לקט "גודי'ז" לשבועות

ארבע עוגות גבינה מדהימות, בויוס, מאפינס, קאפקייקס ועוד מתכונים להנאה חלבית מתוקה

כל שוחר בריאות מתחיל יודע שחלב אינו הולם את מערכת העיכול. אבל יש בריאות ויש חזירות וקשה לעמוד בפני פיתויים, במיוחד כשזה מגיע לעוגות גבינה. הבעיה היא שבשבועות כולם מסתובבים סביבי עם עוגות גבינה ושאר מעדנים ממכרים. לכן שאלתי את עצמי מה זה הקטע הזה של דברי חלב בשבועות, והתברר לי שבזמן  "מתן תורה" שחל כידוע בתאריך של שבועות, ההם שם קיבלו את חוקי הכשרות הבשרית, אז בינתיים עד שהתאקלמו הם אכלו דברי חלב, משהו בסגנון של "אם אין בשר תאכלו גבינות… "

האמת שזה ממש נחמד שלשם שינוי לא חוגגים כאן הינצלות פלאית ממוות בטוח, אלא פשוט מתמסרים להנאה  חלבית מתוקה, אז הנה גם אני תורמת את חלקי למצוות החג – בליקוט  מתכוני שבועות מקצועיים וטעימים, ויאללה, אחרינו המבול

הקונדיטור מיקי שמו "שמו קונדיטוריה" מחבר הספר "מיקי שמו – המיטב" בהוצאת "על השולחן" תרם לנו כמה מתכוני שבועות כמו בויוס או בשם החיבה שלהם בלדינו "בואיקוס", שאפשר לשמור את הבצק שלהם במקפיא ולחמם כמה דקות לפני ההגשה. וגם עוגת גבינה ושוקולד חם שוויצרית, עוגת גבינה אפויה עם פירות, גבינת פירורים ותות שדה. יש גם מתכונים בריאים של יעל בירמן, דיאטנית קלינית מוסמכת ומנהלת תחום התזונה ב- ISIS המרכז לאיזון גופני, נפשי ותזונתי: מאפינס טונה, מטבל גבינה ועוגת גבינה אפויה בריאים.  וגם קאפקייק לשבועות בסגנון אנגלי שקיבלנו מבוטיק הקאפקייקס החדש בבן יהודה- I Love Cupcakes.

בויוס

חומרים:

(בין 100-90 חטיפי בויוס)

  • 200 גרם חמאה רכה
  • 100 גרם גבינה צהובה מגוררת (אמנטל, גרוייר וכו’)
  • 100 גרם גבינת קשקבל מגוררת
  • 150 גרם גבינה כחושה לאפייה (כנען או טוב-טעם) מפוררת
  • 2 ביצים
  • 1 כפית מלח
  • 250 גרם (13/4 כוסות) קמח
  • 10 גרם (1 שקית) אבקת אפייה

לציפוי: 1 ביצה טרופה שומשום ו/או קצח

אופן ההכנה:

מערבלים חמאה, גבינות, ביצים ומלח במיקסר עם וו גיטרה לתערובת אחידה.

מוסיפים קמח ואבקת אפייה, ומערבלים כדקה עד לקבלת בצק חלק ומעט דביק.

עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה לפחות.

מחממים תנור ל-190 מעלות.

מרדדים את הבצק על נייר אפייה עד לקבלת עלה בעובי ½ ס"מ.

מברישים בביצה ומפזרים מעל שומשום ו/או קצח.

חותכים לקוביות בגודל 3 ס"מ בעזרת גלגלת פיצה, ומסדרים בתבניות מרופדות בנייר אפייה במרווחים של 1 ס"מ (קחו בחשבון שהבויוס מתנפחים מעט באפייה).

אופים במשך כ-20 דקות עד להזהבה.

מגישים מיד לשולחן, או מצננים היטב ושומרים בכלי אטום במקפיא עד לחודש ימים.

