יוגה איטית זו היוגה המקורית

בחורה עם מחשב נייד

הסיבה שאנו, במערב, מתרגלים יוגה מהירה ונמרצת היא בגלל שאיבדנו את היכולת להאט או להיות בדומיה. הקצב המהיר הוא פנימי וחיצוני כאחד. אנו זזים וחושבים מהר, ועושים זאת כל יום כל היום. מול המחשב, מוצפים בדרישות, וכולם רוצים תגובה מידית. אנחנו נמצאים בקוצר נשימה תמידי. ואתם יודעים מה הכוונה בקוצר נשימה, כן? הכוונה היא שהנשימה שלכם רצה יותר מהר מכם, וכתוצאה מהרדיפה אחריה אנחנו נשארים בקוצר נשימה. במהלך המרדף אחרי הנשימה מתקצרת נשימתנו ואנו נשארים עם חשיבה מהירה וללא נשימה, מה שמוביל למחלות, חוסר שקט, נדודי שינה, התקפות חרדה, תשישות כללית ואפילו דיכאון.

כך, למעשה, מתוך הבנה שאם נמשיך לנוע בקצב שכזה ינוצלו משאבנו עד תום, התחיל החיפוש אחר משהו שיאט את הקצב. כך גילו אנשי המערב את עולם היוגה, חיפשנו שינוי כי גופנו ונפשנו לא יכלו לסבול עוד את קצב החיים המודרניים.

יוגה היא תרגול של דומיה מודעת ונשימה מודעת, ההפך מהאופן בו אנו חיים את חיינו כבני אדם מודרניים. אך במקום לאפשר ליוגה להיטיב את חיינו, שינינו אנחנו את היוגה כך שתתאים טוב יותר לחוסר היכולת שלנו לשמר דומיה.

סיבות לתרגול יוגה אטית:

הפן הפיזי – מערכת העצבים

אם אתם לחוצים, אם אתם מרגישים שאתם נתונים תחת לחץ, אם אתם מתרוצצים כל היום בתחושה של עומס מרוב משימות שצריכות להיעשות, אם אתם מודאגים לגבי כסף ואתם שונאים את העבודה שלכם, אם אתם מפחדים למות, אם אתם לא מקפידים על תזונה ושינה ואינכם מבקרים בשירותים באופן סדיר, אם אתם נוטים לאלרגיות, לבעיות עור, לפציעות, ואם הנשימה שלכם מהירה וקצרה… כל אלה הם סממנים לכך שמערכת העצבים שלכם הגיעה למצב של תגובת "הילחם-או-ברח" (מערכת העצבים הסימפתטית). כלומר, המוח ומערכת העצבים שלכם פועלים מתוך הנחה שאתם בסכנה תמידית.

כתוצאה מכך, גופכם פועל על זרימת "חשמל" גבוהה במיוחד ובזאת מאפשר לכם להגיב בזריזות ובחוזקה כדי להוציא את עצמכם מכלל סכנה, כאילו נמר רודף אחריכם.

הבעיה היחידה היא שהגוף יכול לעמוד בלחץ של מצב תגובה "הילחם-או-ברח" רק לפרקי זמן קצרים, עם הפסקות של מצב רגיעה בין לבין, אחרת ינוצלו כל המשאבים עד תום. המצב הטבעי של הגוף, של המוח ושל מערכת העצבים הוא מצב של רגיעה. ניצול המשאבים עד תום יכול לבוא לידי ביטוי כהתקף לב, כשבץ, כלחץ דם גבוה, כסרטן, כבעיות במחזור החודשי, כעקרות, כמיגרנות, כתשישות כללית ועוד סממנים רבים אחרים.

כשהגוף והנפש נמצאים במצב מתמיד של הילחם-או-ברח הם מאבדים את היכולת להאט ולהיות בדומיה. הסתכלו סביב ותראו איך כולנו בתנועה בכל רגע נתון.

זאת הסיבה שבמשך 30 השנים האחרונות התפתחו במערב כל כך הרבה סגנונות יוגה אקרובטיים, מהירים ונמרצים. הכנסנו את נפשנו וגופנו חסרי השקט לתרגול והפכנו את היוגה לעוד אחת מאותן פעילויות חסרות השקט שלנו.

בתרגול יוגה אטית אתם מעבירים את מערכת העצבים שלכם ממצב ״הילחם-או-ברח״ למצב רגיעה. כאשר מערכת העצבים במצב רגיעה, נרגעים גם הגוף והנפש. אבל, להעביר מערכת שרגילה להיות במצב ״הילחם-או-ברח״ כל כך הרבה שנים למצב רגיעה בבת אחת, זה לא עניין של מה בכך. הרבה יוגים מערביים, מתקדמים ומנוסים, שניסו לתרגל יוגה אטית סיפרו שהיה להם קשה מאוד, לאו דווקא הפן הפיזי של התרגול אלא הדומייה של הגוף והנפש.

