יום חמישי, שעת אחר צהריים וחבורת ילדים נפגשת בדן גורמה תל אביב למשימה מאוד חשובה ועם הרבה אחריות, מבחן טעימות שוקו. איזה שוקו יותר טעים ? שוקו מופחת סוכר של תנובה או שוקו עם יותר סוכר ? הגדולה שלי נבחרה להיות בין הטועמים. היא לקחה את המשימה ברצינות גמורה והיתה קשובה להנחיות. כשהגיע תורה היא טעמה שוקו משתי כוסות – כוס מספר 1 וכוס מספר 2.
ואז ענתה על 3 שאלות : איזה שוקו נראה הכי בריא ? איזה שוקו הכי טעים ? איזה שוקו היא היתה רוצה שיקנו לה ? אחרי שהיא סיפרה לי שענתה 2 על כל השאלות וכל הילדים עברו את המבחן בהצלחה יתרה, עברנו לחוויה הבאה : סדנת בישול בריא מופחת סוכר עם רותם ליברזון.
איך אפשר לגרום לחבורת ילדים זרים זה לזה להעביר אחה"צ מלא אקשן, קצב, צחוק והרבה כיף ? מזמינים אותם להכין יחד 3 קינוחים בריאים ומופחתי סוכר : מאפין בטטות, חטיף פירות יבשים על מקל ועוגת שוקולד חמה. המילה "בטטות" גרמה לכמה פרצופים להיות מאוד חשדניים, אבל כשנכנסנו למטבח גדול, שבו לומדים טבחים מקצועיים, ההתרגשות הגדולה הוציאה הרבה חיוכים.
אני מאמינה שהרגלים נכונים נבנים בהדרגה, תוך כדי התמדה ועקביות. למרות שאני מבשלת בריא והבנות רגילות מגיל אפס לאכול את כל אבות המזון, אנחנו אוכלים גם דברים מתוקים. לאחרונה גוברים הקולות, שמדברים על החשיבות בהפחתת צריכת הסוכר. אז מה עושים ? מכינים קינוחים טעימים, בריאים ועם פחות סוכר.
סדנת בישול בריא מופחת סוכר
הגדולה מאוד אוהבת לבשל, לאפות, לחתוך ולקצוץ ומאוד התרגשה לקראת הסדנה. כשאמרתי לה שבסדנה היא תהיה ה"שף" ואני ה"סו-שף" שלה, היא היתה ממש בעננים.
נכנסנו למטבח הגדול. היא לא ידעה על מה להסתכל קודם : שולחנות עבודה, מיקסרים, משקלים, ערימות של כלים, תנורים גדולים וכיורים.
אחרי שלבשנו סינרים, התחלקנו ל-4 קבוצות. כל קבוצה הכינה יחד את 3 המתכונים. בין רגע הגדולה כבר הכירה את החברות החדשות שלה למשימה, הן לקחו קערות ואספו את המצרכים הדרושים להם מהמזווה להכנת עוגת השוקולד.
מסביב המולה, קרקוש קערות וכפות. הגדולה ממש בעניינים, לוקחת פיקוד, עוזרת לחברות. כל אחת בתורה מכניסה עוד משהו לקערה, לפעמים בוחשות יחד, לפעמים כל אחת בנפרד. מהקערה, למאנג'טים, משם למגש ו-3 החברות נושאות את המגש לתנור.
בדרך לשולחן עבודה אני רואה את הגדולה מלקקת שאריות של שוקולד, שמה כלים מלוכלכים בעגלה, רוחצת ידיים, מנקה עם החברות את משטח העבודה והיא כבר מוכנה למשימה הבאה. עכשיו היא כבר מרגישה בבית. מסכמת עם החברות מי מביאה אילו מצרכים והן כבר מתחילות למעוך את הבטטות למאפינס בטטות.
מוסיפות מייפל, קמח, שמן, חלב ותבלינים. איזה כיף לראות את שיתוף הפעולה ביניהן. שוב ממלאות מאנג'טים, מעבירות למגש והן בדרך לתנור.
מגש נכנס , מגש יוצא. עוגות השוקולד יוצאות מהתנור. קצת אבקת סוכר לטעם ואנחנו טועמים. חייבים לבדוק שיצא טעים.
איזו אווירה מחשמלת באוויר. הגדולה נהנית ליצור, אני נהנית לראות אותה עובדת, כולם חברים של כולם, עוזרים אחד לשני, עוברים בין השולחנות, מדברים, טועמים, מצלמים.
ושוב למזווה. הבנות מביאות פירות יבשים, טחינה ודבש ועוברות בין המשקלים, לוודא שלא טעו במשקל של החמוציות ופצפוצי האורז. הזמן דוחק, אז כולנו יחד, 2 אמהות ו-3 בנות חותכות קוביות של פירות יבשים על קרש חיתוך אחד. ככה זה כשיש משטח עבודה רחב, מצב רוח טוב וחברה טובה. לקראת סיום גלגלנו כדורי פירות יבשים, נעצנו על שיפוד וטבלנו בשוקולד ובקוקוס.
את השארית שבקערה אכלנו עם האצבעות. לא נשאר אף פירור. זה מה שקורה כשיש פינוק טעים בסביבה.
זהו ? כבר נגמר ? היה קשה להפרד מהמטבח ומהחברים.
הסדנה עשתה לי חשק להכנס למטבח ולהכין עוד קינוח מופחת סוכר. הבנות שמחו להצטרף למשימה, הפשילו שרוולים ותוך כמה דקות כבר הכנסנו את הקינוח למקרר.
חטיף פצפוצי אורז ושוקולד בריא ומופחת סוכר
מצרכים :
5 כפות שטוחות קקאו לא ממותק
3/4 כוס סילאן טבעי (ללא תוספת סוכר)
4 כפות טחינה גולמית
2 1/2 (שתיים וחצי) כוסות פצפוצי אורז
אופן ההכנה :
1. מערבבים בקערה קקאו, סילאן וטחינה עד ליצירת תערובת אחידה.
2. מוסיפים את פצפוצי האורז ומערבבים היטב.
3. מעבירים את התערובת לתבנית מלבנית בגודל 21 x 15 ס"מ ומשטחים אותה היטב.
4. מכניסים למקרר לשעתיים לפחות.
5. חותכים לפרוסות דקות ואוכלים.
למידע נוסף אודות הפחתת סוכר ומלח לחצו לתוכנית המצפן התזונתי של תנובה