אז מה זה אומר אנדומטריוזיס?
אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית כרונית, פרוגרסיבית, דלקתית שתוקפת אחת מתוך 10 נשים (כ-10%-15% מהנשים) ומאובחנת באיחור של 12 שנה.
אנדומטריוזיס היא מחלה שבה תאים הדומים לתאי רירית הרחם – רקמת הרחם שאנחנו מכירות מהוסת, קיימים מחוץ לרחם בחלל האגן ולעיתים נדירות גם מחוצה לו.
המחלה תלוית אסטרוגן ומאופיינת באסטרוגן גבוה.
המחלה היא בעיקר של נשים בגיל הפוריות, אך ישנם מחקרים המוכיחים הימצאות של תאי אנדומטריאוזיס גם בעובריות ועוברים, משמע שישנן נשים שהתסמינים מתפרצים להן אף לפני קבלת הוסת הראשונה וכן לאחר תחילת גיל המעבר. כמו כן ישנם מקרים בהם נמצאו תאי אנדומטריוזיס אצל גברים עם אסטרוגן גבוה.
אנדומטריוזיס היא מחלה אינדיבידואלית ומתבאטת בצורה שונה עם תסמינים שונים אצל כל אחת.
אז מה למעשה קורה שם בפנים?
רקמת האנדומטוריום נפלטת מהגוף בימי הווסת לעומת זאת הרקמה הדמויה לאנדומטריום שנמצאת באזורים שונים מחוץ לרחם מתפקדת גם היא בצורה דומה, אך לדימום מרקמה זו אין יכולת יציאה מהגוף ונוצרים תהליכים דלקתיים סביב אותו אזור אשר יכולים לגרום להדבקויות בין הרקמה לבין האיברים הסמוכים ברחבי האגן וחלל הבטן. הדימומים בנוסף יכולים לגרום להיווצרות של ציסטות בחלל האגן.
ומה זה בדיוק עושה?
- התסמין העקרי הוא כאב, בראש ובראשונה כאב – כאב שהוא מעבר לכאבי מחזור רגילים, כאבים משתקים, כאבי מחזור שאינם בזמן הוסת או הביוץ
- דימום וסתי ארוך מהזמן מהקובל
- דימום וסתי כבד
- כאבים בקיום יחסי מין או לאחר קיום יחסי מין
- הפרעות במערכת העיכול
- כאבים במתן שתן
- עייפות כרונית
- בעיות פוריות, הסטטיסטיקה עומדת על 50%.
כל התסמינים תקפים לזמן הוסת אך לא רק
כמו כן ישנן נשים שהן א-סימפטומטיות לחלוטין.
אז איך מאבחנים?
דבר ראשון עוקבים אחרי התסמינים, במידה וישנם התסמינים שצויינו מעלה יש לפנות לרופא מומחה לאנדומטריוזיס לאבחון.
האבחון הסופי לצערנו מתבצע רק לאחר ניתוח ותשובה פתולוגית לממצאים הנשלחים מהניתוח. אך לרוב מומחה לאנדומטריוזיס יכול לאבחן גם ע"ב התסמינים ולהתחיל בטיפול התרופתי.
הרופא המומחה לרוב יודע לזהות בבדיקת אולטרסאונד גינקולוגי-וגינלי ובדיקה וגינלית האם ישנו חשד להימצאות אנדומטריוזיס וכן מהי דרגת המחלה ואיך ניתן לטפל. לעיתים המומחה רואה לנכון לשלוח לבדיקות דימות נוספות כמו CT, MRI אך לא תמיד הבדיקה משקפת את הממצאים שקיימים בפועל.
אז מהם בעצם הדרגות של אנדומטריוזיס?
ישנן 4 דרגות לאנדומטריוזיס המעידות על הימצאות הנגעים וההידבקויות בגוף.
הדרגות לא מדברות על חומרת התסמינים אלא רק על הממצאים הפיזיים ולכן אין קשר בין רמות הכאב לבין הדרגה שניתנה ע"י הרופא.
אז איך מטפלים?
כיום אין פתרון לאנדומטריוזיס.
הטיפול המקובל הוא טיפול הורמונלי – גלולות משולבות שלוקחים ברצף למנוע את קבלת הוסת, גלולות ע"ב פרוגסטרון בלבד, התקן תוך רחמי, תרופות ממשפחת ה-GNRH וחסמי הורמונים.
הטיפול ההורמונלי ניתן לדיכוי התסמינים וניסיון לעכב את התפתחות המחלה.
בנוסף ישנו הטיפול הניתוחי – ניתוח בשיטת הלפרוסקופיה ע"י מומחה לאנדומטריוזיס
טיפולי רפואה משלימה כמו דיקור, ארווגו, פיזיותרפיה לרצפת האגן, צמחי מרפא, פילאטיס, תוספי תזונה ותזונה אנטי דלקתית מותאמת לאנדומטריוזיס
מומלץ גם לשלב טיפול רגשי
ומה הלאה?
כמו שנכתב בהתחלה אנדומטריוזיס היא מחלה כרונית פרוגרסיבית – ללא טיפול המחלה מחמירה.
ולמה חשוב לי לכתוב את כל זה?
אנדומטריוזיס היא מחלה שקופה. מחלה שבה לא רואים עלינו החולות את ההשפעות שלה. שקופה כי אנחנו נראות נורמליות לחלוטין רק שמבפנים יש כאוס.
זמן האבחון הממוצע עומד על 12 שנה. זאת לא טעות, כתוב פה 12 שנה.
כחלק מהמאמצים הרבים שלנו כחולות להעלאת המודעות לטובת קיצור זמן האבחון, הכרה במחלה ע"י ביטוח לאומי וקופות החולים ובעיקר כדי לעזור לאותה אישה אחת שסובלת ולא יודעת למה. אותה אחת שמלמדים אותה ש"מחזור זה כואב" ו"מחזור זו לא מחלה" או "את חלשה". בדיוק בשבילה.

לכתיבת הפוסט נעזרתי באתרים הבאים:
https://www.endo-healing.com/ – האתר של ניצן ברנשטיין מהממת
https://www.clalit.co.il/he/your_health/womens/Pages/endometriosis.aspx – הסבר באתר של כללית שנכב ע"י ד"ר אלעד ברקוביץ, מומחה לאנדומטריוזיס
הפוסט נכתב בעזרתן של הגר מלניק, אביבית בינשטוק זהבי ועמית סרוסי אליהו