מדוע מגנזיום חשוב לנשים

המגנזיום, "מינרל החיים",  הוא המינרל הרביעי בחשיבותו לגוף האדם. הוא משתתף בתהליכי ייצור אנרגיה, שמירה על הקוד הגנטי וחשוב לשמירה על מערכת כלי הדם והלב.

מגנזיום הוא רכיב הכרחי לבריאות האדם: הוא נחוץ לפעילות תקינה של הלב, ייצור אנרגיה והוא קו-פקטור בלמעלה מ- 300 פעולות אנזימטיות בגוף. חוסר במגנזיום מהווה גורם סיכון, שכן מגנזיום מווסת את לחץ הדם ואת תפוקת וקצב הלב. חוסר במגנזיום עשוי להתפתח עם העלייה בגיל, ואחד הסימנים לכך הן התכווצויות בלתי רצוניות של שרירי הרגליים בעיקר בלילה ובעת פעילות ספורטיבית דוגמת שחייה.

מחסור במגנזיום גורם לתופעות בריאותיות שונות: יותר תחלואת לב, לחץ דם, תעוקת לב, עודף כולסטרול, השפעה על סוכרת ועוד, אולם בפוסט זה אתמקד בנשים.

מגנזיום ובריאות האישה בגיל הפוריות ובהריון

אצל נשים בגיל הפוריות , החוסר במגנזיום בא לידי ביטוי בהחמרה של סימפטומים הקשורים בתסמונת קדם וסתית (Premenstrual Syndrome – PMS), תקופה שלפני ובזמן המחזור וחודשי.  המצב מאופיין בתסמינים גופניים  ופסיכולוגים שונים. סימפטומים רגשיים נפוצים כוללים עצבנות יתר, לחץ, מתח, חרדה ודיכאון, נדודי שנה, עייפות ומצבי רוח משתנים. בין הסימפטומים הגופניים נמנים כאבי בטן, מיגרנה, עצירות  וכאבי

שרירים.  נהוג לחשוב כי לתופעות אלה יש קשר בין היתר פעילות של סרוטונין ומלטונין ("הורמון השינה") במוח. מגנזיום דרוש לייצור סרוטונין ומלטונין.  מגנזיום גם מרפה שרירים חלקים, ובכך מסייע להקלה על כאבים ולשינה שקטה ורגועה.   מגנזיום ידוע כ- "פרוזאק טבעי"  ועשוי  להואיל במניעת מתח, לחץ ונדודי שינה.

שימוש בתוסף מגנזיום עשוי להקל בצורה משמעותית על כל הסימפטומים של תסמונת קדם ויסתית.

מגנזיום והיריון

בטרם ההיריון, במקרים של טיפולי פוריות, נוצרים מתחים ולחצים סביב הטיפולים וסיכוייי הכניסה להריון. מתן תוסף מגנזיום בעת טיפולי פוריות, תורם להצלחת הטיפול בהיותו מרגיע ומרפה שרירים.

בתקופת ההיריון, הגוף מנצל את המגנזיום של האם לבניית העצמות, החלבונים וחומצות השומן אצל העובר. כמו כן המגנזיום מרפה את השרירים ומסייע לדם להיקרש כראוי.

ההשפעה הטובה על השרירים מסייעת במניעת צירים מוקדמים על ידי הרפיית שרירי הרחם. מחקרים הראו כי אצל נשים שעברו לידה מוקדמת, רמות המגנזיום היו נמוכות.
בעקבות מידע זה, מדענים חקרו את ההשפעה של מתן מגנזיום במהלך ההיריון ומצאו כי אצל נשיםם שנטלו תוספי מגנזיום בזמן ההיריון אירעו פחות מקרים של משקל לידה נמוך, הופחתה מאוד כמות לידת פגים ולתינוקות שלהן היה ציון אפגר טוב יותר.

