לפי מחקרים שהולכים ומצברים, הפחתת השימוש בהורמונים טובה לנשים ובמיוחד כאשר משתמשים בהתקן תוך רחמי למניעת הריון – להלן כל מה שצריך לדעת על כך:
מבין כל אמצעי המניעה שמוכרים לנו היום התקן תוך רחמי נחשב ליעיל ביותר. אם בעבר התקן זה שימש בעיקר נשים שכבר היו בהריון, הרי שבגרסאות הקיימות לו היום הוא כבר נחשב גם לבטוח לשימוש לנשים צעירות מאוד. מומלץ להכיר יותר את האמצעי הזה שהופך להעדפה של עוד ועוד נשים ברחבי העולם בעקבות המלצות של רופאי נשים להשתמש בו למניעת הריון גם אצל נערות.
מהו התקן תוך רחמי?
ההתקן הוא אמצעי מניעה קטן המוחדר לרחם וממוקם בחללו, כך שנוכחותו גורמת לרחם להפריש חומרים המונעים הפריה על ידי הזרע והשתרשות של העובר. בדרך כלל הוא מיוצר בצורת T מחומרים שונים, ולרוב מנחושת, למרות שהיום יש כבר צורות וחומרים נוספים שהופכים אותו לנוח גם לנערות. ההתקן מוכנס לרחם פעם אחת בכל כמה שנים, בין שלוש לחמש, ואפשר להוציאו בכל עת.
יש כמה סוגים של התקן רחמי, כשהנפוץ בהם הוא התקן תוך רחמי ללא הורמונים. התקן עם הורמונים מותקן בדרך כלל לתקופה של שלוש שנים, שבמהלכן הוא מפריש הורמונים שמונעים ביוץ התקנים כאלה מיועדים לנשים שסובלות מקשיים נוספים כמו בעיות דימום כבד, אנדומטריוזיס ועוד.
מה הם יתרונות של ההתקן ללא הורמונים
– הוא אינו גורם לפגיעה כלשהי בפוריות בעתיד כך שכאשר מעוניינים להיכנס להריון יש להוציאו.
– מונע 99% ממקרי ההריון.
– מתאים לנשים שלהן בעיות רפואיות שמונעות שימוש באמצעי מניעה אחרים, כמו נשים מעשנות, נשים שסובלות מקרישיות יתר או בעיות נוספות.
– פותר את בעיית ההתמדה שבנטילת גלולה למי שאינה זוכרת תמיד לקחת אותה.
– עובדת גם כאשר אין אמצעי מניעה זמין אחר כמו קונדום.
– מתאים היום בצורתו המעודכנת גם לנשים צעירות ולנערות שלא מקפידות תמיד להשתמש באמצעי מניעה ולכן גם מונע מקרי הריון לא רצוי רבים, במיוחד במקומות שבהן מדובר בתופעה נרחבת.
– מונע תופעות לוואי של נטילת הורמונים, כמו השמנה ואקנה, כך שכל מי שנרתעת מכך או שאינה יכולה להשתמש בזה יכולה להיעזר בו.
– אינו משבש את החשק המיני כמו נטילת הורמונים.
– אינו משבש את הביוץ והמחזור החודשי.
– מתאים גם לנשים דתיות ואינו משבש את השמירה על טהרת המשפחה.
מה הם חסרונותיו:
– אינו מונע הידבקות במחלות שמועברות במגע מיני ולכן מי שנמצאת בדרגת סיכון גבוהה לכך לא תמיד תיעזר בו.
– על מנת להשתמש בו יש ללכת לרופא נשים שהוא היחיד שיכול להחדירו לרחם.
– יש נשים שאצלן ההתקן הקלאסי גורם לכאב ולאי נוחות ולכן צריכות להשתמש בהתקן חלופי בצורה אחרת.
– מי שמשתמשת בהתקנים עם הורמונים עלולה לסבול משיבושים שונים במחזור, מדימום בין וסתי ותופעות לוואי שונות של ההורמונים.
מה צריך לדעת על התקן ללא הורמונים?
התקן תוך רחמי ללא הורמונים אינו גורם לתופעות שמוכרות למי שאצלה מותקנת הגרסה עם ההורמונים, על כל הסוגים המסחריים שלו. יש נשים שירגישו נוח עם התקן תוך רחמי ויש כאלה שלא, אולם מומלץ למצוא את ההתקן שנוח ומתאים למי שיכולה בכל זאת להשתמש בו, משום שהיתרונות שלו גדולים מאוד.
הוא מתאים לאורח החיים המודרני ופוטר נשים מהצורך להשתמש בגלולות ולזכור לקחת אותן. משום כך הוא מתאים גם לנערות שאינן שומרות על שגרת נטילת הגלולה ולכן מסתכנות בהריון לא רצוי. ההתקנים החדשים שמיוצרים היום גם אינם גורמים לזיהום דלקתי ולכן גם אינם פוגעים בפוריות.