מבט על- תערוכת המשקפיים במוזיאון העיצוב חולון

התערוכה "מבט על" במוזיאון העיצוב חולון מזמנת הסתכלות שונה ומענינת על המשקפיים. בתערוכה מוצגים פריטים מאוסף המשקפיים הגדול והחשוב בקנה מידה בינלאומי של קלוד סמואל ומסופר הספור שמאחוריהם. פתאום המשקפיים שנועדו לפתור בעיית ראייה מקבלות עוצמה וגוון אחר כשמתבוננים בהם בראי ההסטוריה וההתפתחות הכלכלית, תרבותית, חברתית. מבט כזה על משקפיים טרם ראיתי

16

גרגורי לרין משקפיים סיאמיים     צילם: שי בן אפרים

אם היו לי מחשבות על הסרת משקפיים עשיתי להם delete. על משקפיים אני לא אוותר,  זו מסקנה אליה הגעתי בתום הסיור בתערוכה מבט על. תערוכה מקורית ורחבת היקף שעוסקת במשקפיים וחוש הראייה המתקיימת במוזיאון העיצוב חולון.

 המשקפיים, אחת ההמצאות החשובות ביותר בהיסטוריה האנושית נולדו כאביזר רפואי על מנת לתקן פגם בראייה. במהלך השנים בניגוד למוצרים רפואיים אחרים, עברו תהליך של התפתחות תרבותית ועברו מעולם הרפואה לעולם תרבות הצריכה, האופנה והלייף סטייל. משקפיים הפכו לסממן של אופנה, מעמד סוציו אקונומי ואחד האובייקטים המגדירים את הזהות שלנו.

 ההתייחסות למשקפיים בתערוכה הינה דרך שלושה פרקים המייצגים עבר, הווה ועתיד.

 פרק העבר

 היה מרגש ומעניין לצפות באוסף המשקפיים הגדול והחשוב בקנה מידה בינלאומי של קלוד סמואל , אופטומטריסט, אספן של משקפיים וסיפורים היסטוריים, בין למשפחה שכבר באמצע המאה ה 19- עסקה בחיתוך עדשות והתאמתן לצורכי ראייה ומאוחר יותר בעיצוב משקפיים לחברות אופנה מובילות.

  קלוד הנחה אותנו העיתונאים והבלוגרים ברזי האוסף שלו למעלה מ-400 פריטים נדירים כשהסבריו משמשים רקע נפלא למוצגים המדהימים שאל חלקם התוודעתי לראשונה. אצל קלוד משקפיים הם לא רק משקפיים הם מי שהרכיב איך הסתכל , הם הנשמה והסיפור שמאחורי. מניפה היא לא רק מניפה היא חור ההצצה באולם הקונצרטים  דרכו מסתכלת האשה על הנשים האחרות והמקל של הגבר גם לו יש עדשה, מקל ריגול.

בתוך קופסאות מוארות עם חורי הצצה מוצגים מאות זוגות משקפיים מהמאה ה17 ועד היום, מגוון של מסגרות ועיצובים העשויים ממגוון חומרים כמו שריון צב, עץ, מתכות. אפילו מקומם של משקפי אסקימוסים אותנטיים עשויים עצם לא נפקד מהתערוכה.

  האולם מחולק לתחנות  על פי ההתפתחות ההיסטורית והתרבותית. במעבר בתחנות  יכולים המבקרים לעקוב אחר התפתחות המשקפיים דרך השינויים: הכלכליים, התרבותיים, העיצוביים והחברתיים, ולבחון כיצד אלה השפיעו והושפעו מהמצאת המשקפיים.

  התחנה הראשונה תיקון ראיה-מדהים לראות את זכוכית המגדלת הראשונה, כמה גאוני.

30

צילום: נירה פרי

התחנה השנייה-ארגונומיה  ניסיון המעבר של המשקפיים מהידיים לאף. כאן מוצגים משקפיים מן המאה ה 17: המשקפיים הראשונים בעלי ידיות ומונוקלים משקפיים סיניים מתקפלים, משקפיים עשויים שריון צב ועוד.

וגם משקפי מספריים ששימשו את האריסטוקרטיה הפריזאית של המאה ה-19.

