כשקיבלנו את משימת תפוחי האדמה, דבר ראשון סימסתי לאחת מאחיותיי לשאול מה לעשות. לכאורה מתכון עם תפוחי אדמה זה הדבר הכי פשוט שיש, אבל דווקא בגלל זה הראש היה מוצף והייתי צריכה כיוון (או כמו שאנשים קוראים לזה היום – דיוק). למזלי בורכתי בשתי אחיות שבין שאר יתרונותיהן, הן גם בשלניות מעולות, כך שתמיד יש למי לפנות.
אחותי המליצה לי על 2 מתכונים שפיתחה במהלך השנים ואני לגמרי הולכת לאמץ אותם, אבל תוך כדי ההתכתבות איתה נזכרתי במשהו שהייתי עושה פעם לאירועים משפחתיים גדולים ולא עשיתי כבר המון שנים, למרות שהוא כולל את כל מה שאני אוהבת – מעט מרכיבים, מעט עבודה, מראה מצוין וטעם נפלא.
מאפה בצק עלים ממולא בפירה תפו"א
הדבר הכי חשוב במאפה הזה הוא בצק עלים איכותי. היום אפשר למצוא בקלות בצק עלים על בסיס חמאה שהוא הרבה הרבה יותר טעים (ואני מקווה שאולי גם טיפה יותר בריא, נגיד) מבצק עלים על בסיס מרגרינה. ברגע שקניתם בצק עלים איכותי כבר סגרתם 80% מהתוצאה.
מרכיבים –
חבילת בצק עלים על בסיס חמאה
5 תפוחי אדמה (מתאימים לבישול)
1 קוביה שום קפוא
1 בצל קצוץ ומטוגן (אפשר טרי, אני השתמשתי הפעם בקוביית בצל מטוגן של דורות)
מלח, פלפל
ביצה
שומשום
הכנה –
מקלפים את תפוחי האדמה, חותכים לפרוסות עבות ומבשלים עד ריכוך (לא לבשל יותר מדי, שלא יהיו סמרטוטיים).
מניחים את תפוחי האדמה המבושלים במסננת לכרבע שעה (אנחנו לא רוצים אותם מלאים בנוזלים, הפירה שנעשה צריך לצאת די יבש כדי שלא ירטיב את הבצק)
מועכים את תפוחי האדמה היטב ומוסיפים את קוביית השום וקוביית הבצל המטוגן (מופשרות), מלח ופלפל בנדיבות. מערבבים היטב.
פורשים את בצק העלים (שהופשר במלואו במקרר) על משטח עבודה ומרדדים מעט לרוחב (אני השתמשתי בערך ב-3/4 חבילה על מנת שהמאפה לא ייצא ארוך מדי, ככל שהוא יותר ארוך הסיכוי שיישבר בהמשך התהליך גדל, ובנוסף, החלק הפנימי לרוב מעט קרוע בגלל שהוא מגולגל קטן. אבל! הכנתי לכן בונוס עם השאריות – בסוף הפוסט)
מניחים במרכז הבצק את תערובת תפוחי האדמה (לאחר שהצטננה היטב)
בעזרת סכין חותכים את שולי הבצק בצורה אלכסונית לרצועות ברוחב של כ-4-5 ס"מ
מתחילים לקפל את רצועות הבצק זו מעל זו ומשתדלים לא להשאיר חלקים לא מכוסים (כפי שתראו בהמשך, אני לא השתדלתי מספיק)
מכניסים את שולי הבצק שנותרו מתחת למאפה וסוגרים את הקצוות בקיפול וצביטה של הבצק
מעבירים בזהירות לתבנית אפיה גדולה מרופדת בנייר אפיה
מושחים את המאפה בביצה מהולה במעט מים ומפזרים שומשום בנדיבות
מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות (טורבו) ואופים כחצי שעה. מתי מוכן? תזהו לפי הצבע והריח
(החפזון מן השטן – לכן המאפה היפה נסדק לי כשהעברתי אותו לקרש החיתוך)
והבונוס –
זוכרים שנשאר קצת בצק?
חתכו אותו ל-4 רצועות
על 2 מהן פזרו תערובת של סוכר וקינמון
מעל כל רצועה עם סוכר וקינמון הניחו רצועה ריקה. שטחו מעט באמצעות מערוך, משחו מעט ביצה (אותה אחת שהשתמשתם למאפה) וחתכו לריבועים
הכניסו לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כ-20 דקות
זהירות, ממכר
בתאבון