מה קורה כשבבית הספר מזהים בעיית התנהגות שמלווה באלימות? לרוב הילדים נשלחים לשיחות אצל המנהל או המנהלת, לשיחות אצל היועצת ועם ההורים ובמקרים חמורים התלמידים מושהים מבית הספר. האם צריך להרים ידיים כאשר השיחות לא פותרות את הבעיה או שאפשר למצוא דרכים לא שגרתיות לטפל בשורש הבעיה? זה בדיוק נושא ההצגה “אש בראש” של תיאטרון אורנה פורת, הבנויה כסיפור אישי של הגיבורה.
אש בראש
זוהי הצגת יחיד בה מור ענטר, כותבת המחזה, מגלמת את הגיבורה קרולין ובמקביל עוד שלל דמויות. היכולת של ענטר לדלג בקלילות בין הדמויות בשברירי שניה פשוט מהפנטת. היא דומיננטית, מצחיקה בטירוף, מרגשת, נכנסת לכל דמות גם במימיקות, גם בקול ובדיבור וגם בתנועות ומצליחה בדרכה המיוחדת לרתק אליה את הצופים. היא סחפה אותנו אל הסיפור האישי שלה, מגוללת את כל תלאותיה תוך כדי דיאלוגים של הדמויות השונות, שתופסות מקום מכובד בסיפור שלה.
גם התפאורה המנימלית מוסיפה לעוצמה של ענטר. בעזרת 2 ארוניות מדורגות על גלגלים היא מעבירה אותנו מהכיתה, לחדר שלה בבית, לבית של סבתא שלה, למתנ"ס ולכל אחד מהמקומות בהצגה. היא מוציאה אביזרים מהמגירות שבארונית, מחליפה בגדים תוך כדי החלפת מקום או דמות ולא מאבדת קצב לרגע.
.
.
הקטנה ואני התמוגגנו מכל רגע בהצגה. כל-כך צחקנו ונהננו, שבמהלך ההצגה הקטנה שאלה אותי אם אני בטוחה, שאנחנו יושבות בהצגה ולא בסטנד-אפ. זו היתה הוכחה, שאפשר להתייחס למגוון נושאים חשובים בדרכים שונות ואפשר לגשת גם אל נושאים קשים, כואבים ודרמטיים בדרך קלה יותר להבנה ולהתמודדות. בדרך הביתה מצאנו את עצמנו מדברות על ההצגה. דיברנו על המסר של ההצגה, שאסור להרים ידיים ואפשר למצוא דרכים יצירתיות לטפל בבעיות קשות כמו אלימות, התנהגות ובעיה חברתית.
.
.
ההצגה מגוללת את סיפורה של קרולין, שעוד חודש חוגגת בת-מצווה. היא בכלל לא מבינה למה היא צריכה לחגוג בת-מצווה. במילא אין לה את מי להזמין. אין לה כמעט חברים. כולם מעצבנים אותה, החברות מתנכלות לה, היא צריכה להתמודד עם אבא שלה, שהתייאש ממנה. אם אמא שלה היתה בחיים, כל זה לא היה קורה. הכאב והתסכול גורם לה להתעצבן בקלות ולבטא את הכעס באלימות. היא נשלחת ליועצת בית הספר שמחליטה להשעות אותה מבית הספר. קרולין מוחה על ההחלטה. היועצת מסכימה לבחון עוד דרך לפני ההשעיה ושולחת את קרולין לחוג קארטה. קרולין לא מתלהבת בלשון המעטה. היא בת יחידה בקבוצה ונאלצת להתמודד עם מבטים, שאלות וילדים שצוחקים עליה. היא מחליטה לוותר, אבל דווקא דני, הילד המופנם של הכיתה, שמצטיין בקארטה בא לעזרתה. בהתחלה היא דוחה אותו, אך בהמשך מחליטה להעתר להצעתו. היא לומדת שבקארטה יש כלל, שבכל פעם שנופלים צריך לקום ולנסות שוב עד שמצליחים.
בזכות הקארטה קרולין לומדת להרגע, לשלוט בכעסים שלה, להתמודד עם החברים ומגיעה להישגים, שמעולם לא חשבה שתוכל להשיג. הנערה שרגילה שהכשלון מלווה אותה מצליחה להגיע להישגים והופכת למצטיינת בחוג.
.
.
האם היא חוגגת בת-מצווה ולאן מובילים אותה הישגיה בקארטה? ממליצה בחום לקחת את הילדים ולראות במו עינכם.
הצצה להצגה
[youtube yjLf-HBT91o nolink]
איפה, מתי, כמה?
אש בראש, תיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער, ההצגה מיועדת לגילאי 9-12, מחיר כרטיס: 60 ש”ח,המופע הקרוב: 13.5.17 בשעה 11 בבית ציוני אמריקה
טל’ לרכישת כרטיסים: 03-5111444 שלוחה 9 או דרך האתר