לפני ההגשה מומלץ לחמם את הבויוס מספר דקות בתנור, שחומם מראש ל-170 מעלות.

ואפשר לגוון:

הבויוס הן פתרון נהדר לניצול "זנבות" גבינה שנותרו במקרר. אפשר לגוון את הרכב הגבינות הקשות לפי המצאי בבית.

מוסיפים לבצק כ-1/3 כוס זיתים מגולענים קצוצים דק או עגבניות מיובשות קצוצות דק.

ניתן לפזר על הבויוס זעתר, אורגנו, מיורן, תימין או כל תבלין או עשב שאוהבים.

טיפ: לקבלת קוביות יפות ומדויקות מומלץ להכניס את הבויוס (אחרי ההברשה בביצה ופיזור הציפוי) למקפיא למשך 10 דקות ורק אז לחתוך.

עוגת גבינה אפויה עם אפרסקים /נקטרינות וקראמבלס

(קוטר 26)

חומרים:

  • 1 ק"ג גבינה 9%
  • ½  ליטר חלב
  • 1 כוס סוכר
  • גרידת לימון
  • ונלין
  • 2 כפות קמח
  • 50 גר' חמאה מומסת
  • 4 חלמונים
  • 2 נקטרינות קלופות וחתוכות לקוביות קטנות
  • 4 חלבונים
  • ¾ כוס סוכר

חומרים לקראמבלס:

  • 30 גר' חמאה
  • 30 גר' סוכר
  • 45 גר' קמח.  מערבבים לתערובת פירורית

אופן ההכנה:

מרדדים בצק פריך בקוטר תבנית האפייה ואופים ב- º170 כ- 10 דקות.

מערבבים את כל החומרים למעט החלבון והסוכר.

מקציפים את החלבון והסוכר ומקפלים לתערובת הגבינה .

מוזגים על גבי הבצק הפריך בתבנית 26 ואופים ב-º160 כחצי שעה.

מערבבים את כל החומרים לקראמבלס (חמאה, סוכר וקמח) עד לקבלת תערובת פירורית.

מוציאים ומשחררים על סכין חלקה ומניחים את הקראמבלס מעל ואופים עוד 45 דקות.

עוגת גבינה ושוקולד חם שוויצרית

מתכון לתבנית בקוטר 26 ס"מ

חומרים לעוגת ספוג:

  • 6 ביצים מופרדות
  • 11/4 כוסות סוכר
  • 2 יח' סוכר וניל
  • גרירת לימון מ-1 פרי + 3 כפות מיץ
  • 3 כפות מים
  • 3 כפות שמן
  • 2 כוסות קמח
  • 1 שקית אבקת אפייה

חומרים לגנאש שוקולד:

  • 1 מיכל שמנת מתוקה – 250 מ"ל
  • 150 גר' שוקולד מריר

חומרים לתערובת הגבינה

  • 500 גר' גבינה 9%
  • 100 גר' סוכר
  • 120 גר' אינסטנט פודינג וניל לבן
  • 220 גר' חלב
  • 500 גר' שמנת מתוקה

אופן ההכנה:

הכנת עוגת הספוג: מפרידים את הביצים, מקציפים את כל החומרים למעט חלבונים וסוכר ומעבירים לקערה אחרת. מקציפים את החלבונים והסוכר ומקפלים לשאר התערובת. מכניסים לתבנית אפיה ואופים ב-170C עד שהקיסם יוצא יבש.

הכנת גנאש שוקולד: מרתיחים את השמנת המתוקה ויוצקים אותה לשוקולד המריר.  מערבבים עד להמסה מוחלטת של השוקולד וקבלת גוון אחיד.  נותנים להתקרר בטמפ' החדר.

