לא לבעלי לב חלש!

כשירות נפשית ורגשית

לפני עלייתם על רכבת ההרים, עליהם לוודא שלקחו עמם את השותפים המתאימים. קוסם ככל שישמע, סטארטאפ לא מתאים לכל אחד!

כשירות נפשית ורגשית
כשירות נפשית ורגשית

כשהנייד מצלצל ועל הצג מופיע מספר הטלפון של אחד היזמים אותו.ה אני מלווה, ליבי מחסיר פעימה שכן אין לדעת אם מדובר במשבר בלתי צפוי או בהישג ראוי. דבר אינו מכין אף יזם למסע מטלטל שכזה, למעט אלה ששרדו את המיזם הראשון והמשיכו לעבר מיזמים נוספים. המנוסים שבהם (יזמים בנשמתם) פיתחו במהלך השנים כלים להתמודדות עם תנודות עסקיות ורגשיות ככל הניתן, אולם אחרים עשויים למצוא עצמם ללא היכולת לפתח את החוסן הנדרש בזמן הקצוב להם, אם בכלל, ובכך לסכן את הצלחת החברה.

חוסן נפשי של יזמים הוא תנאי הכרחי לעמידות החברה בשעת משבר
בחינת כשירותם הרגשיות והנפשית של היזמים, בטרם עליתם על רכבת ההרים הזו אשר נקודת הסיום אינה ידועה לצד תנודות קוטביות ועוצמתיות, מהווה תנאי הכרחי לעמידות החברה. בעוד שהדבר היחיד וודאי בעולם הסטארטאפים הינו חוסר הוודאות, על כל יזם לשאול את עצמו בטרם צאתו לדרך, האם הוא בנוי להתנהל במציאות יומיומית שכזאת והאם בחן, במקביל, את כשירותם הנפשית של השותפים איתם בחר לצאת למסע המשותף.

המחיר שגובה (הסיכוי ל) הצלחתם
תנודות עסקיות, חוסר וודאות, אתגרי גדילה, קונפליקטים ניהוליים, ׳ראנווי׳ קצר טווח, אי הסכמות עם משקיעים, מחלוקות עם שותפים ועוד אינספור סיטואציות המאפיינות כל סטארטאפ בשלבי הגדילה השונים שלו, מהווים סיבות למשברים כאלה ואחרים. לכל השלכה עסקית או ניהולית ישנה שרשרת השלכות נלוות, החל בפן האישי, הרגשי והנפשי וכלה בפן הזוגי, המשפחתי והחברתי. מאחורי סיפורי האקסיט הקוסמים לעיננו, עומדים יזמים ששילמו על כך ביוקר.

תנודות רגשיות
יזמת שליוויתי אמרה לי פעם, מי שמקים חברת סטארטאפ הוא אדם אנוכי. עצם העובדה שהוא חייב להפוך את החלום שלו למציאות זה כבר סוג של אגואיזם, והקרובים לו ישלמו את המחיר. העובדה שיזמים עובדים סביב השעון, או חיים על מטוסים מהווה רק חלק מהבעיה שהמשפחה או בני.בנות הזוג שלהם חווים. הקושי העיקרי הינו התנודות הרגשיות שהם מביאים אל תוך המרחב הזוגי והמשפחתי. בין אם בחוסר נוכחותם כי הם טרודים בעולם מקביל (נתק), לבין הבאת הקשיים, התסכולים וההישגים עמם הביתה, הנעים בין מצבי רוח קוטביים: חרדה, דיכאון, לצד ׳הי׳ והתרגשות וכיוב). אין זה מפליא אם כך שזוגות רבים אינם שורדים במציאות כזאת.

מחיר אישי כבד או אולי פתח לשינוי?
המחיר האישי שמשלמים יזמים, בין היתר, עשוי לעלות להם לא רק בפרידות או גירושים, אלא במשברים נפשיים וצריכת תרופות פסיכיאטריות נוגדות דיכאון, חרדה ואחרות על בסיס תקופתי או קבוע. עם זאת, לעיתים המחיר האישי הכבד, הוא זה שיהווה פתח לשינוי ורכישת כלים חדשים להתמודדות רגשית.

למה הם מוכנים לשלם את המחיר?

  • יזמים בנשמתם. כיוון שיזמות היא צורך נשמתי, לממש, להגשים, להוציא לאור, אין חשיבה מקדימה להשכלות שיבואו בהמשך. לזכותם של יזמים ותיקים יאמר, שאין חכם כבעל ניסיון וניכר שיזמים מנוסים כבר למדו דבר או שניים בדרך. יחד עם זאת, כל מיזם מהווה אתגרים חדשים העשויים להפתיע גם אותם.
  • כל התחלה היא סוג של ירח דבש. הכל מלהיב וקוסם בהתחלה, אולם האתגרים מגיעים בהמשך והולכים ומתעצמים ככל שהחברה גדלה.
  • חוסן נפשי מתגלה במהלך הדרך. חוסר היכרות מעמיק עם השותפים לפני היציאה לדרך (ולעתים חוסר היכרות של יזם עם עצמו במצבי קיצון שלא פגש מעולם). חשיפה למצבים נפשיים כאלה ואחרים מתגלה מול משברים, קונפליקטים ואתגרים שונים בדרך.
  • לאחר היציאה כבר אין דרך חזרה. המורכבויות מגיעות עמוק בתוך תהליכי הגדילה כשכבר אין דרך חזרה, למרות שרבים מרגישים שהמחיר יקר מדי, ואילו ידעו לאן זה יקח אותם לא היו נכנסים לזה. במקרים אחרים, לא שיערו שהמיזם יתמשך לאורך כל כך הרבה שנים.

