(תמונה: freedigitalphotos.net)
אני לא יכולה לזהות בעין תזונה מהונדסת גנטית , אולם בתוצאותיה ההרסניות אני יכולה להבחין בוודאות. חשוב לדעת שעיכול מתמשך של מזון מהונדס גנטית- פוגם בDNA של חיידקי מערכת העיכול שנמצאים בפלורה של המעיים וכבר היום יש התפשטות של מחלת הצליאק , דלקות כרוניות במערכת העיכול ואי סבילות לחיטה. אז כיצד ניזהר?
על פי הרפואה הטבעית הדוגלת קודם כל במניעה מתפרצות רוב המחלות גם אם הן גנטיות – עקב אורח חיים קלוקל, ג'אנק פוד, זיהום אוויר, סטרס, טראומה וכדומה. לאחרונה נוסף לזירה אויב חדש, אותו איני יכולה לזהות בקשתית העין: המזון המהונדס גנטית. כארידיולוגית אני מאבחנת באמצעות קשתית העין בעיות ומחלות רבות, הן בשלב הפוטנציאלי והן בשלבים המתקדמים. שלא כמו כשמדובר בצריכת סוכר או רעלים אחרים, תזונה מהונדסת גנטית אני לא יכולה לזהות בעין. אולם את תוצאותיה של תזונה זו אני בהחלט רואה במספר מטופלים הולך וגובר הסובל מבעיות עיכול שונות- לדוגמה רגישות לגלוטן ומחלת הצליאק שהפכו זה מכבר למגפה.
יש הדוגלים במזון מהונדס בשם הכלכלה והחיסכון כביכול , אולם חשוב לדעת שעיכול מתמשך של מזון לא טבעי – מהונדס גנטית- פוגם לאורך זמן בDNA של חיידקי המעיים כלומר בפלורה של המעיים, ונוצרים חיידקים אחרים (מוטציות) דבר אותו ניתן לראות בבירור בחיות מעבדה.
גם אוכלי הבשר אשר בינינו צריכים להבין שהפרות האוכלות צמחים מהונדסים גנטית נפגעות בפגיעה המועברת הלאה אל מי שניזון מבשרן.
ביותר מ 50 מדינות בעולם וביניהן: אנגליה, צרפת, הודו ואוסטרליה קיימים מנגנוני פיקוח וחובת סימון מוצרי מזון מהונדסים גנטית. בארץ לעומת זאת נותרנו ללא שום מנגנון פיקוח, רגולציה או יכולת בחירה לגבי המזון המהונדס גנטית אותו אנו צורכים ללא ידיעתנו.
לפי נתוני משרד הבריאות, כ-80 אחוז מגידולי הסויה בעולם מהונדסים גנטית, וכן כ-30 אחוז מגידולי התירס וכ-20 אחוז מהקנולה מהונדסים גנטית. בחלק ממדינות אירופה קיימת התנגדות ציבורית ליבוא מוצרים מהונדסים, ובכל רחבי האיחוד האירופי, כמו גם באוסטרליה, ניו זילנד ויפן, קיימת חובה לסמן מוצרים המכילים רכיבים מהונדסים, לרוב באותיות GMO שמשמעותן: Genetically modified.
מה פירוש GMO – הנדסה גנטית – בתחום המזון והחקלאות ?
הנדסה גנטית כרוכה בהחדרת גן זר לתוך רצף ה DNA של האורגניזם באופן מלאכותי, ללא תהליך רבייה טבעי אשר עשוי להוביל השפעות בלתי צפיות ובלתי מכוונות ביבולים.ל דוגמה – למנוע מחרקים לתקוף את הצמח.
כיום בצמחי התירס, הסויה למשל , המשמשים כחומרי גלם בסיסיים למוצרי מזון רבים, מוחדרים גנים זרים (בעיקר של ווירוסים או בקטריות) שלא בדרך של רבייה טבעית כמו בהשבחה גנטית .
למזון מהונדס גנטית יש השלכות סביבתיות, חברתיות ובריאותיות.
יש לנקוט בעיקרון הזהירות המונעת ולעקוב, והכי חשוב: צריך שלנו הצרכנים תהיה האפשרות לבחור אם אנחנו מוכנים או לא מוכנים לקחת את הסיכון- מזון מהונדס גנטית חייב להיות מסומן.
שלא כמו השבחה גנטית המכליאה באופן מלאכותי אולם בתהליך טבעי של רבייה בין צמחים שונים, מוקנית כיום עמידות לצמחים באמצעות גנים שהוחדרו אליהם באמצעות חיידקים. רעלן מסוים המופק על ידי גן שהוחדר לצמח משמש כקוטל חרקים. בעקבות גידול הצמחים המהונדסים החרקים מפתחים עמידות מולם ועם הזמן גדל השימוש בחומרי הדברה (מעגל קסמים כמו באנטיביוטיקה)
סכנות בריאותיות בהנדסה גנטית
מזונות שעברו תמורות גנטיות מפליגות אינם מזוהים על ידי הגוף, ועלולים לגרום לתגובות אלרגיות ורגישויות כמו כאבי ראש, עייפות, עלייה במשקל, צבירת נוזלים, הפרעות ריכוז ואחרות. קשה לזהות את רגישויות המזון ולעתים הן גורמות סבל במשך שנים מבלי שהסובל או רופאיו "יעלו" על הגורמים. חומרי ההדברה והתוספים השונים למזונות גורמים לריבוי תגובות אלרגיות, בהן מופעלת מערכת החיסון שמזהה את המזון כגורם זר.
