כמה עולה פונדקאות?

לצד הצורך החד והברור שבועט מהקרביים להביא ילד משלנו לעולם, גם יש צורך מעשי בידע קונקרטי אודות התשלומים שיש לשלם, ועל כן אגדנו עבורכם מידע חשוב בכול הנוגע לעלויות השונות, ולו על מנת שתוכלו ליישר קו בין רצוי למצוי ולהיערך כראוי.

פער גדול

אין ספק שהליך פונדקאות בארץ הרבה יותר זול מהליך פונדקאות בחו"ל, שלא לומר זול פי ארבעה. עם זאת ההליך בארץ יותר סבוך ואיטי, ובין היתר אינו מתאים לזוגות מאותו המין ועבור אישה וגבר שמבקשים להפוך להיות חד הוריים, טרם מצאו פרטנר מתאים. מכאן שמי שאינו עומד בקריטריונים שהציב חוק הפונדקאות בארץ ומי שמבקש לקצר הליכים, עשוי למצוא שעליו לשלם בין 400 אלף לבין חצי מיליון ₪ – כך שניתן לראות שכאשר מדובר בכמיהה לילד, הקושי לשלם סכומי עתק מתגמד.

pregnant-735393_960

הוצאות משתנות

לצד המחיר הראשוני אותו דורשת האם הפונדקאית ואף הגוף המלווה (בהנחה ויש כזה), גם יש להיות ערוכים למגוון הוצאות נוספות, קרי בגדי הריון, ביקורים אצל רופא, ליווי פסיכולוגי, עלויות של נסיעות לבדיקות, עלות שירותי בייביסיטר וכדומה, כאשר יש משתנים נוספים, כגון תאומים, ניתוח קיסרי והוצאות בריאותיות לאחר לידה.

עלות של אם פונדקאית בארץ

מי שיישר קו עם חוק הפונדקאות בארץ, יימצא שיש סדר בכול הנוגע לעלויות. העלות הממוצעת לאם פונדקאית הנו 150 אלף ₪, כאשר אם מדובר בסיטואציה בה יש תאומים, האם תקבל תוספת של 15,000 ש"ח, אם מעורב הליך קיסרי היא תקבל תוספת של 5,000 ₪ ויש משתנים נוספים. לצד התנהלות חוקית, בארץ או בחו"ל, יש אנשים שיסכימו לעבור את התהליך גם באופן בלתי חוקי, ולו בשל הכמיהה הגדולה להפוך את התא המשפחתי ליותר שלם, כאשר גם פה העלויות מאוד גבוהות.

הכנסה לצד הוצאה

יש לדעת שגם אם ההורה עצמו לא ילד באופן פיזי, הוא כן זכאי כמו כל הורה אחר לתמיכה מהמוסד לביטוח לאומי, ועל כן יש לצפות לקבל החזר מינורי על ההוצאה, ולו בדמות מענק לידה ודמי לידה, כאשר פה ביטוח לאומי משלם פעמיים – הן לאם הפונדקאית והן להורה הטרי.

אודות הליך התשלום

לפני שמתחילים בתהליך יש לאסוף את סך הסכום שיש לשלם, ואין לחשוב שתוך כדי התהליך הכסף יופיע, וזאת כי יש להעביר את מלוא הסכום לחשבון נאמנות כבר מההתחלה, כאשר נאמן מנהל את סך התשלומים בהתאם לסעיפי החוזה עליו חתמו שני הצדדים (האם הפונדקאית והצד שמבקש את השירות). עוד נציין שלאורך כל תהליך ההיריון מוזרמים כספים לחשבון האם הפונדקאית (בהתאם לשלבים), כאשר בתום התהליך מועברת השארית מהסכום.