 

פסיכולוגיה יזמית- שדה עסקי שונה מאחרים

א. מיומנויות לפיתוח חוסן נפשי
ליווי יזמים זהו עולם שונה בתכליתו מליווי מנהלים בתעשיה. זוהי פסיכולוגיה בפני עצמה. קיימת דינמיקה ניהולית ואישית שונה, תנודות קיצוניות ודינמיות מאתגרת ואולי גם ממכרת. חוסן נפשי, נרכש תוך התמודדות עם סיטואציות כאלה ואחרות, ואין כמו סטארטאפ לסייע לפתח זאת. אך לעיתים, בשל מבנה אישיות רגיש במיוחד או ללא הכלים המתאימים, עשויים יזמים למצוא עצמם במשברים נפשיים עד כדי סיכון הישרדותה של החברה. עם ליווי מקצועי של יועץ או פסיכולוג שמכיר היטב את עולם היזמות, ניתן לייצב, או למתן את הדרך בה יזמים מגיבים לתנודות, ולעתים אף למנוע כמה מהתנודות עצמן.

ב. תיחזוק מערכות יחסים עם משקיעים ושותפים אסטרטגיים
מערכת היחסים בין היזמים למשקיעים וכן גם שותפים אסטרטגיים מצריכה כישורים בין אישיים טובים וחוסן להתמודד עם טלטלות שהחברה עוברת במהלך דרכה. תהליכי גדילה וגיוסים, משנים בכל פעם את פני השטח ועלולים לעורר מחלוקות עם חברי הבורד ומשקיעים. יזמים עשויים לספוג ביקורות קשות, בין אם ברגעי משבר או בצמתי גדילה, ועליהם לגלות חוסן ובגרות אישית לעמוד מולם ולנהל שיח פתוח שיעמיק את שיתוף הפעולה ויחזק את מערכת היחסים עמם. הצלחת החברה תלויה רבות ביכולתם של היזמים-המייסדים לנהל משברים ומחלוקות בצורה אפקטיבית ובשמירה על מערכת יחסים טובה ואיתנה, לא רק בינם לבין עצמם (אתגר בפני עצמו) אלא גם בינם לבין שותפיהם המשקיעים.

ג. הפרדה בין עבודה ומשפחה
חוסן הנפשי אינו מתייחס רק לעולמם העסקי והניהולי כי אם גם לאיזון בין עבודה לבית. חשוב ביותר ליזמים להציב גבולות וללמוד לעשות הפרדה ברורה בין עבודה למשפחה. ההפרדה אינה רק בהפסקת הפעילות עצמה (טלפונים, מיילים, וכו) אלא בפניות הרגשית ובנוכחותם המלאה בהיותם עם בני.בנות זוגם, עם ילדיהם ואף בין חברים. יזמים רבים עסוקים בהישרדות הקיומית של עצמם (נראותם ומנהיגותם) או של החברה, עד כי אינם רואים את הקרובים אליהם והסוגיות שעמם הם מתמודדים. לעתים הם אינם מייחסים חשיבות לבעיות שהקרובים להם מתמודדים משום שהן עשויות להיתפס כשוליות בהשוואה לבעיות שהם עצמם נדרשים להתמודד.

כמה דגשים לסיום

בחינת כשירותם הנפשית של היזמים לפני צאתם לדרך מבלי להקל ראש בנושא!
התמוטטות נפשית או בעיות אישיותיות מתגלות תחת לחצים ומצבי קיצון. בעולם הסטארטאפ הדינמי והתובעני, ללא הגמישות, הבגרות והחוסן הנפשי הנדרש, סיטואציות אלה עשויות לגרום לפירוק שותפויות ולעיתים אף לפירוק החברה.

אלה שבחרו לצאת לדרך חשוב שיזכרו
א. לקחת איתם שותפים בעלי ניסיון קודם, שידעו לנווט את הסירה ולאזן כשצריך.
ב. להיעזר ביועצים מתחומים שונים לחיזוק תשתיות.
ג. להסתייע בליווי פסיכולוג שמכיר היטב את עולם היזמות ויהווה עוגן ליציבות רגשית וניהולית להם ולשאר חברי ההנהלה על פי הצורך.

————
זיוי קלעי
פסיכולוגית עסקית וניהולית
Web. www.zivikalay.com
Email. Zivikalay4@gmail.com
Tel. 058-6622404

זיוי קלעי- מנהיגות חדשה
כפסיכולוגית עסקית, אני מלווה בכירים ומחזקת את מנהיגותם וניהולם לשם הצלחתם בתפקיד והצלחת החברהשבתי לארץ לפני שש שנים, לאחר שהייה של 25 שנים בקליפורניה, ארה״ב. מעל לעשרים שנות נסיון בליווי מנהלים בחברות גלובליות, בתהליכי מיזוג ורכישות, בגישור פערי תרבויותאת דרכי התחלתי כפסיכולוגית קלינית ובמהלך השנים התמחיתי בפיתוח מנהיגות ומנהלים בעולם העסקי. נעזרת בכלים מתחום הפסיכולוגיה לאבחון תהליכים ובניית תכניות עבודה מדויקות ותפורות אישית עבור כל מנהל/ת בתפקידם ובדרכם הייחודית ופועלת לפיתוח מנהיגות מודעת ואותנטית