לומדים חשבון או כפי שמוכר למבוגרים מתמטיקה, מקצוע שאפשר ללמד באמצעות משחקי חשבון חינוכיים. לימוד חשבון כמקצוע, מלווה את הילדים במהלך כל שנות הלימודים, אבל חשוב דעת כי הבסיס המתמטי מתחיל להיבנות כבר בגיל הרך.
מכיוון שהמתמטיקה בנויה כנדבכים , הילדים לומדים חשבון כבר בגיל הרך. הדבר מתרחש מהפן הדידקטי וגם מהפן המתמטי, זהו הבסיס שעליו תבנה ההבנה בהמשך.
חשוב בגיל הרך לבנות את הבסיס המתמטי ללימוד החשבון בצורה נכונה, כיוון שהמושגים המתמטיים אצל הילדים בגן הם לרוב מושגים אינטואיטיביים. מושגים שמתגבשים והופכים למדויקים יותר בשלבים מאוחרים בהמשך.
ילדים בגילאי הגן לומדים תוך כדי התנסות, והאמצעי הנכון הוא משחקי חשבון חינוכיים, זו הדרך הטובה ביותר לסייע להם להפנים את מושגי היסוד. ניצול מצבים מחיי היום יום או אתגר שבסיפור דמיוני הן הדרך הטובה ביותר לשימוש במשחק לצורך למידה.
מתמטיקה הינה דרך שמארגנת בשיטתיות את עולמנו, אמצעי שבעזרתו אנחנו יכולים להידבר זה עם זה.
ניקח לדוגמה פעילות פשוטה כמו עריכת שולחן ל – 6 סועדים, באמצעות המתמטיקה הפעולה הופכת ליעילה ופשוטה.
אנחנו יודעים שאנו זקוקים ל-6 צלחות ובהתאמה 6 כוסות, ו- 6 סטים של סכום. ללא שיטת המניה, לא הינו אוספים בבת אחת את כל הכמות הנחוצה אלה היה לנו צורך ללכת מהארון אל השולחן הלוך ושוב.
במתמטיקה קיים קושי, הואיל והיא שפה בעלת מבנה מופשט שאינו מגובש בחשיבה של הילד בגיל הרך. בעברית ,מילה אחת מציינת דבר מסוים ורק אותו.
למשל, בעברית, המילה צלחת יכולה לציין צלחות שונות אבל המהות של הצלחת נשמרת. במתמטיקה, המספר 3 יכול לציין שלוש עגבניות, צלחות, מכוניות וכדומה. לכן יש חשוב מאוד לשים דגש על תהליכי המניה ולהוסיף כינוי לשם המספר.
לומדים חשבון – מושגי יסוד בחשבון לגיל הרך
מיון וסיוג עצמים: מיון לפי תכונות שונות לקטגוריות שונות, מתן שם לקבוצה כמו: פירות, ירקות, בעלי חיים, בגדים וכדומה. למידה שאפשר גם למיין את אותם עצמים, על פי קריטריונים אחרים ולשייך אותם לקבוצות בשם אחר.
הכרות עם גופים הנדסיים וצורות הנדסיות מתחום המישור והתלת ממד. חשוב גם שהילדים יבינו שיש קשר בין צורה לגוף, למשל אם נשים קובייה על נייר ותציירו את קו ההיקף שלה נקבל ריבוע.
יחסי גודל ומרחב: קטן – גדול , סידור לפי הגודל
הפכים: ארוך קצר, גבוה נמוך, עבה דק, רחב צר
מושגי הגודל, המרחב, המשקל והכמות הם משגים יחסיים. כלומר, עץ א' גבוה מעץ ב' או עץ ב' נמוך מעץ א'
מושגי כמות: מעט- הרבה, יותר, פחות, שווה, אחד, אחדים, הכל, כלום
מושגי זמן: לפני אחרי, סדר יום, בוקר ערב, יום- לילה, אתמול, היום, מחר
מושגי משקל: קל כבד, מעט, מחצית, מלא, ריק
מושגי כיוון ומקום: התמצאות במרחב, ימין- שמאל, למעלה, למטה, לפני, אחרי בין אמצעי, ראשון אחרון, התחלה, סוף, קצה
פיתוח מיומנויות מניה: מה ניתן למנות ומה לא, איך מונים ואיך אומרים נכון את מה שהתקבל מהמניה.
שימור כמות: כמות פריטים אינה משתנה אם וכאשר מיקומם משתנה או המרחק ביניהם משתנה.
המספר כתכונה של קבוצה: המספר הקרדינלי. לדוגמא, פעמים רבות ילדים מתחילים למנות כל פעם מחדש, מההתחלה למרות שהם יודעים כי בקבוצה מסוימת יש למשל 8 סוכריות וכעת יש עוד סוכריה. הם יבחרו למנות מחדש גם את 8 הסוכריות הראשונות.
התאמה חד-חד ערכית: התאמת חפץ אחד לחפץ אחר באופן שיטתי, למשל כוס לצלחת.
משמעות האפס: האפס ככמות.
הכרת המספר הסודר: ראשון, שני, שלישי.
לימוד הספרות: זיהוי, הכרת המספר השכן, ספירה קדימה ואחורה עד 10.
הרכבי המספר: פילוג כמות מסוימת לחלקים כהכנה ללימוד חיבור וחיסור. לדוגמא: נפלג 5 סוכריות ל 2 סוכריות ול 3 סוכריות.
הכרות עם המושגים: שלם, חצי ורבע, הבנה כי ניתן לחלק יחידה אחת לחלקים.
מונחים בשפה החשבונית: חיבור , חיסור, שווה.
עקרונות והנחות יסוד להבנה המתמטית
כאמור, המתמטיקה היא תחום דעת סדור שמורכב כנדבכים הנבנים זה על זה. הואיל ובניית המושגים המתמטיים היא תהליך מתמשך והבסיס המתמטי מתחיל להבנות בגיל צעיר, יש חשיבות רבה להתחיל לעסוק במתמטיקה כבר בגיל הרך.
העיסוק במתמטיקה מפתח אצל הילד מיומנויות מתמטיות תוך עיסוק בחישובים ובנוסף מתפתחת את היכולת לחשיבה לוגית.
ילדים סקרנים מטבעם ומגלים רצון ללמוד ולחקור, מומלץ להמשיך ולעודד את העיסוק במתמטיקה על בסיס רצון זה באמצעות משחקי חשבון חינוכיים.
ילדים מתפתחים בקצב שונה, תפיסת מושגים מתמטיים ואחרים שונה בין הילדים, כיוון שהם מתפתחים בקצב שונה, אין לקשור לימוד חשבון לגיל הכרונולוגי שלהם.