יתרונותיו וחסרונותיו של המתאם ההורי בהסכמי גירושין

הורים גרושים רבים נקלעים למחלוקות לא פשוטות, גם לאחר שמאבק הגירושין ביניהם תם וגם לאחר שכבר נחתמו ביניהם הסכמי גירושין ומשמורת על הילדים.

לדברי עו"ד ליטל יעקובוביץ'-דראי, הורים גרושים רבים חווים סכסוכים הולכים ומחריפים, דווקא ככל שעובר זמן מהגירושין עצמם – זאת עקב שינוי הנסיבות, וביניהן, לעיתים, שינוי הסטטוס הזוגי של אחד ההורים או של שניהם, שינוי מקום המגורים, מעבר של הילדים למסגרות בית ספריות חדשות ועוד.

בחורה עם מחשב נייד

הורים גרושים רבים נקלעים למחלוקות לא פשוטות, גם לאחר שמאבק הגירושין ביניהם תם וגם לאחר שכבר נחתמו ביניהם הסכמי גירושין ומשמורת על הילדים.

לדברי עו"ד ליטל יעקובוביץ'-דראי, הורים גרושים רבים חווים סכסוכים הולכים ומחריפים, דווקא ככל שעובר זמן מהגירושין עצמם – זאת עקב שינוי  הנסיבות, וביניהן, לעיתים, שינוי הסטטוס הזוגי של אחד ההורים או של שניהם, שינוי מקום המגורים, מעבר של הילדים למסגרות בית ספריות חדשות ועוד. 

לדברי עו"ד יעקובוביץ'-דראי, עד לאחרונה נמנעו בני זוג רבים מלהגיש בקשות ותביעות  לבתי המשפט, גם לאחר "חריגות" והפרות של אחד הצדדים את הסכם  הגירושין, וזאת בשל העלויות הגבוהות הכרוכות בפניה אל בית המשפט והזמן הרב יחסית, הצפוי עד שתתקבלנה הכרעות שיפוטיות בבקשותיהם.

לאחרונה החל להיות מונהג הליך חדש לפתרון מחלוקות וסכסוכים בנושא ילדים משותפים לבני זוג גרושים או פרודים, הקרוי "תיאום הורי", לפיו יכולים בני הזוג לבחור איש מקצוע, על פי רוב מתחום הפסיכולוגיה או עו"ד העוסק בדיני משפחה, אשר ישמש כמתאם הורי ביניהם, ויכריע בסוגיות ובחיכוכים המתפתחים עם השנים.

לדברי עו"ד יעקובוביץ, במקרים מסוימים החלו בתי המשפט למשפחה למנות מתאמים הוריים לבני זוג, הסובלים מסכסוכים מתמשכים לאחר הגירושין – וזאת גם ללא הסכמתם.

מהו מתאם הורי, כיצד ממנים אותו, ומדוע הוא עשוי לפתור מחלוקות רבות המתפתחות עם השנים בין בני זוג גרושים – על כך בכתבה הבאה.

"לצערי, הורים גרושים רבים אינם מסוגלים לנהל ביניהם תקשורת בסיסית לאחר הפירוד והם נתקלים בבעיה קשה כאשר נוצר צורך בגמישות של הסדרי הראייה, בשינוי של שעות או של זמנים", אומרת עו"ד יעקובוביץ'-דראי.

 "במקרה כזה קיים יתרון ברור במינוי מתאם הורי, שיוכל לתווך ביניהם באופן זמין וקבוע בכל עניין ובעיה, להבדיל, למשל, מלשכת הרווחה ופקידי סעד שהם לרוב עמוסים ופחות זמינים ".

לדברי עו"ד יעקובוביץ'-דראי, במודל התיאום ההורי ממונה  בעל מקצוע נייטרלי, בדרך כלל מהתחום הטיפולי או המשפטי, שמטרתו לתווך, לגשר ולפשר בין

ההורים הגרושים, בהחלטות ובנושאים הקשורים לעתיד הילדים תוך הבאת נקודת מבטו של הילד בפניהם והשמעת "קולו" הנאלם. 

אך לא רק אצל הורים גרושים ניתן למצוא את מודל התיאום ההורי: לדברי עו"ד יעקובוביץ'-דראי, מודל התיאום ההורי עונה גם על צורך של הורים לא נשואים, המתקשים להחליט בסוגיות שנוגעות לילדיהם המשותפים.