הקשר ההודי

בערים הגדולות בהודו ניתן למצוא רפואה מודרנית לצד כמות יחסית גדולה של נשים אשר מסכימות להיות אימהות פונדקאיות. אי לכך הודו הפכה למעצמה בתחום, ולא מעט תושבי המדינה מגיעים אליה להגשים את החלום. התשלום לאם הפונדקאית ההודית נע סביב ה15 אלף דולר, כך שמדובר בהוצאה מופחתת, יחסית לעלויות בארץ. עם זאת, יש לקחת בחשבון שבסופו של יום בארץ עדיין יהיה יותר משתלם, ולו כי גם יש מתווכים שדורשים את חלקם, כך שרק למתווך ולצוות הרפואי ניתן לשלם ביחד כ100 אלף דולר. לאלו עוד מדינות פונים תושבי הארץ על מנת לעבור את ההליך? ובכן מלבד הודו שמככבת בראש הרשימה, גם ישנה ברזיל, מולדובה, בולגריה, ליטא וכמובן שגם אוקראינה.

עלות תרומת ביצית

כאשר מדובר בזוג הומואים, או לחלופין בזוג שאינו יכול לעשות שימוש בביצית של האישה, הרי שיש עלות נוספת שיש לקחת בחשבון – תרומת ביצית. יש להבין שראשית יש לאתר תורמת ביצית וכמובן שגם לשלם לה. כמה תורמת ביצית גובה? בין עשרת אלפים לעשרים אלף דולר. לאחר שלב זה יש לעבור הפריה חוץ גופית ולהחזיר את העוברים לרחם – הליך שעולה כ30 אלף דולר, כאשר אין לשכוח שבין היתר גם יש לשלם בין 40 ל60 אלף דולר לאם הפונדקאית. כמו כן, הליך ההפריה החוץ גופי חוקי רק בצפון אמריקה, כך שאם מבקשים להיות קרובים, גם יש לחשב עלויות טיסה לצד עלויות עבור שהות ממושכת בארץ הנבחרת, לפחות כחודש ימים.

ביטוח לצד גוף מלווה

רוב האנשים שבוחרים להביא ילד בהליך פונדקאות בוחרים להסתייע בגוף מלווה מקצועי, ולו על מנת להימנע ממפח נפש, להימנע מנוכלים, להקל את הליך הבירוקרטיה ועל מנת לחסוך זמן באיתור האם הפונדקאית המתאימה. מכאן שגם יש לשלם לחברת התיווך ואין לשכוח לשלם לביטוח רפואי, כך שביחד ניתן להגיע לחצי מיליון ₪.

עלות התהליך בארץ

אם נבקש לסכם, נציין שלהביא ילדים בהליך פונדקאות אינו הליך זול, לא עבור זוג שעומד בסטנדרטים ומנהל את ההליך בארץ ובטח שלא עבור זוגות שנאלצים להרחיק לחו"ל. באופן מאוד כללי ניתן לומר שההליך עשוי להסתכם ב230 אלף ₪ רק בארץ. אז מה ציינו שהסכום כולל? בואו נסכם:

  • תשלום לחברה ייעודית שמלווה באופן מקצועי את כל התהליך.
  • איתור אם פונדקאית.
  • אבחונים פיזיולוגיים ופסיכולוגים.
  • חוזה התקשרות בין שני הצדדים (בין האם הפונדקאית וההורים העתידיים).
  • שירותי ייעוץ משפטי.
  • תשלום בסיס לאם הפונדקאית (ללא ליווי פסיכולוגי, ניתוח קיסרי וכדומה).
  • תשלומים משלימים לאם הפונדקאית (קרי בדיקות ונסיעות).
  • ביטוחים לאם הפונדקאית.
  • הגשת התיק לוועדה.
  • ניהול חשבון נאמנות.

שורה תחתונה

מה השורה התחתונה? ובכן הליך פונדקאות עולה לא מעט ויש מגוון משתנים שיש לקחת בחשבון, כגון המדינה בה מבצעים את ההליך, סוג המרפאה, הצורך לשאוב ביצית, תאומים, התקופה בה יש לשהות בארץ היעד, הצרכים של האם הפונדקאית, העלות שדורשת האם הפונדקאית, עמלה של סוכנות, עלות הביטוחים השונים, העלות של עורכי הדין וכדומה. שווה? קשה לענות כי לאהבה אין מחיר.