התחנה השלישית-תחנה חברתית  מניפות האופרה של הנשים כל כך יפות ומושקעות לרגע נדדתי לאולם מפואר כשזמרת שרה על הבמה ונשים לבושות בבגדי פאר מציצות בעדשה שבמניפה ובוחנות אחתמאת השניה. מניפות עם משקפת זה אביזר שראיתי כאן לראשונה כמו גם  מקלות ההליכה של הגברים המצויידים במשקפות.

31

צילום: נירה פרי

התחנה הרביעית-המהפכה התעשייתית שהביאה מקצועות חדשים ותרבות פנאי להם עוצבו משקפיים ייעודיים. ראינו כאן  קסדה עם משקפי טייס גרמני , משקפיים לרוכבים אופנועים ועוד.

32

צילום: נירה פרי

התחנה החמישית-גיבוש זהות עצמית ועיצוב אופנה כאן מוצגות סקיצות של עיצוב משקפיים מבית האופנה של פייר קרדן, שעוצבו על ידי אביו של קלוד, מסכות משובצות אבני חן שעוצבו על ידי בתי אופנה גדולים ושימשו בעיקר לתצוגות אופנה.

12

פייר קרדן , אוסף קלוד סמואל,     צילום: אלי בוחבוט

 פרק ההווה

בפרק זה שתי תערוכות:

 1. פרויקט מיוחד לתערוכה– כ-50 מעצבים ישראלים מתחומים שונים: אדריכלים, מעצבי מוצר,תכשיטנים, מעצבי טכסטיל מעצבי תקשורת חזותי ומעצבי קרמיקה שנשאלו: "מה הם משקפיים?" מציגים את תשובותיהם העיצוביות ,התשובות מפתיעות!

מעניין לראות כאן את נקודת המבט של מעצבים בני גלאים שונים צעירים ומבוגרים.

14

צילום: שי בן אפרים

אם בפרק העבר המבקר צופה במשקפיים הנתונים בקופסאות מבעד למסכי ההצצה בפרק ההווה המבקר נכנס לתוך הקופסא. רוב האובייקטים בחלק זה יוצרו במיוחד לתערוכה .

דוגמאות לעיצובים: מאיה בן-דוד ואורי בן-צבי מציגים פרשנות עכשווית המשלבת בין זכוכית המגדלת הראשונה לבין גלילת טקסט דיגיטלי כיום, אנוק יוספשווילי וירון שמרקין מעצבים משקפיים באמצעות טכנולוגיית מציאות רבודה.

בין המעצבים המשתתפים: עזרי טרזי, ורד קמינסקי,יעקב קאופמן, ספי חפץ, סטודיו רדיש, גלית שבו, דנה בן שלום.

 

2. בדיקת ראייה– תערוכה חווייתית של ספריית החומרים ע"ש אהרון פיינר עדן. התערוכה, המוצגת במסדרון עגול, מזמינה את המבקרים למסע בעקבות חוש הראייה כדי לבדוק מקרוב איך ומה אנחנו באמת רואים. התערוכה מתמקדת בשלושה מוקדי ראייה: מיקוד, צבע ומרחק. כל אחד ממוקדי הראיה מציג פרשנויות עיצוביות, חומריות וטכנולוגיות לאתגר-ראייה אחר. היה מעניין להיחשף לדרכים חדשות לראייה, קריאה והבנה של העולם והסביבה. כך למשל מוצגת עבודת הדפס מקורית מתוך פרויקט RGB של סטודיו קרנובסקי ממילאנו, המאתגרת את חוש הראייה בכך שהיא בוחנת אינטראקציות שונות בין צבעי בסיס באמצעות הדפסי ענק דיגיטליים רב-שכבתיים. עמדתי מהופנטת בעת שהתבוננתי במסכים המתחלפים.

19

צילום: נירה פרי

וזו רק עבודה אחת מיני רבות שמוצגות כאן ומראות עד כמה העין שלנו מצלמת בדרכים שונות גרויים שונים. הספרייה מזמנת ליצרנים מישראל ומחו"ל לעשות שיתופי פעילות בתחום חקר הראיה.

