לצרוך או לא לצרוך שמן קוקוס?

שמן קוקוס, הוא מצוין רק תקפידו לא להשתולל איתו, לא יותר מ-35 אחוזים מצריכת הקלוריות היומית. ומשרד הבריאות ממליץ על הפחתה במוצרים מהחי- סוף סוף יש אמת בפירסום.

בימים האחרונות הרשת גועשת סביב השמן קוקוס, נדרשתי לעמוד לדגל ולעשות קצת סדר בעניין.

חוץ מלימודיי ביוכימיה של השומנים באוניברסיטה, עשיתי הכשרה נוספת בסדנא של ד״ר עדיאל תל אורן

תוכלו לקרוא בהרחבה על שמנים ושומנים.

אז בואו נדבר בקצרה על היתרונות של שמן קוקוס.

שמן קוקוס

היציבות הכימית

שמן קוקוס הוא שומן צמחי רווי, כלומר הוא מוצק בטמפ' החדר ויציב מבחינה כימית: אין בו קשרים כפולים דבר שגורם לו

פחות להתחמצן משמנים אחרים דוגמת שמן פשתן שאינו יציב מתחמצן מהיר ורגיש לאור.

 שומן רווי כן. אבל מסוג אחר
באופן ביוכימי לשמן קוקוס יש שרשראות קצרות ובינוניות של חומצות שומן ולא שרשראות ארוכות של חומצות שומן כמו בשומן רב בלתי-רוויות ולשומנים רווים ממזונות מהחי. דבר זה משפיע על חילוף חומרים  של בלוטת-התריס, וגורם לשריפת שומנים טובה יותר.

רמת העיכול טובה יותר

שרשראות קצרות ובינוניות של חומצות שומן כמו בשמן קוקוס קלים  לעיכול ומספקים אנרגיה זמינה.

ערך קלורי מופחת

במקום 9 קלוריות לגרם של שמן זית שהוא השמן הנבחר, לשמן קוקוס יש כ 7  קלוריות לגרם. אחת הסיבות לכך ששמן קוקוס גורם פחות לעלייה בשומן ובמשקל.

Olive trees garden, mediterranean olive field ready for harvest.

 נוגד חמצון

שמן קוקוס מפחית את הנזק מרדיקלים חופשיים, מבטל את ההשפעות השליליות של חומצות שומניות רב-בלתי-רוויות לא יציבות. משפר את מערכת החיסון.

אנטי בקטריאלי

שמן הקוקוס הוא טרופי אשר פיתח תכונות אנטי-בקטריאליות שמאפשרות להם לשרוד ומשתמשים בהן כתכשירים נגד חיידקים, פטריות ונגיפים.

שימו לב למשפט החשוב מתוך נייר העמדה של ארגון הלב האמריקאי (AHA) אשר פרסם אזהרה מפני שמן הקוקוס, שלדבריהם "מסוכן לבריאות הלב כמו שומן מבשר בקר וחמאה".

ד"ר פרנק סאקס, מי שהוביל את גיבוש ההמלצה הנוכחית של ה-AHA, הדגיש כי "רצינו להבהיר אחת ולתמיד שמחקרים מבוססים מראים באופן גורף כי צמצום השומן הרווי בתפריט היומי ימנע מחלות לב וכלי דם". כדי לוודא שלא צורכים יותר מדי חומצות שומן רוויות, מומלץ לוודא שהן לא מהוות יותר מ-35 אחוזים מצריכת הקלוריות היומית. 

אז ניתן לצרוך שמן קוקוס באופן מאוזן יחד עם שמנים צמחים נוספים כשמן זית, אבוקדו, דגים, אגוזים וזרעים.

וסוף סוף משרד הבריאות שמע את זעקתי, והמליץ להוריד ממוצרים מהחי.

לא צריך לאכול כל יום בשר/עוף/ביצים, צריך לבוא לשמוע את ההרצאה שלי אנטומיה של אושר.

רוצים לקרוא עוד כתבתי על כך ספר שלם "הבמ"א שלך- בריאות מותאמת אישית"?

ליחצו כאן.

ד״ר ליאת אדרי phd ייעוץ מדעי בליווי מחלות כרוניות www.drliatedry.com

image-4

 

 

ד״ר ליאת אדרי
אני מדענית מומחית בבילוגיה רפואית. בעלת תואר שלישי בנוירוביוכימיה, פוסטדקטורט בביולוגיה תאית והתפתחותית בבית ספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב. פוסטדוקטורט נוסף ממדעי המוח במכון וייצמן ובקיצור דוקטור לביולוגיה רפואית. אני מרצה על בריאות ממגוון היבטים מדעיים, לשם פיתוח מודעות להתנהלות בריאה המשלבת תזונה, מדעי המוח, מדעי הרפואה, מדעי ההתנהגות ובודהיזם. מנהלת מחקרים קלינים ברפואה משלימה ועושה דיקור סיני כשצריך. לצד הידע הרב והמגוון, יש לי יכולת ונסיון רב בהנגשת שפה מדעית גבוהה בקיצור מדעי החיים הבריאים.