העובר המתפתח, מקבל את המגנזיום ממאגרי המגנזיום שבגוף האם, ועשוי להביא את האם לחוסר מגנזיום המתבטא בשלב ראשון בהתכווצויות שרירים בלתי רצוניות בגפיים (שריר התאומים) ועשוי להקצין עד לגרימת הריון בסיכון המתבטא בעלייה בלחץ הדם, הופעת בצקות ואף לרעלת הריון והפלה הכרוכה בסיכון חיים של האם. חוסר במגנזיום עלול לגרום גם לפגיעה מוחית בעובר. הפרוטוקול הטיפולי בהריון בסיכון – מתן תוך ורידי (אינפוזיה) של מגנזיום.

מגנזיום ומיגרנה

מטה-אנליזה, שנערכה ע"י קבוצת חוקרים אמריקאית המבוססת על עשרות מחקרים שבדקו את קשר בין מיגרנה ומגנזיום, פורסמה בחודש מרץ השנה. מסקירת עשרות מחקרים שנערכו בנושא עולה כי למגנזיום תפקיד חשוב בפתוגנזה של מיגרנה. חוסר במגנזיום משפיע על תפקוד קולטן סרוטונין, ועל סינתזה ושחרור של מגוון רחב של נוירוטרנסמיטרים. הסובלים ממיגרנות עלולים לפתח חסר במגנזיום עקב חוסר יכולת גנטית לספוג מגנזיום, תורשה של בזבוז רב של מגנזיום בכליות (שתפקידן לווסת את משק המגנזיום בגוף), הפרשת כמויות עודפות של מגנזיום עקב מתח, צריכת תזונתית נמוכה וסיבות אחרות. יש ראיות חזקה כי חסר במגנזיום נפוץ הרבה יותר אצל הסובלים ממיגרנות מאשר בקבוצת הביקורת הבריאם.  עובדה היא כי חסר במגנזיום עלול להיות נוכח אצל עד ממחצית מהלוקים במיגרנה, וכי בדיקות דם שגרתיות אינן מעידות על מצב המגנזיום. בהתחשב בתכונות אלה של מגנזיום, טיפול המתייחס לרמת מגנזיום לקויה בסובלים ממיגרנות יכול להיות יעיל מאוד.

היעילות של נטילת מגנזיום במניעת אוסטיאופורוזיס

מחקר קליני משנת 1999 שבוצע בארה"ב וכלל כ-10000 עובדים במערכת הבריאות האמריקאית, מצביע על כך שמגנזיום קשור בשמירה על יעילות הספיגה לעצם של יוני הסידן וויסות ההורמונים השומרים על משק הסידן. המחקר מצטט עבודות קודמות שהוכיחו את חשיבות המגנזיום בשמירה על בריאות העצם והראו בצורה מובהקת שהוספת מגנזיום לתזונה משפרת את צפיפות העצם באופן משמעותי יחסית למשתתפי הניסוי שנטלו תוספי סידן בלבד. בריאות העצם תלויה בגורמם רבים. מניעת אוסטאופורוזיס באמצעות נטילת סידן בלבד תוך התעלמות מנטילת מגנזיום, היא כנראה חסרת תועלת.

מגנזיום ותופעות גיל המעבר בקרב נשים

נשים בגיל המעבר מועדות לשורה של תופעות בריאותיות כמו ירידה בצפיפות העצם, עודף שומנים בדם, הפרעות בקצב הלב ותסמינים נוספים כמו גלי חום, עייפות, מתח, חולשה, התכווצויות שרירים ועוד.

אחת הדרכים להתמודד עם תופעות אלה היא השלמת מגנזיום ("מינרל החיים"), שהוכח כיעיל בהפחתת סימפטומים אלו ובתופעות נוספות רבות האופייניות לגיל המעבר, כולל עלייה במשקל הקשורה באגירת נוזלים ועצבנות.

