בגיל 40+ אחד משני דברים עלולים לקרות לך בכל מה שקשור לקריירה:
או שמגיע איזשהו דחף לנסות משהו חדש, אחר, שירגש אותך יותר, שאולי אף פעם עוד לא ניסית ושאולי חלמת עליו במשך שנים ולא העזת.
או שהחיים מביאים אותך לנקודת השינוי בלית ברירה, לדוגמא יש קיצוצים לא צפויים ופוטרת מהעבודה, או שאולי חלית ומצבך הבריאותי לא מאפשר לך להשקיע את אותן השעות או כל שינוי כפוי כזה או אחר, שלא בחרת.
בכל מקרה, שינוי קריירה באמצע החיים הוא מרגש אבל יכול להיות גם קשה ומפחיד.
מחקר שנעשה בשנת 2015 באוניברסיטה של פניקס ארה"ב, מצא שכמעט 60% מהמבוגרים העובדים היו רוצים קריירה חדשה אבל ש 40% מתוכם לא יודעים איזו שינוי קריירה הם היו רוצים. מחקר נוסף שיצא באותה השנה, הראה שאחוז גבוה מאלה שעשו את השינוי הזה, דיווחו על הצלחה ועל שביעות רצון מהשינוי.
87% אמרו שהם מאושרים או מאוד מאושרים מהשינוי
72% אמרו שהם הרגישו כמו אנשים חדשים לאחר מכן
65% דיווחו על רמות מתח נמוכות יותר
60% דיווחו שהם מרגישים שעכשיו הם עושים באמת את מה שהם אוהבים
50% ראו שיפור ברמת ההכנסה שלהם.
גיל 40+ הוא זמן מעולה לעשות שינוי קריירה. יש לך עדיין הרבה אנרגיה והניסיון והחוכמה שצברת לאורך השנים יעמדו לזכותך והופכים אותך לנכס אמיתי. יש לך גם את הבשלותהרגשית להתמודד עם סערות וקשיים ואתגרים שעלולים לצוץ בתקופה הזו, מבלי לאפשרלהם למוטט או לשבור אותך וגם לשמוח על ניצחונות מבלי שהם יעלו לך לראש ויסנוורו אותך. ובכל זאת, חשוב לדעת לקראת מה את הולכת בעיניים פקוחות.
הנה כמה דברים חשובים לדעת ולשקול שיעזרו לך לבחור האם לעשות שינוי קריירה באמצע החיים
או להישאר עם מה שיש לך היום:
חשוב לי להדגיש שאין בחירה נכונה או לא נכונה. כל בחירה יכולה להיות נכונה העיקר שהיא
הבחירה המודעת והמושכלת שלקחת ושלא קפצת לתוך השינוי באופן ספונטני או רגשי.
1. תוודאי שיש לך עוד מלבד רק "תשוקה". הרבה מדברים על חשיבות התשוקה בקריירה ובהצלחה בעסקים זה נכון אבל רק חלקית. צריך גם ידע, כישורים ונכונות לעבודה קשה. להתחיל עסק חדש דורש אנרגיה מאוד גבוהה של בת 20 האם יש לך רמת אנרגיה כזו? והאם את מוכנה לעבוד קשה ולהתחיל מאפס בשלב הזה של החיים שלך? בשלב הזה סביב גילאי 40+ והלאה לתוך גיל 50 המון קורה בחיים שלנו. הרבה שינויים נכפים עלינו המצב הפיזי הבריאותי שלנו, מצב ההורים שלנו, ההורות שלנו, הזוגיות ועוד תחומים שחלקם משתנים ומתפוררים ומביאים לפתחנו אתגרים גם מבלי שינויים מרחיקי לכת בקריירה שלנו, אתגרים שעשויים להתגלות כמשבר גיל 40 הידוע.. האם את מוכנה לקחת על עצמך שינוי גדול כזה באופן מודע? אם כן, אין ספק שתצטרכי לגייס סבלנות, אמונה בעצמך והמון נחישות התמדה ונכונות לעבודה קשה. תצטרכי לוותר על חלק מאיכות החיים שלך כדי לפנות זמן לקריירה החדשה שלך ואולי גם ללמוד סט חדש של כישורים.