"הורים כאלה אמנם לא צריכים לעבור תהליך של גירושין, אבל עדיין זקוקים במקרים מסוימים למתאם הורי שיעזור להם להגיע להחלטות משותפות בנוגע לעתיד הילדים – בעיקר אם מדובר בזוג פרוד או זוג שמתקשה בתקשורת בסיסית השמה במרכז את טובת הילד המשותף", אומרת עו"ד יעקובוביץ'-דראי. 

                                        ניתן למנות מתאם הורי – גם ללא הסכמת ההורים

"מינוי צד שלישי לתפקיד של מתאם הורי נעשה על ידי אחד משני גורמים: ההורים עצמם, במקרה בו הם מגיעים למסקנה שיש להם בכך צורך, או בית המשפט", אומרת עו"ד יעקובוביץ'-דראי.

 מקור הסמכות למינוי נובע, לדבריה, מחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, ועולה בקנה אחד עם חוק בית המשפט לענייני משפחה – אשר ייעד לביהמ"ש לענייני משפחה גם תפקיד טיפולי. 

לדבריה, בית המשפט יכול למנות מתאם הורי גם ללא הסכמת ההורים.

במקרה של מינוי כפוי כזה  חשוב לציין בו בדיוק את התחומים שבהם יכול המתאם ההורי לפעול, וכן את הסמכויות הניתנות לו, וזאת על מנת למנוע אי הבנות וכדי שלא לפגוע בזכויות ההורים כאפוטרופוסים טבעיים על ילדיהם.

                                     ההורה עבר להתגורר רחוק? המתאם יעזור בהסדרי הנסיעות

"הסמכות של המתאם ההורי מוגבלת בכל מקרה", מחדדת עו"ד יעקובוביץ'- דראי.

"ציפייה מהמתאם ההורי שיבצע שינויים מרחיקי לכת במשמורת ובהסדרי הראייה תהיה מוגזמת – אלא אם כן קיבל לכך סמכות מפורשת ממי שמינה אותו לתפקיד, כלומר מההורים או מבית המשפט". 

לדבריה, מתאמים הוריים על פי רוב אינם  מבצעים שינויים מהותיים כגון שינויי משמורת, שינויים במקום הלימודים של הילדים או באורחות הדת שלהם, אך הם בהחלט יכולים לארגן שינויים קלים  בהסדרי הראייה לפי הצורך, כגון שינוי ימים ושעות. 

דוגמאות נוספות שמציינת עו"ד יעקובוביץ'-דראי הן התערבות הדרושה לפעמים בסידורי הסעת הילדים, למשל במקרה שבו ההורים מתגוררים רחוק זה מזה,

הסדרת הקשר שבין כל אחד מההורים למוסדות החינוכיים, סיוע בקבלת החלטה לגבי חוגים לילדים, וסיוע בקבלת החלטות לגבי הצורך בטיפולים לילדים, חינוכיים או אחרים וזהות המטפל.

                                             מתאם הורי – כבר בהסכם הגירושין

לדברי עו"ד יעקובוביץ'-דראי, מסתמנת מגמה לפיה  עורכי דין רבים, מוסיפים  כבר להסכמי הגירושין סעיפים הנוגעים למינוי מתאם הורי, למקרה שיצוצו מחלוקות לאחר חתימת ההסכם.

 עו"ד יעקובוביץ'-דראי שדואגת לעגן סעיפים כאלו בהסכמי הגירושין של לקוחותיה ממליצה מאד על צעד זה, ומציעה להורים לפרט ככל האפשר את הסמכויות הניתנות למתאם ההורי.

 "פירוט מדויק ככל הניתן של הסמכויות ושל דרכי הפעולה של המתאם ההורי – לרבות אופן חלוקת התשלום בין בני הזוג עבור שירותיו, יסייעו להורים בסוגיות עתידיות הקשורות בילדים", אומרת עו"ד יעקובוביץ'-דראי.

"בהסכם כזה ניתן לקבוע מראש את זהות המתאם הספציפי, או את המנגנון למציאת מתאם בעתיד, אם יהיה בכך צורך".

 לדבריה, מכיוון שזוגות רבים כלל אינם מודעים לאפשרות זו של מתאם הורי, חשוב שעורכי הדין שעורכים עבורם את ההסכם ידעו להציע אותה, ולהסביר את החשיבות שבסעיף כזה.

                                    המתאם ההורי נתון לפיקוח של בית המשפט וניתן לערעור

"המתאם ההורי אמור אמנם לגשר בין ההורים המתגרשים, אבל חשוב להבין ולהבהיר כי לא מדובר בהליך של גישור", מבהירה עו"ד יעקובוביץ'-דראי.

