נכון שכשאומרים שמפניה, אתם כבר מרגישים חגיגיים? תחושת התרגשות? דגדוג באף? קריר בפה? קופצני בלשון? טעים ברמות? הכל נכון! שמפניה היא קודם כל חוץ לארץ, ליתר דיוק צרפת. Vive la France! מזל שנתנו לצרפתים הפיינשמעקרים האלה להיות אחראים על המון דברים טובים באוכל ושתיה, כי לאן היינו מגיעים בלעדיהם? רק החוקים הנוקשים של המקום המסוים, בטמפרטורה הנכונה ובזמן המתאים זיכו אותנו במשקה הנפלא הזה!
שמפניה, הקרויה ע"ש שמפאן, האזור בצרפת ממנו היא מגיעה (בדומה לפרמזן מפרמה, לבולונז מבולוניה ועוד) מורכבת באופן מסורתי משלושה זני ענבים, שניים אדומים, פינו נואר ופינו מונייה וזן אחד לבן, השרדונה. תהליך היצור של השמפניה מורכב משלבים רבים, אך ייחודו הוא התססה שניה של היין והוספת סוכר ושמרים. הקאווה הספרדית, הפרוסקו או הלמברוסקו האיטלקים ואחרים, כבודם במקומם מונח, אבל שמפניה מגיעה רק משמפאן. ואחרי ששותים אותה, אפעס, מרגישים את ההבדל…
יום האישה הבינלאומי נחגג השבוע; כנגד ארבע נשים אלמנות דיברה השמפניה (מה פתאם נגד? לגמרי בעד!! ומה פתאם פסח? אנחנו בפורים!!):
- Veuve Clicquot Ponsardin (המאה ה-19) – המציאה את שיטת ה"רמואז'", לסילוק משקעי השמרים. בלעדיה היינו שותים היום משקה עכור בכוסות אטומות. בנוסף, היא היתה אשת עסקים ממולחת וייצאה המון בקבוקי שמפניה לרוסיה, גם בתקופה שנפוליאון אסר על כך.
- Veuve Louise Pommery (המאה ה-19) – היתה הראשונה לחצוב מרתפים תת-קרקעיים, בהם יישנה את היין בטמפרטורה קבועה.
- Veuve Mary-Louise Lanson de Nonancourt / Laurent-Perrier (המאה ה-20) – הצליחה להחביא 100,000 בקבוקי שמפניה מפני הנאצים בתקופת מלחמת העולם השניה, תוך השקעת כל הונה האישי ביקב. זה השתלם לאחר המלחמה, כאשר הפכה אותו לאחד היקבים המובילים בשמפאן.
- Veuve Lilly Bollinger (המאה ה-20) – הגדילה משמעותית את כמות הכרמים השייכים ליקב ונודעה בכך שנסעה בכל העולם, לא כדי לקדם את העסק שלה בלבד, אלא גם כדי לפרסם את שם המותג "שמפניה" ואזור שמפאן בעולם כולו.

מרוב דיבורים נהייתי צמאה… כובד המשימה נפל על כתפינו וטעמנו בשבילכם, אבל רק בשבילכם, 4 בקבוקי שמפניה קרירים ואלגנטיים, אותם בחר בקפידה יוסי בוזנח, אוהב מזון ואלכוהול בכלל ושמפן בכיר בפרט (וגם הבעלים הגאה של החמארה הבולגרית "שישקו" ו"הברז" מיני-בר):
- Louis Roederer Brut Premier
- Vilmart & Cie Grand Reserve Brut
- Veuve Cliquot, yellow label
- Bollinger Special Cuvet
השמפניות היו ברוט, כלומר יבשות וזה ממש לטעמי. דווקא הידועה ביותר, האלמנה קליקו, היתה הפחות מוצלחת מכולן.
- שורה תחתונה לכוס של אליהו – בולינג'ר!!! מי שממש אוהב אותי מוזמן להביא לי בקבוק. עוד לא נפרדתי מזכרון הטעם שלו בפה.

השוונץ:
- איך פותחים בקבוק שמפניה? חברים, ניעור בקבוקים ממש לא שייך לסיפורנו והטסת הפקק עלולה להסתיים בבכי ובאשפוז בבית החולים. ובכן, לאחר שהורדתם את העטיפה של הפקק ואת סוגר הברזל שלו, סובבו מעט ובעדינות את הבקבוק, תוך החזקת הפקק באגודל מלמעלה עד לשמיעת הטסססס המיוחל. בעדינות, כבר אמרנו?
- את השמפניה שותים בכוסות מאורכות (פלוט), כדי שהבועות העדינות לא יתעופפו לנו מהר מדי מהכוס.
- ומה תאכלו ליד השמפניה? אצלנו כיכבו חלות טריות עם חמאה, גבינות ונקניקים. אתם מוזמנים להניח פרוסת סלמון מעושן על בגט מרוח בחמאה או תותים ושוקולד. קשה, קשה…
- לכבוד פורים אין מתאים יותר מיין מבעבע וכדי לשמוח לא חייבים שמפניה! יקבי כרמל הוציאו לרגל החג 3 מבעבעים חדשים מסדרת סלקטד: לבן, רוזה וגם לייט-מופחת אלכוהול. מכיוון שמומלץ לשתות עד-דלא-ידע, אני מציעה לכם – לכו תתפרעו. אצלי הרוזה יככב! חג שמייח!