מהו ניתוח סינוסים

בחורה עם מחשב נייד

מתי יש צורך בניתוח סינוסיטיס?

יש צורך בניתוח סינוסים כאשר יש סינוסיטיס. הסינוסים הם תעלות שנמצאות באזור הפנים והן הופכות את עצמות הפנים לחלולות יותר. יש להם חשיבות רבה, הם מורידים ממשקל הגולגולת באופן משמעותי ומהווים חלק חשוב מאוד מדרכי האוויר. הגודש שנוצר בסינוס לא תמיד יהיה כל כך בעייתי אך כאשר הוא מתחיל להיות בנפח גדול מידי הוא יכול להיות מורגש מאוד, לגרום לכאבי ראש עזים בעיקר בתזוזת הראש, הוא יורגש היטב באזור הפנים ויכול לכאוב ברמות קשות. לעתים יהיו בסינוסים פוליפים שיהיו מסוכנים עוד יותר ומלבד הסרה כירורגית אין לבעיה הזו פתרון.

מה ההכנות לפני הניתוח?

ניתוח סינוסים אינו ניתוח מסובך, למרות שבעבר הוא היה כזה. בעבר היה צורך לבצע חתכים כירורגיים כדי להגיע אל חלל הסינוסים וזה היה מסוכן מאוד, משאיר צלקות מכוערות מאוד על הפנים שלה לקוח וכמובן צוות רפואי גדול יותר. כיום הניתוח מתבצע באמצעות אנדוסקופ ייחודי שנכנס דרך הנחיריים ולכן אין צורך בהכנות מקדימות באותה המידה. בכל זאת מדובר בניתוח די מסובך שרק רופאים מומחים יכולים לבצע בחדר ניתוח סטרילי לחלוטין, ובהרדמה מלאה. בגלל ההרדמה המלאה המטופל לא יכול לאכול לפני הניתוח, בדרך כלל שלוש שעות, לבצע צילום CT שימחיש את התעלות ולספר על תרופותיו.

כיצד מתבצע הניתוח?

ניתוח סינוסים אינו מסובך כמו בעבר אך אי אפשר להוריד מהמורכבות שלו בשום פנים ואופן. כדי לבצע את הניתוח קודם כל הרופא הראשי צריך לראות את הגוש או את הפוליפים שיש למטופל בתעלות, להבין עד כמה הם גדולים וכמובן מה הטכניקה הכי טובה לבצע את הפרוצדורה. תחילה הוא ישטוף את חלל הסינוסים כדי לנקות אותם לחלוטין ולאחר מכן הוא יחדיר את האנדוסקופ, שלו יש מצלמה קטנה בקצה. מדובר על צינור קטן מאוד שיש בו גם אלקטרודות חשמליות שיכולות לכרות רקמות, וכך למעשה מסירים את הפוליפים או את הגודש שנדבר. לעתים יש צורך להרחיב את התעלות במעט.

מה קורה אחרי הניתוח?

  • ניתוח סינוסים שנקרא גם ניתוח FESS מוכר מאוד והוא מתבצע פעמים רבות ביום ברחבי הארץ. הניתוח נחשב להרבה יותר קל לא רק בגלל שיש בו פחות סיכונים מבעבר אלא גם בגלל שהוא מצריך התאוששות הרבה יותר פשוטה לאחר מכן.
  • המטופל צריך להישאר בבית החולים בין לילה אחד לשתי לילות בלבד, והוא יצטרך להיות עם טמפונים בתוך האף למשך שלושה ימים הטמפונים הללו אמורים לספוג את הנוזלים שיכולים לצאת מהאף עד אשר הם ייפסקו באופן טבעי.
  • כמו כן, לאותו מטופל אסור לבצע פעילות גופנית מאומצת במשך השבועות הבאים, לא לקיים יחסי מין, לא להתקלח ולשתות מים חמים וגם לא להיחשף לשמש. הוא כמובן יצטרך להגיע גם לבדיקות נוספות אצל הרופא לבדיקת מצבו.

האם ייתכנו תופעות לוואי?

יכול להיות שיהיו תופעות לוואי שונות, שלא יהיו אצל כל המטופלים ולכן יש להכיר את כולם. יכול להיות שתהיה הרגשה מאוד מוזרה באף ובכלל בפנים אחרי הניתוח, יכול להיות שיהיו סחרחורות שיטרידו את המטופל ולעתים גם כאבי ראש. יש סיכוי שיהיו גם סיכונים כלשהם אך הם נדירים מאוד, כמו למשל דימום מהאף, הפרעות בראייה, תתרנות זמנית או פגיעה בחישה בפנים. יכול להיות שיהיו כאבים בכל אזור הפנים אך בעיקר באזור השיניים וגשר האף. במקרה החמור ביותר תיתכן דליפה של נוזל המוח והשדרה אך במצב כזה יהיה טיפול מיידי כבר במהלך הניתוח.