לטיול יצאנו!חוה ברק!

רונית דוייב, דיאטנית קלינית, ומנהלת מדעית אבוט, יצרנית "סימילאק גולד".
יודעת משהו על החיים.כנסו כנסו,קבלו טיפים מועילים, ובקיצור היא מייעצת
על מהם 10 כללי זהב לטיול משפחתי,ממומלץ.

בחורה עם מחשב נייד

חשבתם שזהו זה? חשבתם שנגמרו החגים? אז זהו שלא. עוד רגע יחלפו,ובינתיים אנחנו מצווים לשמוח בחגינו,ולטייל בחול המועד או ממש אחריו.קבלו עצות זהב,השתמשו,והעיקר לא לשכוח להנות.

 ובכל זאת "איך יוצאים לטיול כיפי עם הילדים בלי ג'אנק פוד וחטיפים?"

אליך רונית דוייב,הרביצי משנתך.

מהם 10 כללי זהב לטיול משפחתי ? 

 לבילוי משפחתי באתרים ובנופים החדשים. אי אפשר להתעלם מכך שאוכל הוא חלק בלתי נפרד מכל טיול, ולפעמים אפילו מרכזי בו. יחד עם זאת, חשוב לנצל את הזמן באוויר הפתוח גם ליצירת אינטרקציות נעימות, פעילות גופנית, והוצאת אנרגיות.

בטיולים מסוג זה, עלולה להיווצר נטייה להגדיל את כמות המתוקים והמזון המהיר, ואף לאכול יותר מן הרגיל. טיול או פיקניק בחיק הטבע הן הזדמנויות משפחתיות שוברת שגרה והאווירה בחוץ יכולה לעודד את הילדים לנסות בשמחה דברים חדשים.

 אפשר כמה עצות כדי שהטיול המשפחתי  יהיה בריא, מהנה וכיפי ?

