בפירות וירקות קיימים עשרות אלפי חומרים פעילים. חומרים פעילים אילו נקראים פיטוכימיקלים (פיטו= צומח ביוונית) ובעלי חשיבות רבה לבריאותנו. פיטוכימיקלים אילו נותנים לירקות ולפירות את צבעם, הם הגורמים להגנת הגוף מפני מחלות ו"מטפחים" את המערכת החיסונית.
גם בעולם הפירות והירקות הטבע עושה בחירה נפלאה בכל הקשור לצבע. את צבעם של הפירות והירקות מחלקים ל 5 צבעים עיקריים (וזה לא נגד עין הרע, אולי כן?) ולכל צבע התמחות משלו.
צבע אדום – למניעת סרטן ומחלות לב.
הפיגמנטים האדומים: ליקופן, אנתוציאנינים.
הליקופן נמצא בעיקר בעגבניות ובאבטיח. הליקופן הוא נוגד חמצון יעיל התורם להגנה מפני מחלות סרטן, מחלות לב, כלי דם ועוד.
אנתוציאנינים ניתן למצוא: תפוח אדום, תות שדה, דובדבנים, פירות יער אדומים ורימונים.
צבע כתום – לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון ולמניעת סרטן.
הפיגמנטים הכתומים: בטא-קרוטן, אלפא-קרוטן, פלאבונואידים וקרוטנואידים נוספים.
הקרוטנואידים ידועים בכוחם רב העוצמה להילחם בסרטן. הם משמשים גם כמקור לויטמין A, שמשמש לשמירה על תפקוד מערכת החיסון.
הקרוטנואידים נמצאים :בגזר, דלעת, בטטה, מלון כתום, נקטרינה, מנגו, משמש, אפרסק פלפל כתום וצהוב, תירס, אפרסמון, תמר, וכן פירות הדר.
צבע ירוק – לשמירה על ראייה תקינה, להאטת הזדקנות העין ולחיזוק העצמות.
הפיגמנטים הירוקים: כלורופיל, לוטאין, סולפוראפאן.
כלורופיל- תורם להפחתת הסיכון לסרטן, בולט בסגולותיו הבריאותיות בקבוצת הירקות הירוקים.
הלוטאין- (בצבע צהוב-כתום) נמצא בירקות עליים ירוקים כמו חסה ותרד ויש לו תפקיד חשוב בשמירה על ראייה תקינה. ירקות עליים ירוקים רבים עשירים גם בויטמין K, אשלגן ומגנזיום התורמים לחוזק העצם.
סולפוראפאן- הנמצא בירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי וכרוב. הסולפוראפאן הוא נשק חשוב למלחמה בסרטן.
בקבוצת הצבע הירוק נכללים: מלפפון, קישוא ועשבי-התיבול, אגס, ענבים, קיווי ואבוקדו.
צבע סגול – הכוח להאט תהליכי הזדקנות, ובפרט הזדקנות המוח, ממש "אנטי-אייג'ינג" בפעולה.
הפיגמנטיים הסגולים: אנתוציאנינים.
אנתוציאנינים,- נוגדי חימצון חזקים. מצויים: כרוב סגול, חציל, בצל סגול, ארטישוק סגול, חסה סגולה, סלק, שזיף, ענבים סגולים ואוכמניות.
צבע לבן – לשמירה על בריאות כלי הדם והלב, ולהילחם בחיידקים ובדלקות.
הפיגמנטיים הלבנים: תרכובות גופרית, כמו אליצין.
אליצין- נלחם במחלות הנגרמות כתוצאה מחיידקים ודלקות. נמצא בירקות ממשפחת הבצל: בצל, שום, כרישה, כרובית, שורש סלרי ותפוחי-אדמה ופירות: בננה וליצ'י .
איך וכמה: 5 צבעים ביום, לפחות 5 ירקות.
פירות יבשים
ייבוש פירות החל עוד מימים ימימה ומטרתו שימור מזון לתקופה ארוכה. כך אנחנו נהנים גם מהפירות מחוץ לעונתם.
