שלום יקרה,
קורה שאת לא זוכרת איפה החנית את המכונית, איפה הנחת את המפתחות או איך קוראים לשכנה? זה לא אומר שהאלצהיימר בדרך. בדרך כלל הסיבות לבעיות זיכרון הן טבעיות ואורח חיים נכון יכול לעשות פלאות.
חלק מהסיבות להידרדרות בתפקוד המוח נעוצות באורח החיים שלנו, שמוביל לתהליך של סתימת העורקים במידה זו או אחרת. סוכרת, יתר לחץ דם, רמת שומנים גבוהה בדם, עישון והשמנת יתר – כל אלה מאיצים את תהליך היצרות העורקים, שמוביל לפגיעה בתפקודי המוח. שינוי אורח החיים יביא לשיפור מהיר הן במצב הזיכרון והן במצב הכללי.
אני תמיד ממליצה להקדים רפואה למכה ולשנות אורח חיים לפני שהבעיות קורות , אבל גם אם המצב של בעיות הזיכרון כבר התרחש, אני ממליצה על אבחון אירידולוגי כדי להבין את מקור הבעיה ולתאם טיפול הבנוי באופן אישי למטופל בהתאם לחומרת הבעיה, לגיל המטופל/ת ולמצב הנפשי. הטיפול הוא טבעי לחלוטין וכולל תזונה, צמחי מרפא ותוספי מזון.
דבר ראשון יש לשנות את אורח החיים לבריא עם תזונה מאוזנת, הקפדה על השינה (חשוב ללכת לישון לפני חצות). אני ממליצה גם להמעיט למינימום את האלכוהול, להימנע מעישון ולעסוק בפעילות גופנית אירובית.
למה זה קורה – מהקל אל הכבד
- דבר ראשון אורח חיים – אכילה של מזון מתועש, בשרים, סוכרים פשוטים, חוסר בפעילות גופנית ועישון כל אלה פוגעים במערכת בעצבים שלנו ופוגעים בזכרון.
- דיכאון, חרדה ומתח – מצבים הקשורים לרמות נמוכות של סרטונין ונוראפינפרין – משפיעים גם על הזיכרון.
- הפרעות שינה – היום ברור שהשינה נחוצה לעיבוד חוויות ומי שסובל מחסר שעות שינה התוצאה תהיה פגיעה בזיכרון. (אחד מכל עשרה אנשים סובל מהפרעות שינה). דבר ידוע הוא שתרופות מרשם לנדודי שינה כמו אמביין, סונטה, לונסטה, כפוגעות בזיכרון.
- תת פעילות של בלוטת התריס – גורמת להאטת פעילות הגוף והמוח מה שמשפיעה על הזיכרון.
- מחסור ויטמין B12 – ויטמין B12 מסייע ליצור כדוריות דם אדומות ומונע אנמיה בנוסף מתפקד כשכבת הגנה למעטפת המיאלין שעוטפת את העצבים ומבודדת אותם, מחסור ב-B12 הופך את שכבת המיאלין לדקה ונוצרים בה נזקים שגורמים להאטה של מערכת העצבים שמשפיעים גם על הזיכרון. במיוחד אם את טבעונית או צמחונית הקפידי על בדיקות דם שיגרתיות.
- טרשת עורקי המוח יכולה להיגרם מתסמונת המטבולית כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, כולסטרול מחומצן גבוה- שסותמים את כלי הדם. כדאי לטפל, ואם אפשר אז בדרכים טבעיות
- גיל המעבר- כיום יש הוכחה מדעית שכשיש ירידה ברמות האסטרוגן בגיל המעבר יש ירידה בזיכרון. לאסטרוגן יש השפעה מגנה על מערכת העצבים ולכן במנפאוזה הרבה נשים חוות ירידה בזכרון.