הכנת תערובת הגבינה: מקציפים את השמנת המתוקה 80%, עד אשר רואים שובלים ראשונים של המקצפה בשמנת המתוקה – הקצפה רכה. מערבבים בקערה נפרדת את הגבינה, סוכר, אינסטנט הווניל והחלב בעזרת מטרפה ידנית עד קבלת מירקם חלק ואחיד. את תערובת הגינה מוסיפים תוך כדי קיפול, בעזרת מרית, לשמנת המתוקה המוקצפת הקצפה רכה – עד לקבלת מירקם הומוגני.

הרכבת העוגה: פורסים את עוגת הספוג ל- 4-5 שכבות. מניחים שכבה של עוגת הספוג בתחתית התבנית העגולה ויוצקים מעל מתערובת הגבינה עד למחצית גובה התבנית. מניחים מעל שכבה נוספת של עוגת ספוג ויוצקים מעל מתערובת ה"גנאש שוקולד", שכבה דקה שתכסה את כל הספוג. מעל לשוקולד יוצקים שוב מתערובת הגבינה וממלאים עד שיא גובה התבנית. מניחים במקרר למשך 24 שעות, להתייצבות.

אופן ההגשה: פורסים מהעוגה ומניחים פרוסה בצלחת הגשה, עליה יוצקים מעט מהגנאש שוקולד שאותו מחממים קלות במיקרוגל ומגישים.

גבינת פירורים ותות שדה

מומלץ לאפות בתבנית 26

חומרים לבצק:

  • 100 גר' סוכר
  • 150 גר' חמאה
  • 1 ביצה
  • ½ שקית אבקת אפיה
  • 1 סוכר וניל
  • ½ 2 כוסות קמח

חומרים לעוגת הגבינה:

  • ½ ק"ג גבינה 9%
  • 2 מיכלי שמנת מתוקה
  • 1כוס סוכר
  • 1 כוס אינסטנט וניל לבן
  • 1 פקק תמצית וניל

הוראות הכנה:

הכנת הבצק: מערבבים את כל החומרים עד לקבלת בצק פריך. מכניסים למקרר למשך חצי שעה, מרדדים בעובי 1 ס"מ ואופים ב-º170 מעלות כ-15 דקות. את יתרת הבצק אופים בנפרד, ועם גמר האפייה מכניסים למעבד המזון ליצירת פירורים.

הכנת עוגת הגבינה: מערבבים את הגבינה והסוכר. מקציפים בהקצפה רכה את השמנת והאינסטנט ועוד פקק תמצית וניל. מקפלים את השמנת לתוך הגבינה. מוזגים מחצית מהכמות על גבי הבצק הפריך. מפזרים 10 תותים פרוסים בגודל בינוני. ממלאים ביתרת הגבינה את התבנית – עד מגיעים לגובה המירבי. מכניסים למקרר למשך הלילה.

הגשה: לאחר הקירור מקשטים את העוגה עם תותים טריים ומפזרים את פירורי הבצק מעל.

מאפינס טונה

חומרים:

  • 2 קופסאות טונה במים
  • 350 גרם קמח תופח
  • 3 ביצים
  • 1 כף חרדל
  • 1 כוס חלב או 1/2 כוס שמנת קלה ( 10% שומן) מהולה בחצי כוס חלב.
  • 1/3 כוס שמן
  • מלח , פלפל שחור
  • חופן עשבי תיבול קצוצים  – טימין , בזיליקום, שמיר, פטרוזיליה
  • 200 גרם גבינה בולגרית במליחות עדינה  5%  שומן , בקוביות.

אופן ההכנה:

לשמן תבנית שקעים , אפשר בספריי, ולחמם תנור לחום בינוני – 180 מעלות.

לערבב את כל החומרים בקערה.

לצקת את הבלילה לתבנית שקעים עד ל- ¾ מגובהם.

לאפות כ -40 דקות.