  1. 1. להכין תפריט קליל לימים חמים- ככל שנהיה חם יותר, נכון לעבור לתפריטים קלילים יותר, מה שנכון במיוחד לאכילה בחיק הטבע. מומלץ להכין מראש ירקות ופירות חתוכים, גבינות של 5% שומן בטעמים שונים יכולות לשמש כמטבלים לצד הירקות. בהכנת הסלטים יש להימנע מרטבים עתירי קלוריות ושומן, ולהשתמש במרכיבים כמו לימון טרי ומעט שמן זית שישמרו על הירקות מפני חמצון. לא כדאי להמליח מראש שכן המלח פוגע במרקם הירקות, ואולי תופתעו לגלות מחדש את הטעם המקורי של הירקות. לא כל ארוחה בחיק הטבע חייבת להסתכם ב"על האש'", דווקא הקלילות של הפיקניק נהדרת מדי פעם.
  2. 2.     מכורים ל"על האש"- אם אתם בכל זאת מתעקשים על ארוחה בשרית, אז על האש זו בהחלט אופציה שיכולה להיות מזינה . מלבד הבשר, מומלץ לשים על הגריל ירקות כשניתן להכין אותם כשיפודים, ואפשר להכין חציל שלם עם מעט מלח גס. לא צריך להגזים עם כמויות הבשר, וכדאי לבחור נתחי בשר רזים יותר. לאלו שאוהבים – כדאי לנסות דגים על הגריל או שיפודי עוף. המנעו משלל מרינדות עתירות קלוריות, תיבול קל יעשה את העבודה. וזכרו, אין לאכול את החלקים שהשחימו יתר על המידה, את החלקים השחורים והשרופים יש לזרוק לפח.
  1. 3.     אל תחכו לרגע האחרון-  מומלץ לבצע מראש בבית את כל פעולות ההכנה כמו שטיפה וחיתוך שדורשות תנאים תברואיים שלא תמיד קיימים בטבע: סלטים, פירות, ירקות וכו', יש לשטוף ולהכין לאכילה מראש. אפשר לשתף את הילדים בהכנת המאכלים הקלים, מה שילהיב אותם יותר לקראת הטיול ויעודד אותם לאכול את המנות הבריאות שסייעו בהכנתן. עדיף להכין מראש גם את הרטבים והתיבולים ולשמור אותם בנפרד במכלים קטנים, כך הם יישארו טריים עד מועד האכילה.
  2. 4.     בנו תפריט בשילוב צבעים- ככל שיש יותר צבעים טבעיים בארוחה, כך עולה ערכה התזונתי. אפשר לשלב רטבים (על ירק, סלט או בשר ועוף) או במילויים: שמן זית, סילאן, טחינה וכד'. גם בתוך המנות עצמן ניתן לשלב ירקות כמו בפשטידות או בקציצות, ניתן להכין קציצות על בסיס ירקות וקטניות. כמו כן, ניתן לשלב גם קינואה, בורגול או שיבולת שועל, אשר מזינים את גופנו ולא סתם חלק מטרנד הבריאות. מזונות אלו יכולים להיות אופציות לתוספת או המנה העיקרית המבוססת על דגנים מלאים, הם יעשירו את המנה בסיבים תזונתיים ויתרמו לתחושת השובע. אל תחששו לשלב בתפריט פריטים חדשים ולאפשר לילדים שלכם להתנסות בהם.
  3. 5.     אומרים שלום למשקאות המתוקים- טיולים הם לא סיבה להחזיר את המשקאות המתוקים לחיי הילדים. אם הקפדתם עד היום לא להכניס אותם לביתכם אל תחזירו אותם סתם. במידה והמשקאות המתוקים קיימים אצלכם בבית, השתדלו להפחית ואף להגביל את השתייה המתוקה והמוגזת, לרבות פטל וקולה- היא לא בריאה ורווית קלוריות. מים הם האופציה המרווה יותר ובהחלט הבריאה יותר גם לבריאות השיניים של הילדים.
  4. 6.     הקינוח של הטבע- יש שלל פירות טעימים שמהווים כנשנוש ועדיפים מאשר חטיפים או מתוקים. סלט פירות או פירות חתוכים יכולים לספק את "המתוק" של סיום הארוחה, במקום שוקולד או ממתקים.
  5. 7.     הזדמנות להזיז את הגוף- מעבר לטיול עצמו בו כל המשפחה מזיזה קצת את הגוף, גם בעצירות עצמן כשנחים או כשעוצרים לאכול אפשר לנצל את הזמן למשחקים ספורטיביים, למשל: משחקי כדור, רכיבה על אופניים, ריצה במרחבים או טיול קצר בסביבה. פעילות שכזאת היא גם הזדמנות לאינטראקציה מהנה עם הילדים או ביניהם.
  6. 8.     הקפידו על ארוחה מסודרת בבוקר בבית לפני היציאה- כשהילד יוצא מהבית רעב הוא לא רגוע. הוא מתחיל לעסוק בחיפוש אוכל זמין ומהיר שאינו בהכרח מזין. אם היציאה מהבית היא בשעות הבוקר המאוחרות או המוקדמות, הקפידו שהילדים יקומו מספיק זמן לפני בשביל לאכול ארוחת בוקר מזינה בנחת. במידה והיציאה היא בשעות הצהריים, דאגו שהילדים יאכלו לפני פרי או ירקות חתוכים ולא יגיעו מורעבים וירצו רק לאכול.
  1. 9.     החלטה משפחתית- חשוב לשאול את הילדים מה הם ישמחו לאכול? מה אפשר להכין בשטח? ומהו סגנון הטיול המועדף עליהם? המעורבות של הילדים תגרום להם להתרגש הן מהטיול והן מהתפריט שהיו מעורבים בתכנונו, מה שבסופו של דבר יוביל אותם לאכול את האוכל הבריא.

10. מים מים בששון- מומלץ להקפיד על שתייה מרובה של מים. באביב כבר מתחיל להיות חם, ואפילו אפשר ליצור משחקים של שתיית מים מרובה.

.

חוה ברק
עיתונאית, עוסקת בתקשורת כתובה ואלקטרונית,בעבר בהווה, ומקווה גם אינשללה בעתיד