פרק העתיד

 תיקון המציאות– כחובבת טכנולוגיות זה החלק האהוב עלי כאן מוצגים סרטי קולנוע במציאות מדומה (VR). יש אפשרות  להתנסות באפליקציה אינטראקטיבית שפותחה במיוחד לתערוכה להתאמה אישית של משקפיים מתוך האוסף של קלוד סמואל.

כמו כן פועל: "מיחדוש"–בית מלאכה לתיקון ולחידוש משקפיים בשיתוף עם סטודיו REFORMA. המבקרים מוזמנים להתנסות בעיצוב משקפיים מקוריים, באמצעות פירוק והרכבה, הכלאה יצירתית וחיבורים יצירתיים. פעלות יצירתית מאתגרת שכדאי לחוות.

18

צילום: נירה פרי

אוצרת התערוכה: מיה דבש

 

מבט על

משקפיים

20/12/16 – 29/4/16

מוזיאון העיצוב חולון

רחוב פנחס איילון 8

שעות פתיחת המוזיאון:

ימים ב' וד': 10:00 – 16:00

יום ג': 10:00 – 18:00

ימים ה' ושבת: 10:00 – 18:00

יום ו': 10:00 – 14:00

יום א': סגור

ספריית החומרים ע"ש אהרון פיינר עדן:

ב': 10:00 – 16:00; ג' וה': 10:00 – 18:00

www.dmh.org.il

קופות המוזיאון: 073-2151500

וזה עוד לא הכול, התערוכה תלווה בפעילויות לכל המשפחה ובמפגשים סמויים לעין למבוגרים

  משקפיים לכל המשפחה

 

סופשבוע משפחתי במוזיאון

חווית עיצוב לכל המשפחה בכרטיס אחד הכולל סיור משפחות פעיל בתערוכה וסדנת עיצוב במחיר מיוחד: 120 ₪ ל-4 משתתפים. יחיד 40 ₪ (הורה/ילד)

סיור בלשי עיצוב בתערוכת "משקפיים" מסע מחקר וגילוי באוספי המשקפיים מכל התקופות, במהלכו מסיירים המשתתפים בתערוכה בהנחיית מדריכי המוזיאון. הפעילות כוללת משימות חוויתיות וחשיפת רמזים בגלריות בדרך מפתיעה.

סדנת עיצוב רואים שקוף במסגרת הסדנה יתנסו המשתתפים בעיצוב אישי של משקפיים, דרכם ניתן יהיה לראות ולהיראות שונים ומפתיעים. משתתפי הסדנה ייהנו מתהליך הרכבת המשקפיים באמצעות שבלונות ייחודיות, עדשות מחומרים שונים ואביזרים נוספים.

ימי שבת / 15:00-11:00 / להורים ולילדים בגילאי 11-7

תאריכי שבת משפחתית:

בחודש דצמבר – 24.12, 31.12

בחודש ינואר – 7.1., 14.1., 21.1, 28.1

בחודש פברואר – 4.2., 11.2, 18.2, 25.2

בחודש מרץ – 4.3, 11.3, 18.3, 25.3

בחודש אפריל – 1.4, 8.4., 15.4, 22.4, 29.4.

סמוי מן העין

ערב תרבות שיתקיים אחת לחודש, בימי שלישי במתחם המדיטק ומוזיאון העיצוב חולון, המציע לקהל חוויה ייחודית לערב אחד בנושא משקפיים וחוש הראייה. המפגש יכלול הרצאה, סיור מודרך בתערוכה וסרט.

3.1.17 – מפגש בנושא אספנות:

18:30 – סיור מודרך בהנחיית קלוד סמואל, בעל אוסף המשקפיים החשוב שחלק גדול ממנו מוצג בתערוכה מבט על

20:00 – הקרנת הסרט "ההצעה הטובה ביותר". במאי: ג'וזפה טורנטורה . ארצות הברית 2013

סיפור פשוט ונוגע ללב אודות אדם לא צעיר, תרבותי ומתבודד, שחוסר הרצון שלו לצור קשר עם אחרים מתחרה רק באובססיביות שלו למקצוע בו הוא עוסק – מומחה לאמנות ומנחה מכירות פומביות. כשהוא מתבקש לקחת על עצמו את הערכת המחיר והמכירה של העיזבון של אישה מסתורית, הוא מפתח תשוקה ואובססיה שישנו את עולמו.