- זהירות! תרופות ללא מרשם – גם תרופות הנמכרות ללא מרשם עלולות לפגום בזכרון. לדוגמה- אדוויל ותרופות הפרצטמול (אקמול, דקסמול) הפופולריים נגד כאב, פמוטידין נגד צרבת, ראניטידין (זנטק, זרידקס): מפחית חומציות בקיבה, טג מנט לסובלים מאולקוס, דראמאמין נגד בחילות…
- תרופות ומצבים רפואיים יותר רציניים – לדוגמה כימותרפיה, תרופות נגד אסטמה, הרדמה לפני ניתוח, (או הניתוח עצמו) – משפיעים על הזיכרון. תרופות נוספות הפוגעות בזיכרון הן תרופות נגד אפילפסיה, נגד פרקינסון, נוגדי כאב, נפרוקסן (Naproxen) תרופה נוגדת דלקת. תרופות ללחץ דם גבוה, אינסולין, גם טיפול ממושך בסטרואידים החל בדלקת פרקים ועד אסטמה עלול לפגום בתאי המוח ובזיכרון. סטטינים- תרופה להורדת כולסטרול משפיעה רע מאוד על הזיכרון. ברוב המקרים אפשר להילחם בכולסטרול בדרכים טבעיות. שימו לב: תרופה ששמה מתחיל ב"אנטי" כמו אנטיהיסטמין, אנטי דפרסיה, אנטיביוטיקה, אנטי עוויתי, ותרופות להורדת לחץ דם. לתרופות אילו תהיה השפעה על רמת האציטילכולין – כדאי לבדוק עם איש מקצוע (לא רק עם המוכר בבית הטבע !) אם יש תרופות שאפשר להפסיק לקחת או ניתן לטפל באמצעות טיפול טבעי.
- אלכוהול – לאלכוהול יש השפעה רעילה על החומרים הכימיים שמעבירים מידע למוח, לטווח ארוך שתייה כבדה גורמת לקושי לזכור דברים חדשים. צריכה מתונה של אלכוהול לא פוגעת בזכרון.
- הפרעות קשב – שיעור הישראלים שלוקים בהפרעות קשב וריכוז (ADHD) מגיע ל־9%, ורובם לא מאובחנים. הפרעות קשב וריכוז עשויות להתבטא גם בבעיות זיכרון קלות עד חמורות. ניתן לטפל בהפרעת קשב וריכוז קלה עד בנונית באמצעות תזונה וצמחי המרפא.
שינוי אורח החיים עוזר לא רק לזיכרון
מתחילים לעסוק בפעילות גופנית – פעילות גופנית ארובית טובה לזרימת דם בגוף.
אוכלים חומצות שומניות מסוג אומגה 3 בעיקר בדגי ים כמו סלומון, הרינג, טונה ,ופורל חומצות שומן שחשובות לתפקוד המוח.
פירות, ירקות משמשים כנוגדי חמצון.
דגנים מלאים וקטניות המכילים ויטמיני B חיוניים לשמירה על מערכת העצבים.
חשוב
- לצרוך חומצות שומן חד בלתי רוויות הנמצאות בשמן זית כתית ובשקדים.
- לשתות 8-10 כוסות מים חיוניים לתפקוד תאי הגוף.
- מומלץ לאמן את הזיכרון באמצעות לימוד דברים חדשים, מילוי תשבצים, קריאת ספרים, משחקים ואירועים חברתיים.
כדאי להיעזר גם בתוספים
המוח בנוי ברובו מרקמת שומן, שחלק גדול מהם מסוג אומגה-3, כך שתוספת של חומצות שומן מסוג זה מדרבנות ומזינות את המוח.
כורכום ידוע כאנטי דלקתי ובשיפור התפקוד הקוגניטיבי אצל הבריאים ובמניעת הדרדרות בשלבים הראשונים של דמנציה ואלצהיימר.
גינְקוֹ בִּילוֹבָּה- נמצא במחקרים נמצא כמעלה את קצב חילוף החומרים במוח ומביא להטמעה ולניצול מוגברים של גלוקוז בתאי המוח. יש לו השפעה חיובית על קצב החשיבה.
הימנעי מתזונה מזיקה
מזון מעובד, חמאה, בשר בקר ועוף, שמנים מזוקקים פוגעים בפעילות של חומצות שומן אומגה 3.
כדאי להימנע מפחמימות פשוטות כגון לחם לבן, עוגיות, סוכר, עוגות, חטיפים שגורמים לעליה וירידה ברמות הסוכר בדם וגורמת לחוסר איזון עצבי.
משקאות אלכוהוליים – יש לצרוך אלכוהול במידה – עד שתי כוסות אלכוהול בשבוע.
זכרי כי המלצות אלו הן כלליות. אני ממליצה לעבור אבחון אירידולוגי לפחות פעם בחיים, כדי לדעת את הצרכים התזונתיים והבריאותיים המדויקים שלך.
שלך באהבה,
רומי חוכמה – אירידולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא
רומי חוכמה | אירידולוגיה | נטורופתיה | רפואה משלימה