לעבור את השמש בשלום!

לכבוד הקיץ שהגיע, דני סנדרסון כתב שיר. אני מסתפקת בהתנהלות חכמה בשמש. כל אחד והחוזקות שלו…
אז כדי שנוכל לשיר ולחגוג את הקיץ וגם לצאת ממנו ב״שלום״ החלטתי לעשות סדר במונחים בתחום ההגנה מפני השמש לטובת כולנו.

בחורה עם מחשב נייד

נתחיל מזה שהטרנד העולמי הוא: טבעי זה יפה! לא, זה לא פוסט אופנה. זה פוסט בריאות. הכוונה שלי היא לעור טבעי, בריא, רענן, נטול כתמים, קמטים ושאר פגעים… לכן, כדאי שנסגל לעצמנו את המינוח: ״תכשירי הגנה״ כי אלו תכשירים שמגנים על העור מפני השמש. תעשו לי ולעצמכם טובה, ותפסיקו לקרוא להם תכשירי שיזוף.

חשוב לקרוא את הטקסטים ע״ג האריזות

השמש – היא מקור החיים על פני כדור הארץ, ובלעדיה אנא אנו באים. גם אני גדלתי על ״אמבטיות שמש״ כשאמא שלי היתה לוקחת אותי (בהמלצת טיפת חלב) לטיול יומי כדי לספוג ויטמין D לחיזוק העצמות. כילדה ונערה גם אני הייתי משתרעת על מגבת בחוף הים ורובצת שם ״בטן גב״ כמה שעות. היו זמנים… חסרי אחריות.
אולם, הידלדלות שכבת האוזון גורמת לקרינת השמש לחדור לכדור הארץ בעוצמה הולכת וגוברת והצורך בהגנה מפני השמש גדול היום מתמיד. UVA ו- UVB הן 2 סוגי קרניים אולטרסגוליות שמגיעים אלינו מהשמש:
UVA–קרניים אולטרסגוליות החודרות לשכבות העמוקות של העור, וגורמות לנזקים בריאותיים ארוכי טווח, כגון: הזדקנות העור, קמטים, כתמים, שינוי במבנה ה- DNA ועד סרטן העור. את הנזק של הקרניים האלו לא רואים מיד.
UVB–קרניים אולטרסגוליות החודרות לשכבות העליונות של העור וגורמות לנזק מיידי של אדמומיות, שלפוחיות וכוויות.
ההנחיות של ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) קובעות כי על תכשירי ההגנה להיות רחבי טווח – כלומר, עליהם לספק הגנה מפני קרני ה- UVA וה –UVB גם יחד. הנחייה זו מיושמת בישראל כבר למעלה מעשור, כך שניתן לראות בוודאות על גבי האריזות של תכשירי ההגנה את טווח ההגנה שלהם.
במשפט אחד: לפני הרכישה ודאו שתכשיר ההגנה מגן מפני UVA + UVB

מקדם הגנה – SPF הינו מדד למידת ההגנה מפני קרני ה- UVB של התכשיר. מדד זה מציין את משך הזמן שבו התכשיר מגן על העור מפני אדמומיות בהשוואה לעור ללא קרם הגנה. עפ"י ההנחיות של ה- FDA רק תכשיר בעל הגנה רחבת טווח ובעל SPF15 ומעלה היוכל להכריז על עצמו שבשימוש נכון וקבוע, ותוך שמירת המשתמש על כללי הזהירות מפני השמש, הוא יכול להקטין את הסיכון לכוויות, לסרטן העור ולהזדקנות מוקדמת של העור.

תכשירי הגנה בתרסיס. אין ספק שזו דרך מאד נוחה מאד, קלה ומתאימה במיוחד לספורטאים, לגברים שעירים ולאנשים שעובדים בחוץ – מתיזים וזהו. אולם יש להקפיד ולהתיז כמות מספקת של חומר כדי לספק את ההגנה הרשומה ע"ג תווית המוצר. שימו לב: כדי לספק הגנה על כל הגוף דרושה כמות של 30 מ"ל של חומר! שזה המון! היות וגם אני אוהבת את השימוש בספריי, אני ממליצה להתיז, להמתין שיתייבש ולהתיז שוב מספר שכבות ולחזור על הפעולה כל פרק זמן.

תכשירי הגנה מפני השמש מכילים מסנני קרינה. חלק מהמסננים הינם מסננים כימיים – הסופחים אליהם את הקרינה, וחלק מהמסננים הינם מסננים פיזיקליים – המחזירים את הקרניים חזרה לאטמוספרה, בדומה להחזרת אור ע"י מראה. תכשירי ההגנה רחבי הטווח משלבים בדרך כלל את 2 סוגי מסנני הקרינה.
במשפט אחד: הקפידו שהתכשיר שאתם קונים יהיה ״תכשיר הגנה רחב טווח״.

עמידות במים– עמידות במים (או בהזעה) היא תכונה חשובה מאד! שהרי חלק מהשהיה בחוץ משלבת פעמים רבות רחצה בים או בבריכה, והזיעה גם היא חלק בלתי נפרד מחבילת הקיץ. שימו לב שיש לציין ע״ג התכשיר את מספר הדקות שבהן התכשיר עמיד במים. משרד הבריאות הישראלי נוקט משנה זהירות וממליץ על מריחת תכשיר הגנה אחרי כל שהייה במים או הזעה.

