחשבה דלקת ריאות למחלה קשה, אך כיום אפשרויות הטיפול בה יעילות יותר.
דלקת סימפונות: קיימות שתי מחלות דלקתיות שמופיעות בדרכי הנשימה התחתונות.
- ברונכיטיס – התסמינים העיקריים הם שיעול, אף סתום וצפצופים בנשימה.
- ברונכיוליטיס: מחלה זו נגרמת לרוב מווירוס RSV, ומופיעה בקרב תינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים. לרוב המחלה מופיעה בצורה קלה ומלווה בחום בימים הראשונים, בנזלת שחולפת לאחר כשבוע ובשיעול, שעלול להימשך אף כשבועיים. יתכנו מקרים חמורים שבהם עלולה להתיפתח מצוקה נשימתית ולכן יש להיות במעקב רופא, במיוחד בקרב תינוקות מתחת לגיל חצי שנה.
כיצד אפשר למנוע הידבקות במחלות החורף?
כיום כבר ידוע שמחלות חורף אינן נגרמות רק מחשיפה לקור. השהייה במקומות סגורים שאינם מאווררים עלולה גם היא לגרום להדבקות במחלת חורף. תוכלו לבצע מספר פעולות, כדי למנוע ככל האפשר את הידבקות ילדכם באחת ממחלות החורף:
אווררור: אוורורו את החדר בו שוהה הילד. שימו לב שגם גן הילדים מאווררר באופן מספק.
אל תשלחו ילד חולה לגן: לפי הנחיית הרופאים יש להמתין שיחלפו 24 שעות ללא חום ורק אז לשלוח את הילד לגן. שימו לב שהגננת אינה מקבלת ילדים חולים לגן.
שימרו על הגיינה: הקפידו לשטוף ידיים, למדו את ילדכם לא להשתעל על ילדים אחרים ולהשתעל לכיוון המרפק.
חיסון: רופאי ילדים רבים ממליצים לחסן את הילדים בחיסון נגד שפעת. תינוקות מגיל חצי שנה יכולים להתחסן. תינוקות וילדים צעירים יקבלו את החיסון בשתי מנות.
הקפידו על תזונה נכונה: שתיה מספקת, ויטמין c ואכילת מרק עוף לפי מתכון של סבתא עשויים אף הם לסייע במניעת הדבקות.
דוקטור הילד חולה
בכל מקרה של עליית חום אצל תינוק צעיר יש לקחת אותו באופן מידי לרופא ילדים. כשמדובר בילדים גדולים יש לפעול בשיקול דעת, לשים לב לתסמינים, למצבו הכללי של הילד ולתלונותיו. בכל מקרה עדיף להיות זהירים. בדיקת הרופא תכלול לרוב תשאול, בדיקת אוזניים, הקשבה לריאות בסטטוסקופ ובדיקת גרון.