7.2.17 – מפגש בנושא "המבט הקולנועי":

18:30 – סיור מודרך בתערוכה

19:30 – הרצאה מאת רחל אסתרקין , תסריטאית ומרצה לקולנוע

20:00 – הקרנת הסרט "יצרים". אנטוניוני . בריטניה 1966

אחד מסרטיו הגדולים של אנטוניוני, ולבטח המפורסם שבהם. סיפור על צלם הקולט במצלמתו אירוע רצח מסתורי מוביל לדיון פילוסופי מעמיק במהות הדימוי הוויזואלי בקולנוע ובצילום בכלל.

7.3.17 – מפגש בנושא "תעתועי ראייה":

18:30 – סיור מודרך בתערוכה

19:30 – הרצאה מאת אפרת ברק, מ"מ מנהלת ספריית החומרים.

20:15 – הקרנת הסרט "הפרפר ופעמון הצלילה". במאי: ג'וליאן שנאבל. צרפת 2007

סיפורו האמיתי של עורך מגזין האופנה Elle ז'אן דומיניק באובי אשר עבר ארוע מוחי שגרם לכך שכול גופו יהיה משותק מלבד עינו הימנית. הסרט זכה בפרס הבמאי הטוב ביותר בפסטיבל קאן והצלם יאנוש קמינסקי זכה בפרס על הישגיו בסרט זה.

4.4.17 – מפגש בנושא עיצוב זהות:

18:30 – סיור מודרך בתערוכה

19:30 – הרצאה מאת מיה דבש, מ"מ האוצרת הראשית של מוזיאון העיצוב חולון

20:15 – הקרנת הסרט "שמונה וחצי". במאי פדריקו פליני. ארצות הברית 1963.

סרט על במאי סרטים איטלקי, אשר מאבד כל השראה לקראת סרטו הקרב, וכבר מאוחר מידי לחזור אחורה. מלבד העובדה שהוא אינו יכול לעשות את הסרט, הפילגש שלו, אישתו, המפיק שלו ויתר חבריו, לוחצים עליו על דבר זה או אחר. ולכן הוא פורש אל תוך חלומותיו שמספקים לו מקלט מהלחץ העצום. ושם הוא מוצא השראה ליצירת סרטו החדש ולהתמודד עם העולם

מחיר לסדרה (ארבעה מפגשים) – 200 ₪

מחיר למפגש בודד – 75 ₪ *המחיר כולל כניסה לתערוכה

שיחי עיצוב

סדרת שיחות על עיצוב בהנחיית מעצבים ויוצרים ישראלים על ראייה ופרספקטיבה בשדה העיצוב, התרבות והחברה.

תאריכי שיחי עיצוב:

בחודש דצמבר – 24.12, 31.12

בחודש ינואר- 6.1 , 14.1

בחודש פברואר – 3.2, 18.2.

בחודש מרץ – 3.3. , 18.3.

בחודש אפריל – 7.4. , 22.4

ימי שישי או שבת (לא ברצף), בין השעות 13:00-12:00, באולם "הביצה" במדיטק חולון

ההשתתפות בשיחי העיצוב כלולה בכרטיס כניסה למוזיאון, על בסיס מקום פנוי.

בין המעצבים שינחו מפגשים: דב גנשרוא (24.12) איה בנטור ודנה בן שלום (31.12).

לסיכום

אמרתי שאני לא אוותר על משקפיים? אחרי שתחוו אני מניחה שגם אתם תצטרפו לאוהדים.

תצביעו עם הרגליים ותגיעו לתערוכה, אל תוותרו על חוויה  מפתיעה ומלמדת.

רשמו ביומנים אלה מהאירועים סביב התערוכה מעניינים אתכם ואת בני ביתכם וצאו לטיול בנבכי עולם  פחות מוכר, הנאה מובטחת.

שלכם ובשבילכם,

נירה פרי

בלוגרית בסלונה , מאמנת המתמחה באימון נשים

נירה פרי
נירה פרי ,מאמנת אישית ומאמנת קבוצות מתמחה בהעצמת נשים במעגלי החיים,בלוגרית ,לוכדת רגעים ,חולמת ציורים :) מחייכת לחיים