חוסר במגנזיום מחריף עם הגיל: חשוב להבין: ריכוז המגנזיום במזון במדינות המערב נמצא במגמת ירידה מתמדת, והצריכה היומית המומלצת של מגנזיום היא 420 מ"ג ליום. בבדיקה שנערכה בישראל בקרב צעירים וצעירות

(בממוצע בני 30) נמצא חוסר במגנזיום אצל 60% מהנבדקים. חוסר זה מחמיר עם הגיל עקב שינוי בהרגלי התזונה ושינוי בכושר הספיגה דרך המעי.

כמות יון המגנזיום בגוף אדם בוגר היא כ-24-20 גרם, כאשר רוב המגנזיום שבגופנו מצוי בתאים ובעצמות, לכן בדיקת דם אינה אינדיקציה למצב המגנזיום בגוף. לאחרונה התברר כי חוסר במגנזיום  הינו תופעה נפוצה מאוד בעולם המערבי והוא קשור בשכיחות יתר של תופעות גיל המעבר ותופעות נוספות כמו עייפות, חולשה, התכווצויות שרירים ובחילה.

בעבודות קליניות שונות הודגמה תוספת מגנזיום כמשפרת תופעות גיל המעבר. מגנזיום בשילוב עם מינרלים נוספים כמו אבץ, נמצא חיוני למטבוליזם התקין של העצמות, בעוד שחוסר במגנזיום ובמינרלים אחרים נמצא כרוך בירידה בצפיפות העצם.

בנוסף, נמצאים בספרות הרפואית תיאורי מקרה ומחקרים קלינייםהמדווחים על השפעה מיטיבה ומהירה של תוספת מגנזיום על תכיפות גלי החום בגיל המעבר ועוצמתם.

איך משלימים את הקצובה היומית במגנזיום?

חברת נוה פארמה העוסקת ביבוא, פיתוח, ייצור ושיווק של תכשירים רפואיים ומוצרי בריאות בישראל פיתחה את 'מגנוקס' סדרה שלמה של תוספי מגנזיום ייעודיים לתופעות בריאותיות שונות המיוחסות לחוסר במגנזיום. מגנוקס הינו תערובת מלחי מגנזיום אנאורגני הבלעדית לנוה פארמה ומעוגנת ב-3 פטנטים.

2מגנוקס 520 מבית נוה פארמה

MAGNOX 520

מגנוקס הוכח כתוסף המגנזיום היעיל ביותר שבנוסף לתיקון רמת המגנזיום בגוף,  מפחית רמות הכולסטרול הרע (LDL), מונע הצמדות טסיות הדם, מונע התכווצויות שרירים ומפחית את ה- CRP שמהווה מדד לדלקת בגוף ומנבא את הסיכוי למחלות לב.

אחד המוצרים המובילים בסדרה הוא MAGNOX 520  אשר פותח תוך שימוש במגנזיום מאיכות מעולה בעל גודל חלקיקים המספק ספיגה אופטימאלית למחזור הדם וללא תופעות לוואי או התוויות נגד.

כמוסה אחת בלבד של MAGNOX 520 משלימה את הקצובה היומית המומלצת של מגנזיום זמין. המגנזיום שב- MAGNOX 520 מתמוסס בקיבה ונספג היטב, ללא תופעות לוואי ובעיקר ללא השפעה על חומציות הקיבה כך שניתן ליטול אותו בלילה לפני השינה ללא חשש.

MAGNOX 520 משווק ע"י "נווה-פארמה" וניתן להשיגו בקופות חולים, ברשתות הפארמה ובבתי המרקחת הפרטיים.

מחיר מומלץ לצרכן: 96 ₪ לרגל חודש המודעות למינרל מגנזיום, שיצוין בפברואר ימכר ב- 30% הנחה כמו שאר מוצרי מגנוקס.

  • הנ"ל אינו בגדר המלצה. בכל מקרה יש להיוועץ עם רופא או נטורופט/ית.
לילך
בלוג על אמהות, בריאות, טבע, יופי, אופנה, נשים ואוכל טוב ובריא ♥ בקרו אותנו גם בדף הפייסבוק "אמא טבע".