מטבל גבינה

מערבבים בקערית:

  • 1 גביע גבינה לבנה 5%
  • 2 כפות יוגורט 3%  (מומלץ לגוון את הטעם עם  יוגורט מחלב עיזים, כבשים או באפלו)

תוספות שונות למספר מטבלים:

  • שום כתוש + שמיר או עירית או ירק טרי.
  • פפריקה + מלח + פלפל שחור
  • כף אבקת מרק בטעם בצל , אפשר שקית מרק 10
  • כף מחית זיתים +מיץ לימון + שום כתוש
  • 3 עגבניות מיובשות קצוצות + מלח + פלפל שחור
  • כף חרדל + מיץ לימון
  • אבוקדו מעוך + מיץ לימון +שום כתוש / עירית / בצל יבש קצוץ

מגישים עם צלחת ירקות פרוסים, מכל הצבעים: פלפלים צבעונים, מלפפון, עגבניות שרי, גזרים, צנוניות, קולורבי, פיטריות או ירקות חלוטים כמו פרחי ברוקולי או אצבעות קישואים.

עוגת גבינה אפויה

חומרים לעוגה

  • 750 גר' גבינה לבנה 5% (מומלץ להשתמש בגבינה לבנה לאפיה)
  • 3 ביצים
  • 1/2 כוס סוכר
  • 1 כף תמצית וניל
  • 1 כף גרידת לימון
  • 3 כפות פודינג וניל

חומרים לציפוי

  • 2 גביעי שמנת חמוצה קלה 9%
  • שקית סוכר וניל

אופן ההכנה

מחממים תנור לחום בינוני 170 מעלות .

משמנים תבנית עגולה, בתרסיס שמן .

מקציפים את הביצים עם 1/2 כוס סוכר עד שהתערובת תפוחה ושילשה את נפחה.

בקערה נוספת מערבבים את הגבינה , פודינג וניל, גרידת לימון ותמצית הווניל.

מאחדים בתנועות קיפול את התערובות ואופים כ- 10 דקות. לאחר מכן מורידים את הטמפרטורה ל- 160 מעלות וממשיכים לאפות כ-45 דקות נוספות*.

מכבים את התנור ומשאירים את העוגה לשעה נוספת בתנור סגור.

לציפוי: לערבב שני גביעי שמנת חמוצה קלה – 9% שומן עם שקית סוכר וניל ולמרוח על העוגה כשהיא עדיין חמה.

*מומלץ להניח את התבנית בתבנית גדולה יותר ובה מים על מנת להשיג אפייה איטית של העוגה.

קאפקייקס

מצרכים:

  • 120 גרם קמח
  • 140 גרם סוכר
  • 1/2 כפית אבקת אפיה
  • קורט מלח
  • 40 גרם חמאה לא ממולחת בטמפ' החדר
  • 120 מ"ל חלב מלא
  • 1 ביצה בינונית
  • 1/4 כפית תמצית וניל

אופן ההכנה:

לסדר בתבנית עם חורים לקאפקייק ולשים בפנים את המנג'טים.

לשים קמח, סוכר, אבקת אפיה, מלח וחמאה בתוך מיקסר ולערבב עד קבלת מרקם אחיד. במקביל לשפוך באיטיות 1/2מכמות החלב.

בקערה נפרדת, יש לערבב את הביצה, שארית החלב ותמצית הוניל ואז להוסיף לבלילה הראשית עד שהמרקם חלק.

יש לשפוך את הבלילה לתבנית ולהכניס לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, למשך 20-25 ד'.

אחרי התקררות הקאפקייקס ניתן להוסיף את הציפוי.

ציפוי:

עבור 12 קאפקייקס

  • 300 גרם סוכר
  • 50 גרם חמאה ללא מלח
  • 125 גרם גבינת שמנת (נפוליאון)

הכנה:

במיקסר לערבב את הסוכר והחמאה לקבלת מרקם אחיד.

להוסיף גבינת שמנת ולהמשיך לערבב עד קבלת מרקם אוורירי  למשך 5 דקות.

את התערובת יש להכניס לשקית זילוף ולהזליף בתנועות מעגליות.

לבלוג של רעיה הנרי