כדורי בצק מתוקים של סבתא מטי

כדורי בצק על נייר סופגרים,כדורי

כדורי בצק מתוקים בשמן

בצק לכדורים מתוקים

כשהייתי חיילת הכרתי חבורה ירושלמית מקסימה ואהבנו לבלות יחד.

הייתי נוסעת בקו 405 מתחנה המרכזית הישנה לסבתא מטי שלי

יורדת בתחנה המרכזית הישנה של ירושלים והולכת רגלית לסבתא בדרך מקסימה .

יכולתי לנסוע באוטובוס .בשנים הללו לא חשבו אפילו על הרוע לחייב חיילים  בנסיעות כאילו מי ישמע איזו משכורת הם משתכרים ,אבל העדפתי להנות מהנוף.

סבתא שלי גרה קרוב לשוק מחנה יהודה ואני כל כך אוהבת את ריחות השוק ואת האנשים החמים .

אה הנה הנכדה של מטי – היי בובה מה שלומך? נהגו לצעוק לי .

וההיי בובה היה מכל הלב –שפתם של רוכלי השוק.

אהבתי לבלות עם סבתא שלי

היא היתה אצילה ויפה כל כך,שיערה הבלונדיני ועניה הכחולות החודרות השוו לה מראה מלכותי משהו .

היא היתה דעתנית ופמיניסטית והגיבה לכל דבר.

סבתא שלי אהבה אותי ברמות וכל מה שביקשתי ממנה פינקה אותי בו .

אהבתי לבקש ממנה להכין לי מאכלים המיוחדים רק לה והיא נענתה לי ברצון תמיד.

לא היו אז ניידים והטלפון הנייח בבית היה הדרך היחידה ליצירת קשר ובזק ניצלו זאת כמובן לחיובי עתק .

לסבתא שלי היתה יכולת כספית טובה יותר והיא נהגה להתקשר אלי הביתה לברר אם אני מגיעה שתכין לי הפתעות .

תמיד בחגים ביקשתי כדורי בצק מתוקים שלה .

היא ספרה לי שבבולגריה לא היו אמצעים והדרך היחידה למתוקים היתה ליצור בעצמך מקמח,,שמרים,מים,סוכר,שמן וביצים .דברים שהיו זולים וזמינים .

היו את המקיצי –לביבת שמרים די שטוחה שנמכרת בכל מקום אפשרי עד היום כמאכל לאומי והיא עשויה מקמח ,שמרים ומים בלבד  .

היתה חלווה מקמח מטוגן וספוג בסירופ סוכר

והיו את הכדורים האלו שאני מתה עליהם ואין מי שטועם אותם ולא מפסיק לנשנש.

סבתא נפטרה לי בדיוק לפני שנה ובחג הזה לא היה לי למי לאחל שנה טובה אבל יש לי איך להנציח אותה .

הכנתי את הבצק שתפח לו בדמעות וחיכיתי שיתפח.

שמרים אוהבים אותי משום מה והם עלו ועלו והבצק יצא עילוי.

אשתף אתכם בתענוג הזה גם כן.

תכינו קערה גדולה

500 גרם קמח

1 כף שמרים יבשים (סבתא השתמשה בחצי קוביה טריה)

2 כפות סוכר לתפיחה טובה

ביצה בגודל לארג'

שקיק סוכר וניל

מים חצי ליטר בערך תלוי בקמח ובעונת השנה להתחיל מ-300 מיל ולהמשיך הלאה

הבצק צריך להיות דביק מאוד כמו מיונית סמיכה(ראו תמונה)

 ההכנה-

מערבבים את הקמח ,הסוכר,סוכר הוניל והשמרים.

מוסיפים את המים  והביצה ובמטרפה טורפים היטב שלא יהיו גושים  לעיסה סמיכה ורכה .

מכסים את הקערה ונותנים לעיסה לתפוח היא תכפיל את עצמה

משאירים כף בבצק.

מערבבים אותו ומתפיחים שוב.

כך עוד פעם סך הכל 3 פעמים.

הטיגון-

בסיר טיגון מחממים שמן עמוק.

בכף מידה משומנת מודדים בצק ומיד לשמן הרותח.

שימו לידכם קערית עם שמן לטבילת הכף.(כף מידה סטנדרטית )

הכדורים יתפחו לכדורי פינג-פונג גדולים.

כשיזהיבו העבירו אותם לנייר סופג .

הסירופ-

במקביל תכינו סירופ סוכר

אני מכינה מקילוגרם והוא נשאר לזמן רב לשימושים שונים.

בסיר קטן קילוגרם סוכר

מכסים אותו במים 2 אצבעות מעל הסוכר.

מוסיפים מא זהר – תמצית מי פריחת הדרים 2-3 כפות

ועוד 2 כפות מי ורדים

מביאים לרתיחה ומנמיכים אש לבעבוע עדין עד שנוצר סירופ סמיך .

מקררים אותו .

לפני ההגשה מחממים את הכדורים בתנור חם למספר דקות ולא במיקרוגל בשום אופן כי הם יהיו סמרטוטיים

טובלים בסירופ הקר ומגישים מיד.

במידה ומגישים היישר מהטיגון מקררים מעט ומיד לטבול בסירופ הקר ולהגיש.

לא להשאיר טבולים בסירופ כי אז יספגו אותו ויהיו לא טעימים.

הכדורים אמורים להיות רק עטופים בסירופ ולא ספוגים בו.

כמו כן אפשר להגישם חמים ולפזר סוכר רגיל או סוכר וניל-לא אבקת סוכר.

תהנו .

כדורים

 

leazohar-הבית הזוהר של לאהל'ה
כי אני בולגריה כי אני יפואית ברמ"ח איברי כי אני אוהבת את האוכל שיצרו הסבתות כי ישבתי ולמדתי מהסבתות שלי אחת יפואית ואחת ירושלמית אוכל אותנטי . כי אני אוהבת לנסות הכל מכל להריח ,לטעום וליצור יש מאין וממצרכים רגילים לשנות סדרי עולם . לכן הבלוג שלי קיים כדי לשתף אתכם בחלומותי ובישומם.