ישנם מחקרים מתועדים שבהם תופעות בלתי צפויות הפכו את הצמחים לרעילים עבור אדם ובעלי חיים. למרבה הצער לא נעשה מחקר מספיק ובעל טווח זמן רחב מספיק – על מנת לאשש את הטענה כי המזונות המהונדסים שאנחנו אוכלים אכן בטוחים.
סכנת יציאה משליטה והרס הזנים הטבעיים
קיימת בעיה ענקית עם השתלטות זרעים מהונדסים גנטית על מגוון הרחב של צמחים בעולם. ידוע שבכל אזור גאוגרפי ישנם צמחים שמותאמים לתנאי האקלים ספציפיים.
בעקבות הדבקה עם זרעים מהונדסים נקבל זרעים אחידים שלא בהכרח יתאימו לסביבה המקומית ולתנאי האקלים. (למשל, כותנה שצורכת יותר מים באזור יבש). הסכנה היא שזרעים מהנדסה גנטית מתפשטים בטבע ומתרבים עם צמחים טבעיים ובכך מזהמים את הסביבה. תהליך זה הוא בלתי צפוי ובלתי נשלט .זרעים שהונדסו גנטית הינם מאוד דומיננטיים והם משתלטים בקלות על שדות זרעים רגילים הנמצאים לידם. שחרור זה הוא "זיהום גנטי" שמהווה איום רציני.
הרעלה של מגוון חרקים מועילים
חברת "מונסנטו" לדוגמה יצרה זרעים שמטרתם להרוג מזיקים באמצעות הטוקסין BT שנמצא בתוכם. אולם לעיתים הם מרעילים גם חרקים שלא רק שאינם מזיקים אלא מועילים, דבר המשפיע על האורגניזם שעומד יותר גבוה בשרשרת המזון.
נחתמה אמנה בנלאומית לשמירה על המגוון הביולוגי ובטיחות האדם מעל 50 מדינות בעולם מחייבות סימון של מוצרי מזון המכילים רכיבים מהונדסים גנטית. בנוסף יש מדינות בהן אסור על פי חוק לגדל לצרכים מסחריים צמחים מהונדסים גנטית כמו בצרפת.
בארצות הברית אין סימון למזון שמהונדס גנטית לכן עלינו להיזהר במוצרים המגיעים שאמריקה במיוחד מאכלים האהובים על הורים וילדים כמו דגני בוקר למיניהם , וחמאת בוטנים.
בישראל נמכרים מוצרי מזון רבים אשר מכילים רכיבים שעברו הנדסה גנטית, אבל העובדה הזו אינה מצוינת על גבי האריזה ולציבור אין דרך לדעת על כך. בקרוב, כך מתכננים במשרד הבריאות, זה עומד להשתנות, וחברות המזון יחויבו לסמן מוצרים מהונדסים לטובת הצרכנים שמעוניינים לדעת מה בדיוק הם אוכלים.
ומה קורה אצלנו בארץ?
אמנם לא מגדלים בישראל תוצרת חקלאית מהונדסת, אבל מותר לייבא מוצרים שמכילים רכיבים מהונדסים מארצות הברית וממדינות נוספות. כבר בתחילת העשור הקודם עלתה הדרישה לסמן את המוצרים המהונדסים שמגיעים לישראל, ובמשרד הבריאות אף הוקמה ועדה שבדקה את הנושא והמליצה לחייב את הסימון. לחצים של גורמים בתעשיית המזון והתנגדות של גורמים פוליטיים גרמו לכך שההמלצות לא קודמו.
על מדפי רשתות השיווק בישראל ממשיכים להימכר מוצרי מזון שמכילים רכיבים מהונדסים – ביניהם חלק מדגני הבוקר המבוססים על תירס מהונדס, חטיפים המכילים סירופ מתירס מהונדס ומוצרים המכילים סויה מהונדסת – בלי שהצרכנים יודעים על כך. הדרישה לסימון מגיעה גם מכיוונם של שומרי כשרות וצמחונים, שבנסיבות מסוימות החדרת הגנים הזרים למוצר עלולה לסתור את אמונתם או השקפתם.
החקלאות האורגנית לא פותרת את הבעיה, אלא אם כן התוצרת מסומנת כ- "נקי מהנדסה גנטית". יש אפילו אורגני מהונדס. חתיכת בלוף רציני. כמעט כל האורז על המדפים כולל האורגני, קמח ( לחם בוודאי) קוואקר…וכל היבשים.
יש מזונות שלדעתי אסור לצרוך: תירס וכל מוצר המכיל תירס או קורנפלור, שמן קנולה, לחם וכל מוצר המכיל חיטה ( אלא אם כן מסומן בפרוש שהחיטה או הלחם נקיים מהנדסה גנטית).
לכן מאוד חשוב:
- להסתכל על רשימת מרכיבים במוצרים.
- לבדוק היטב במוצרים שמכילים סויה או תירס שרשום עליהם – לא מהונדס גנטי.
- לא לקנות שמן קנולה שהינו מהונדס גנטית בדרך כלל.
- במיוחד במוצרים שמגיעים מארה"ב וקנדה לבדוק שכתוב עליהם שאינם מהונדסים גנטית לדוגמא כמו – קורנפלקס, חטיפי אנרגיה.
- אבל יחד עם זאת גם חשוב לזכור שאי אפשר לחיות בוואקום ועלינו להפעיל שיקול דעת ולבחור את הרע במיעוטו.