2. כמה לימודים והכשרה תצטרכי לרכוש? אם תוכלי פשוט לעבור עם סט הכישורים והידע שלך לתחום החדש זה מצוין. אבל אם את נכנסת לתוך תחום חדש, תצטרכי ללמוד ולרכוש ידע חדש. האם יש לך את האנרגיה ואת הכסף לעשות את זה? כמה זמן יידרש לך עד שתוכלי להתחיל לעבוד ולהרוויח כסף? האם זה יחזיר את גודל ההשקעה? ואולי יש לך מקורות מימון אחרים והקריירה החדשה שלך תהייה עבורך מקור לסיפוק לעניין ולנתינה שזה נפלא.
3. האם מצבך הכלכלי מאפשר את השינוי? תבדקי את המצב הכלכלי שלך בזהירות רבה. שינוי בקריירה גורר אחריו בדרך כלל וויתורים על תנאים ועל שכר ויציאה לדרך חדשה שהרבה בה אינו ידוע. אם את מקימה עסק לוקח לעסק הזה זמן להתרומם עד שהוא יכול לפרנס אותך ברווחה. אם את עושה הסבה כשכירה יתכן שתצטרכי להתחיל עם משכורת של מתחילה ללא ניסיון. קחי בחשבון את תקופת המעבר של בערך שנה ותדאגי שיש לך את היכולת הכלכלית לאפשר את הזמן הזה מבלי לחץ או דחק. למה שתרוויחי או לא תרוויחי בין הגילאים 50 ל 65 יש השפעה מרחיקת לכת על הפנסיה שלך ובכלל על הדברים שתוכלי לעשות בגיל הזהב שבו תרצי לטייל, לבלות וליהנות. חשבי פעמיים אם את צריכה לפרק חסכונות בשביל להגשים את החלום שלך.
4. וודאי שיש לך תכנית חלופית. להקים עסק לוקח זמן ואף אחד לא יודע להגיד כמה זמן. אפילו אם הכנת תכנית עסקית או אם קיבלת הבטחה ממעסיק חדש, הכול תמיד יכול לקרות. אם הדברים לא ילכו כמו שרצית, האם תוכלי לחזור לקריירה הקודמת שלך?
5. בדקי את המוטיבציה שלך. ככל שאנחנו מתבגרות, האיכות והמשמעות של העבודה שלנו הופכת להיות יותר ויותר חשובה עבורנו. אם את באמת תקועה בעבודה שאת לא אוהבת, זה יכביד עלייך בכל הרמות רגשית, אנרגטית, מחשבתית ואולי אפילו בריאותית. זה מצב מאוד בעייתי להישאר בו וגם אם את לא מסודרת כלכלית לעשות שינוי, לפעמים ההתחשבות במצב הפסיכולוגי שאת נמצאת בו יכריע את הכף. את תהיי אישה ואימא יותר טובה אם תספגי את המכה הכלכלית ותעברי לעשות משהו שאת באמת אוהבת. אבל לפעמים, הדחף לעשות שינוי קריירה הוא דחף שמגיע מהמקומות הלא נכונים. משעמום או תחושה של ריקנות פנימית שמפחדים להתמודד להרגיש ולהכיל, מתחושה לא מודעת שהדשא של השכן ירוק יותר, לפעמים את עייפה משנים של פוליטיקה פנים ארגונית שמכריעה אותך. קחי בחשבון שהשינוי שתעשי לאו דווקא יפתור אותך מהתחושות והחוויות האלה ואת עלולה למצוא את עצמך עושה שינוי גדול רק כדי להרגיש אותו הדבר אם לא גרוע יותר. בשורה התחתונה – תעשי את השינוי כשמצאת משהו שאת באמת אוהבת לא כאשר את רוצה לברוח ממשהו שאת לא אוהבת או שקשה לך.
6. וודאי שיש לך תמיכה מהקרובים לך ובחרי להיות בסביבת אנשים תומכים שמעוררים בך השראה ונותנים לך תחושה טובה. בלי תמיכה מהאנשים הקרובים ביותר במשפחה יהיה לך קשה מאוד לעשות את השינוי. וודאי שכול הנוגעים בדבר מפרגנים וכשהדברים יהפכו לקשים ולמאתגרים יוכלו להזכיר לך למה יצאת לדרך, את הכוחות הפנימיים שיש לך ויעזרו לך להתרומם גם אם יש לך ספקות ומשברים. לעשות שינוי קריירה באמצע החיים גם ככה הוא קשה, את תצטרכי כל עזרה שתוכלי לקבל. וודאי שאת לא עושה את זה לבד.