פראנה – אנרגיה

מטרת היוגה היא להגדיל את כמות הפראנה בגוף הפיזי ובגוף האנרגטי ולשפר את איכותה, שהרי הפראנה היא מה שמניע את המודעות הגבוהה. אם כך, הרי שהמטרה שלנו צריכה להיות להימנע מצריכת הפראנה שלנו במהלך תרגול האסאנות, ובמקום זאת, לאחסן אותה בצ'אקרות, במרכזי האנרגיה. תרגול מהיר ונמרץ מאלץ אותנו לצרוך הרבה מאוד פראנה, כדי שהשרירים והאיברים שלנו יעמדו בכבוד מול המאמץ שבאימון. מכאן שיוגה כוחנית מצריכה פראנה בכמות גדולה.

מה הטעם באכילת מזון שמספק לנו פחות אנרגיה ממה שאנו משקיעים בעצם העיכול שלו?

אותה שאלה תקפה גם לגבי יוגה מהירה ונמרצת. התרגול גוזל יותר פראנה ממה שהוא מספק לנו. האנרגיה שזורמת בגופם של אנשים אחרי תרגול יוגה נמרצת, ספורט או כל אימון שהוא, היא זו המגיעה כתוצאה מתגובת ״הילחם-או-ברח״ של מערכות הגוף, למשל מבלוטת יוֹתֶרֶת הַכִּלְיָה, ואין לבלבל בינה לבין פראנה – כוח החיים.

זאת גם הסיבה לשכיחותן של פציעות בתרגול היוגה המודרני. כשהפראנה שמחזיקה את הגוף אוזלת ממנו, הגוף קורס.

אין רע באימונים שונים ובספורט, אבל יוגה היא לא אימון או ספורט. יוגה היא משמעת רוחנית שמטרתה להרגיע את הגוף ואת הנפש, להגדיל את כמות הפראנה בגוף, ולבסוף, להרחיב את המודעות שלנו אל מעבר לגוף ולנפש.

אז, בפעם הבאה שתגידו לעצמכם שאתם מעדיפים יוגה מהירה ואקטיבית, תעשו בדק-בית: האם זו באמת העדפה שלכם או האם אתם הולכים שולל אחרי המוח חסר השקט שלכם שכבר שכח איך להאט?

שינוי מגיע רק על ידי יצירת שינוי, ולא על ידי שמירה על אותן התנהגויות והרגלים שמראש הביאו אותנו אל המצבים אותם אנחנו כבר לא מוכנים להכיל. ואם כך, אז כדאי שנתרגל יוגה בקצב אחר מהקצב של חיינו העסוקים, עד שחיינו יהפכו ליוגה ולא ההפך.

אם אתם מתחילים להתחבר לדומיה ולשקט הפנימיים שלכם במהלך תרגול יוגה, אתם יכולים ליישם גם את הלך הרוח הזה, ולקחת אותו אתכם גם אחרי שהתרגול נגמר.

 

*****************************************************************

שאקטי מאי היא מייסדת מרכז היוגה הבינלאומי פראנה יוגה קולג׳ 

למצטרפים חדשים חודש ניסיון חינם בפראנה יוגה: goo.gl/zvoThN

מחברת הספר ״Enigma of Self Realization״

למידע על הסדנאות היכנסו לאתר

לתגובות ושאלות אתם מוזמנים לשלוח מייל ל: shaktimhi@gmail.com

 

שאקטי מאי
שאקטי מאי מנהלת את שאקטי יוגה סנטר (פראנה יוגה קולג'), מרכז יוגה מקסים בלב תל אביב (חובבי ציון 52 ת״א).במשך 3 עשורים של לימוד יוגה וניהול מרכזי יוגה ברחבי העולם, חילקה שאקטי את זמנה בין הוראת יוגה והכשרת מורים. בסופו של דבר החליטה להקדיש את כל זמנה ומרצה להכשרת מורי יוגה, כדי שהפצת דרכה הרוחנית של היוגה תימשך, והיא לא תיעלם בין הטרנדים החולפים המרכיבים את עולם היוגה במערב.לאורך השנים פיתחה שאקטי מאי סגנון לימוד ייחודי, בו טמון מקור כוחם של הקורסים אותם היא מעבירה – הסגנון נקרא האתה יוגה קלאסית, תוך שימת דגש רב על בטיחות בשיעור, נשימה נכונה וזרימה אינטואיטיבית של אסאנות. שאקטי מאי מלמדת איך ליצור ולשמר את הפראנה – כח החיים, כל זאת תוך הבאת החשיבה למצב רוגע והנאה מדיטטיבית מרגע ההווה. במהלך הלימוד, היא משלבת בין מדע היוגה למדע המודרני, שתומך במה שחוו היוגים העתיקים.הספרים, המאמרים והפוסטים ששאקטי מפרסמת, באים כדי לסייע לאנשים להפוך לחזקים ולבעלי רצון חופשי והכח לממש אותו. היא מאפשרת לכל הסטודנטים שלה גישה חופשית בכל נושא, וכך משמרת את הקשר המסורתי בין מורה ותלמיד, גם לאחר סיומם של הלימודים הפורמליים.לאחר שעברה לגור באשראם יוגה בהודו, שהתה שנה במדבר והתנסתה בתרגול יוגה מתקדם במספר מרכזים המתמחים בהאתה יוגה, הידע של שאקטי הוא נרחב והיא מעבירה אותו הלאה בצורת הלימוד המסורתית הבנויה מקשר מורה-תלמיד, כמו גם שימוש באינטרנט, רשתות חברתיות וספרות מודפסת שהיא מוציאה בנושא.