תמיד שואלים אותי באיזה מקדם הגנה לבחור? התשובה לשאלה זו היא אינדיבידואלית – כל אחד בהתאם לסוג העור שלו ולצבעו. מה שבטוח הוא שכולם צריכים להשתמש בתכשיר הגנה! כך למשל – לעור בהיר מאד, הנכווה בקלות רבה (בד"כ ג'ינג'ים בעלי שיער בהיר ועיניים כחולות) – מומלץ להשתמש ב- SPF50 ומעלה, ולהמנע מיציאה לשמש! לבעלי עור כהה מאד, שלא נוטה להישרף, מספיק תכשיר בעל SPF15 אבל, יש למרוח כמות נדיבה, מספר פעמים, ממש כפי שהסברתי למעלה. לבעלי עור רגיל מומלץ לבחור ב- SPF30 ומעלה.
אגלה לכם סוד: 30-34 SPF זו הבחירה שלי!

תכונות נוספות שיש לחלק מתכשירי ההגנה: היפואלרגני, מתאים לבעלי עור רגיש, מועשר בוויטמינים וכו… תכונות אלו חשובות מאד, ואם יש לכם עור רגיש, או נטייה לאלרגיות, חפשו את הסימונים האלה ע״ג האריזות. העשרת התכשירים בנוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים או אנטי רדיקלים חופשיים), ויטמינים לאנטי אייג׳ינג (כגון ויטמין E) ואלוורה, המסייעת בהרגעת עור מגורה – הם בונוס!
כמובן, שגם הפרמטרים הקוסמטיים חשובים לנו, כדי שנוכל להשתמש בלי לסבול: שיספג היטב, לא דביק, לא שאחר סימנים לבנים, ניחוח נעים, שידחה יתושים, מדוזות וחול (כן, כן, ש כאלה!)

מתי למרוח את תכשיר ההגנה? את תכשירי ההגנה יש למרוח באופן קבוע, מדי יום, בכל עונות השנה! (אתם יודעים שקרני השמש חודרות מבעד לעננים?) חשוב למרוח את התכשירים כחצי שעה לפני היציאה מהבית. ולא לשכוח לחזור על המריחה כל שעתיים לפחות וכמובן, אחרי שהייה במים או הזעה.

תינוקות וילדים – חשוב! חשוב! חשוב! עורם של תינוקות וילדים רגיש לקרינת השמש פי 3 מעורם של מבוגרים, היות והם אינם מייצרים עדיין מספיק מלנין כדי להגן על העור. לכן חשוב לנקוט לגביהם משנה זהירות ובראש ובראשונה צמצום משך שהייתם בשמש.
תינוקות– חשוב להקפיד על בגדים ארוכים ועל האזורים החשופים: פנים, צוואר ועורף, כפות ידיים ורגליים. לפני כל יציאה החוצה יש למרוח קרם הגנה המותאם במיוחד לתינוקות (היפואלרגני המכיל מסננים פיזיקליים בלבד וללא מסננים כימיים העלולים לגרום לגירוי בעורם העדין ולצריבות בעיניים). תינוקות מתחת לגיל 6 חודשים מומלץ לא לחשוף לשמש כלל!
ילדים– יש להקפיד על לבוש מתאים, שימוש בבגדי ים מבדים מסנני קרינה, עם שרוולים ומכנסים ארוכים, חבישת כובע ומשקפי שמש.

זהירות שמש – מריחת תכשיר ההגנה מפני השמש הינו רק אחת מהפעולות שיש לנקוט כדי להתגונן מפני השמש. חשוב לזכור שאין הגנה מוחלטת והכי טוב להימנע מהחשיפה לשמש בין השעות 10:00 – 17:00 שבהן עוצמת קרינת השמש היא מרבית. כדאי לצאת לבילוי בים או בבריכה בשעות הבוקר המוקדמות או לקראת שקיעת השמש.
ביגוד וכובע – חשוב ללבוש בגדי כותנה צפופה ולכסות את הגוף במידת האפשר: חולצות בעלות שרוולים ומכנסיים ארוכים (בדומה לאנשי המדבר). כדאי להצטייד בכובע רחב שוליים שיגן הן על הפנים והן על הצוואר והעורף.
משקפי שמש הן לא רק אביזר אופנתי – קרני ה- UV מסוכנות לעיניים ועלולות לגרום לקטרקט. לכן מומלץ להשתמש במשקפיים תקניים החוסמים קרני UV בכל יציאה מהבית (גם בנסיעה ברכב).
מים – לא לשכוח שתייה מרובה של מים, כדי לפצות על אובדן נוזלים בהזעה ולמנוע התייבשות.

וטיפ אחרון: הסתכלו על התווית. חפשו את שם היצרן. ודאו שאתם קונים מוצר מבית טוב. כי זה לא מוצר רגיל. זה מוצר בריאות! יחד עם זאת, המחיר הוא פרמטר חשוב, בטח ביוקר המחייה הנוכחי. שימו לב שיש מוצרים של מותג פרטי. אך גם כאן, הסתכלו מי היצרן. לדוגמא: המוצרים שבתמונה הם מוצרי שופרסל, שמיוצרים במפעל זהר קוסמטיקס בירוחם. זה המפעל שפיתח ומייצר את הבייבי שלי: סקינגארד* כבר 14 שנה. (המפעל שהיה שייך לקבוצת אגיס בה עבדתי 23 שנה).

לבריאות!
חיים וטעים!

הרקע המקצועי שלי – אני כימאית בהשכלתי ומשמשת יועצת שיווקית בנושא בריאות ופארמה.
* בעבר, ניהלתי את תחום ההגנה מהשמש בחברת אגיס-פריגו עם המותג ״סקינגארד״.

אורלי כהן - חיים וטעים
אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.