לדבריה, הליכי הגישור מחייבים הסכמה ורצון חופשי של המגושרים ולשם כך המגושרים חותמים על הסכם גישור, ומטרת הגישור היא לשבת ביחד לשולחן כדי לגבש הסכמות משותפות  – שבהמשך יקבלו תוקף של פסק דין. 

לעומת זאת במודל של המתאם ההורי, מדובר לרוב בהורים שאינם יכולים להגיע ביחד להסכמות ביניהם, ועל כן זקוקים לאדם נוסף ונייטרלי, שיישקף עבורם את קולם של הילדים והשקפת מבטם, והמתאם ההורי מקבל סמכויות הכרעה שהוגדרו מראש, בעניינים הקשורים לילדים. מאחר וניתן למנות מתאם הורי גם ללא הסכמת הצדדים הרי שבכך ההבדל המהותי לעומת הליך הגישור שאינו יכול להתקיים ללא רצון חופשי של הצדדים. 

"מתאם הורי איננו בורר", מוסיפה עו"ד יעקובוביץ'-דראי. "בעוד שבורר מהווה מעין מוסד שיפוטי שאין אפשרות לערער אחריו, הרי שהמתאם ההורי אינו

עצמאי, אלא נתון לפיקוח של בית המשפט, וניתן לערער אחר הכרעותיו ולהביא לשינויים בסמכויותיו".

                                             זקוקים למתאם הורי? כך תעשו זאת נכון

בחירת מתאם בעל הכשרה מתאימה – עו"ד יעקובוביץ'-דראי ממליצה לבחור מתאם הורי בעל הכשרה טיפולית, או בעל הכשרה משפטית בתחום דיני המשפחה.

 "ההחלטה בין שני בעלי המקצוע תלויה בצורך הספציפי של אותה משפחה", אומרת עו"ד יעקובוביץ'-דראי.

"כך למשל, בעל הכשרה כמטפל יוכל להתאים במקרה הדורש התייחסות פסיכולוגית, למרות שלא הוא זה שיעניק את הטיפול הפסיכולוגי בעצמו. מתאם הורי מתחום עריכת דין יתאים יותר במקרים שבהם נותר להחליט על הסדרי ראייה, או על בעיות אחרות שנוגעות לילדים בקשר לגירושין והקשיים יותר "טכניים".

בכל מקרה על המתאם ההורי  להתמצא בחקיקה הרלוונטית בדיני משפחה, ובפסיקת בתי משפט לענייני משפחה. 

בחינת עלויות – "חשוב לבדוק את עלויות המתאם ההורי מראש, כדי שאלה לא יתגלו פתאום כנטל כלכלי כבד מנשוא, שלא יאפשר להמשיך בתהליך", אומרת עו"ד יעקובוביץ'-דראי ,"העלויות הינן לפי שעה לרוב ונעות סביב סך של בין 300 ועד 500 ₪ לשעה, "יש אף שגובים עבור שעת ייעוץ גם לשיחות טלפון ושיחות עם בעלי מקצוע אחרים בעניין הילדים".

בדיקה מוקדמת של המתאם – מומלץ לקבוע פגישה אחת עם המתאם, טרם ההתקשרות עמו, על מנת לבדוק את מידת הכימיה איתו, את הזמינות שלו ואת אפשרויות ההתקשרות עימו. 

כמובן שאם ביהמ"ש מינה בעצמו את המתאם אזי כדי להחליפו תצטרכו להגיש בקשה מתאימה ולהציג נימוקים משכנעים לכך.

הגדרת סמכויות מראש – "הדבר המרכזי והחשוב ביותר בהתקשרות עם מתאם הורי, הוא להגדיר מראש, כבר בעת המינוי, מה נכנס לתחום סמכותו של המתאם ומה לא", אומרת עו"ד יעקובוביץ'-דראי.

לדבריה, אם בית המשפט הוא זה שמינה את המתאם ולא הגדיר מהם סמכויותיו הספציפיות, או לחילופין – העניק לו סמכויות רחבות מדי, באופן שפוגע בזכויות של אחד ההורים, כדאי לפנות לבית המשפט בעניין, לצורך צמצום הסמכויות והגדרתן מחדש במידת הצורך.

אמנם מדובר במודל חדש יחסית, אך הוא כבר צובר תאוצה ושופטים רבים ממליצים לצדדים להפנותם למתאם הורי, ולכן חשיבות המידע בעניין לקהל הרחב.

                                       פרטים אודות עורכת-הדין ליטל יעקובוביץ' דראי

עורכת הדין ליטל יעקובוביץ' דראי הינה בעלת משרד העוסק בדיני משפחה, גירושין, ירושות וצוואות right.co.il-it-http://www.get