בכל ביקור שלי בירושלים, שמתרחש בקו התפר בין סמטאות העיר העתיקה ובין האתרים החדשים יותר, אני מגלה עולם חדש וקסום, מלא בסיפורים נפלאים על ההיסטוריה של העיר, שמקודשת ל-3 דתות. הפעם גיליתי את ירושלים כמעצמה רפואית במוזיאון מגדל דוד בתערוכה החדשה המוצגת בשיתוף חברת טבע – "ירושלים : גיליון רפואי". העיר שמתקיים בה מתח עצום ותמידי של פיוס וויכוח, היא גם העיר שלכל אורך ההיסטוריה אם היה צורך בעזרה רפואית, נשכחו כל אותם מאבקים לטובת המאבק לחיים, קבלה ושיוויון.
ד"ר נירית שלו-כליפא, אוצרת התערוכה, הצליחה לאסוף מאות מוצגים, תיעודים רפואיים, מסמכים ומרשמים, כולם מקוריים ואותנטים ו- 90% מהם בחשיפה ראשונה. התערוכה מתמקדת בסיפורים האנושיים שליוו את תושבי ירושלים בתקופות של מגפות וניסים רפואיים. לכל אורך התערוכה רואים את הניגודים ואת התהפוכות שבין כפירה לאמונה, בין חולי לתרופה ובין שבט לחסד. שלו-כליפא יחד עם הטחנה לעיצוב בחרו להציג את נושא התערוכה דרך סמל הרפואה, הנחש הממית והמחיה. הנחש מלווה את התערוכה מתחילתה ועד סופה גם כמוצג וגם חוזר כחלק מהדימויים בחלל ב-2 אולמות התצוגה.
החיבור בין חדש וישן שזור בכל פינה בתערוכה ומשתלב במבנה העתיק של מגדל דוד : חפצים ייחודים בני מאות שנים מוצגים בתוך ארונות זכוכית חדשים, שיושבים בתוך נישה, שנוצרה במגדל האבן העתיק וצמוד להם מסך תמונות דיגיטלי עכשווי עם תמונות מתחלפות מאוספים פרטיים ישנים.
ניסים ומגפות
כשנכנסתי לאולם המרכזי ושמעתי את ההסבר על הקשר שבין הנחש, האל המעניש והאל המרפא, נזכרתי בהגדה של פסח, שמציגה את נצחון הניסים על המגפות ואת סיפור משה, שהציל את בני ישראל בעזרת הנחש ואלוהים. שלו-כליפא הצליחה לאסוף מוצגים, חפצים, תעודות ופריטים, שמציגים עוד סיפורים על האל המעניש, למשל : איורים על מלכים מתקופת התנ"ך, כמו עוזיהו, חזקיהו ומעשיהו, שקיבלו עונש על מעשיהם או תבליט של נצחון מלחמה אשורית בלכיש ולצידם האל המרפא בדמות מרפאים מפורסמים כמו שלמה המלך, שהכיר את שפת החיות והבין את הטבע וכתב ספר רפואה, שמתבסס על צמחים.
אני נמנית על אלו שמאמינים ברפואה מעשה ידי האדם ולא מעשה האל. אולי בגלל זה מאוד התרשמתי מהתצוגה שמראה את התפתחות בית המרקחת הירושלמי מימי התנ"ך ועד ימינו. החל מתרופות עם מרשמים מהטקסט המקראי ומהמאה ה-17, שמבוססות על צמחי מרפא, כמו "הבלזם של ירושלים", דרך תרופות נוגדות ארס כמו התָּריאק המבוססות על תרכובת של ארס נחש אפעה, עקרבים ואספלט ולבסוף תרופות מסורתיות.
לצד התרופות אפשר לראות גם את כלי הרפואה, שנהגו להשתמש בהם המרפאים הדתיים מ-3 הדתות, למשל : ביהדות – הרמב"ם השתמש בקטורת ובמַחְתָּה, בנצרות – הנזירים הפרנציסקנים השתמשו בתיבת סקרמנטים ובמלקחיים וצלוחית להגשת לחם הקודש לגוססים ממגפת הדבר.
חוכמת הרופאים ובתי החולים של העת החדשה שנוצרים מתוך המחלוקות של המאה ה-19
אף פעם לא עצרתי לחשוב מתי הוקם בית החולים הראשון ומה הביא להקמתו. המחשבה על בית חולים תמיד מעוררת בי צמרמורת ורצון להתרחק מהמקום הזה. למרות שהאולם העליון מעוצב כמסדרון אותנטי של בית חולים, שלו-כליפא הצליחה למצוא לו זווית ראיה אחרת וחיובית, מקום של תקווה וחסד אנושי או אלוהי. באולם הזה הנחש מסמל את האמונה בכוחו של האדם לרפא.
הצפיפות הנוראית בתוך חומות ירושלים, זיהום בורות המים וחוסר ההיגיינה גרמו למחלות ולמגפות, כמו : גרענת (סוג של שעורה), מי שלא טופל – התעוור, צרעת ויתושים.
שילוב הדתות הפך את ירושלים במאה ה-19 למעצמה רפואית והרופאים טיפלו בכל החולים בלי הבדלי דת, במרכזים הרפואיים השונים, ביניהם המיסיון הנוצרי, בי״ח הראשון לילדים – שערי צדק ובי״ח רוטשילד.
הרופאים תיעדו את כל החולים במחלות עיניים, טיפלו גם בחיילים תורכים וגם בפצועי מלחמה ונתנו תרופות מרשם לפי הצורך.
ולבסוף, אפשר לראות גם את המתנות, שקיבלו הרופאים מהחולים כאות הכרה על שריפאו אותם.
התערוכה מאוד מיוחדת ומעניינת. למרות שכל המוצגים מלווים בהסברים, אני ממליצה להצטרף לסיור מודרך בתערוכה, שבו אפשר לשמוע את אותם סיפורים מיוחדים ופיקנטיים.
אם אתם נמצאים בירושלים בשעות הערב, אל תוותרו על החיזיון הלילי במגדל דוד.
איפה, מתי, כמה ?
מוזיאון מגדל דוד, שער יפו, ירושלים
שעות פתיחה: ראשון-חמישי 09:00-16:00, שישי ושבת: 09:00-14:00
עלות כניסה למוזיאון : 18-40 ש"ח
סיורים מודרכים ליחידים במוזיאון ובתערוכה – בעברית: שני ורביעי בשעה 10:30 , באנגלית: בימים ראשון-חמישי בשעה 11:00
סיור בתי חולים ברובע היהודי – התפתחות בתי החולים ומושבת המצורעים בירושלים במאה ה-19. האתגרים בהקמת המוסדות הרפואיים על רקע תנאי תברואה קשים.
סיור בעקבות מרפאות ורופאים בעיר החדשה – מרפאות פרטיות ורופאים יוצאי דופן שנתנו לראשונה מענה הולם ואיכותי לאתגרים הרפואיים שהציבה ירושלים בשלהי המאה ה-19 וראשית המאה ה-20.
עלות הסיורים : 80-65 ש"ח (הכניסה למוזיאון כלולה במחיר הסיור)
הזמנות בטלפון 6265333- 02 / 2884* או דרך האתר