עוגת פרג ולפתן תפוחים מבית סבתא – השחזור המלא

לכבוד יום ההולדת של אבא הגיתי רעיון מופלא: ארוחת שבת מבית סבתא.
בגזרת הקינוחים עליה הופקדתי – לפתן התפוחים, שאין שבת בלעדיו, ועוגת הפרג המהוללת של סבתא שעליה היתה גאוותה ואבא אוהב אותה במיוחד.

יום הולדת לאבא.
לא עגול, לא חגיגי במיוחד ולא משמעותי באופן יוצא דופן, ובכל זאת, יום הולדת.
אחותי מתקשרת ואנחנו מתלבטות בנושא מתנה או דרך אחרת לציין את הארוע. דומה שמיצינו כבר הכל, כשלפתע עולה בדעתי רעיון לערב מופלא: שחזור ארוחת שבת מבית סבתא.

סבתא היתה בשלנית בחסד ואופה מופלאה. מדי שבוע בשבוע היתה מארחת את כל בני המשפחה לארוחת שבת, וכולנו נושאים אתנו עד היום את הטעמים והריחות המופלאים שלה.

סבתא היתה ועודנה מקור השראה עבורי. רבים סבורים שאת כשרון הבישול והאפיה, כמו גם הדייקנות והסבלנות ירשתי ממנה, ואני יכולה רק להודות לה על המטען הגנטי המופלא הזה.

הרעיון לארוחה הנוסטלגית מתקבל בהתלהבות על ידי כל בנות המשפחה. אנחנו מחלקות תפקידים ואני מופקדת, כמובן, על גזרת הקינוחים. אחרי מחשבה וחקירה החלטתי להכין את לפתן התפוחים, שאין שבת בלעדיו, ואת עוגת הפרג המהוללת של סבתא שעליה היתה גאוותה ואבא אוהב אותה במיוחד.

הארוחה היתה חגיגית וסנטימנטלית כצפוי. בעקבותיה נפתחה תיבת הזכרונות כולה, ואנחנו מצאנו את עצמנו יושבים עוד רגעים ארוכים אחרי סיומה ומתמוגגים על הזכרונות מבית סבתא.

והנה המתכונים:

עוגת פרג בציפוי שוקולד – המתכון המקורי של סבתא

עוגת פרג

החומרים:

100 גר' פרג טחון

1 כוס חלב (סבתא היתה מכינה עם 1 כוס מים)

200 גר' חמאה (סבתא הקפידה להשתמש בגולדבנד)

1.25 (250 גר') כוסות סוכר

1.25 (175 גר') קמח

1 כפית גדושה (1/2 שקית במתכון המקורי) אבקת אפיה.

3 חלמונים

1 כף קוניאק

3 חלבונים

לציפוי:

2 כפות ריבת משמש טובה

100 גר' שוקולד מריר

100 גר' (קצת פחות מחצי כוס) שמנת מתוקה

אגוזי מלך לעיטור.

ואיך מכינים?

מרתיחים פרג עם חלב ומבשלים מעט עד שמתחיל להסמיך. מכבים את האש.

חותכים את החמאה לקוביות ומכניסים לתוך תערובת הפרג החמה, מערבבים מדי פעם עד שהחמאה נמסה לחלוטין.

מוסיפים לתערובת את החלמונים, 1 כוס סוכר וקוניאק ומערבבים היטב לתערובת אחידה.

מנפים יחד קמח + אבקת אפיה. מוסיפים לתערובת ומערבבים רק עד שהתערובת אחידה, ולא יותר.

מקציפים חלבונים עם 1/4 כוס סוכר שנשארה לקצף רך. מאחדים בעדינות עם תערובת הפרג.

יוצקים לתבנית משומנת (קוטר 24-26) ואופיםן 40-50 דקות עד שהעוגה מוכנה. מצננים.

בינתיים מכינים גאנאש מהשוקולד והשמנת המתוקה – הכי נוח לחמם במיקרוגל עד להמסה מלאה של השוקולד ולטרוף היטב (במטרפה או אפילו בבלנדר מוט) עד שהקרם גמיש ומבריק מאוד.

מורחים את העוגה בריבת משמש.

יוצקים על הריבה את גאנאש השוקולד ומקשטים בחצאי אגוזים כמו בתמונה.

מעבירים למקרר עד להתייצבות של הציפוי.

מגישים ונהנים.

לפתן תפוחים של סבתא


לפתן תפוחים של סבתא

מה נצטרך?

8-10 תפוחים מסוג גרנד-סמיט (סבתא היתה מכינה מתפוחי ענה שגדלו בחצר. בהעדרם ניסיתי עם גרנד-סמיט והתוצאה דומה מאוד למקור).

7 כוסות מים.

1 כוס סוכר.

מיץ מחצי לימון סחוט טרי.

ואיך מכינים?

קולפים את התפוחים, חותכים לרבעים ומנקים ליבה וגרעינים. פורסים כל רבע ל-3 קוביות גדולות לרוחב.

שמים את כל התפוחים בסיר גדול, מוסיפים את המים והסוכר.

מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה. לקראת סוף הבישול סוחטים פנימה חצי לימון.

מצננים היטב ומכניסים למקרר. זמן הצינון והקירור ארוך למדי ובהחלט רצוי להכין את הלפתן יום לפני ההגשה.  מגישים קר.

 

תודה לך סבתא, מזל טוב אבא.

 

אהבתם את המתכון? ניסיתם? הצלחתם (או לא)? שדרגתם? יש לכם רעיונות נוספים? אשמח לתגובות ורשמים.

שלכם, שרון

שרון & רנה – קונדיטוריה אחרת

 

ומה עוד לחג?

אוזני המן ועוגיות למשלוח מנות

וגם – איך לקפל אוזני המן מושלמות