תהליך הייבוש מעלה את ריכוז הסוכר, חיידקים אינם יכולים לחיות בסביבה ללא מים ובכך נשמר הפרי.
פירות יבשים עשירים מאוד באשלגן ודלים בנתרן (מלח) ובכך מסייעים . הם עשירים בסיבים תזונתיים הגורמים לתחושת שובע ומסייעים ביציאות סדירות.
אליה וקוץ בה אומנם כך אנחנו משמרים, אבל כך עולה גם ערכם הקלורי של הפירות היבשים (בערך פי 5 יותר קלוריות מפירות טריים).
חמוציות מיובשות ניתן למצוא בחנויות טבע ללא סוכר אבל הם בתוספת מיץ תפוחים. רצוי וכדאי לשטוף אותם לפני השימוש (תתפלאו איזה "ג'יפה" יוצאת משם). חמוציות עשירות מאוד מאוד בנוגדי חימצון. והכי טוב חמוציות ופירות יער טריים /קפואים. לא ניתן להשיג בכל מקום, לרוב הם חמוצים ומחירם גבוה.
שימו לב בפירות יבשים כתומים (כגון משמש) הצבע נשמר ע"י תוספת גופרית לפרי.
רוב התמרים היבשים בארץ הם בתוספת סוכר, הבודד הוא מג'הול המגיע ללא תוספת סוכר.
פאפיה לרוב מגיעה עם צבעי מאכל.
צבעו של הקווי נשמר ע"י תוספת צבעי מאכל.
בננה מיובשת –עוברת תהליך טיגון או אפייה בשמן דקלים עם מעט סוכר. שמן זה לרוב הנו מאיכות נמוכה.
ג'ינג'ר לרוב מגיע בתוספת סוכר רבה.
המומלץ ביותר הוא החרוב (והחביב עלי). הוא מגיע בצורתו האותנטי, הוא ארץ ישראלי לחלוטין, בעל רמת סוכר נמוכה והוא נשמר לאורך זמן. זה היה תמיד המועדף עלי מכל הפירות היבשים ועכשיו זו העונה שלו.
פתרון לשטוף אותם היטב ואפילו להרתיח, לסילוק רב יותר של חומרים משמרים אילו.
ואיך אפשר בלי קצת אופנה (גם היא מושפעת מצבע). האופנה האחרונה בעולם הבריאות הם גוג׳י ברי – מכילים רמות גבוהות של ויטמין C ופוליסכרידים, מה שעושה אותם למאכל מושלם לחיזוק מערכת החיסון. הם מכילים חומצות אמינו, מינרלים חיוניים ביניהם סידן, ברזל, סלניום, אשלגן ואבץ. יש בהם 9 מ"ג ברזל ל-100 גרם ו 6 ויטמינים חיוניים, כולל ויטמיני B. יש בהם חומצות שומן חיוניות, הם מקור טוב לחלבון וסיבים, בנוסף, גוג’ים הם אחד המקורות העשירים ביותר לנוגדי חמצון. מיובשים באופן טבעי בשמש וניתן לאכול את הגוג'ים כפרי יבש או להשרות אותם במים, דבר המחזיר אותם לצורתם הטבעית.
אז הנה גם מתכון נפלא לסלט שמרכיב את כל הצבעים. מכיל פירות יבשים לצד פירות טריים. נתקלתי בסלט הזה בבנסקו (אתר סקי קטן וקסום בבולגריה).
הנה המתכון הצבעוני הזה:
חומרים:
רבע כרוב סגול מגורד דק
רבע כרוב לבן מגורד דק
סלק אדום חי מגורד
גזר מגורד / חתוך ג'וליינים
ואפשר להוסיף "קרנציות" עם פרחי כרובית קטנטנים
צימוקים ירוקים
גרגירי רימון
חומץ (עדיף בן יין לבן)
מלח
פלפל לבן
ושמן רגיל
אופן ההכנה:
לערבב את התבלינים ולשפוך על תערובת הירקות המעורבבים.